Σειρά συναντήσεων είχε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων

Την Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2022, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματεύς του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών π. Ιωάννης Σάουκα, ιερέας του Πατριαρχείου Ρουμανίας, συνοδευόμενος από την Πρεσβυτέρα του, τους συνεργάτες του και του ιατρού κ. Όδε Καουάς, μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του Π.Σ.Ε. διά το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, επισκέφθηκε το Πατριαρχείο.

Τον π. Ιωάννη Σάουκα εδέχθη ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος μετά του Γέροντος Αρχιγραμματέως Αρχιεπισκόπου Κωνσταντίνης κ. Αριστάρχου και άλλων Πατέρων Αγιοταφιτών.

Στο πλαίσιο της συναντήσεως αυτής έγινε ενδιαφέρουσα συζήτηση περί της αντιπροσωπεύσεως του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στο Π.Σ.Ε. από την ίδρυσή του και περί του ρόλου του Πατριαρχείου στην ειρήνη των εκκλησιών εν γένει και στην ειρήνευση Ρωσσίας και Ουκρανίας και περί της στηρίξεως του Π.Σ.Ε στον Παλαιστινιακό λαό και περί των προσπαθειών του Π.Σ.Ε. για την συμφιλίωση Ισραήλ και Παλαιστίνης και περί του εκλελεγμένου νέου Γενικού Γραμματέως του Π.Σ.Ε. ο οποίος θα αναλάβει πλήρως τον ρόλο αυτού από τις αρχές του Νέου Έτους 2023.

Ακολούθως ο π. Ιωάννης επισκέφθηκε την Βιβλιοθήκη και το Αρχείο του Πατριαρχείου, προτιθέμενος προσεχώς να έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κράτους του Ισραήλ και τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αυτονομίας για την παρουσίαση του έργου του Π.Σ.Ε.

Επίσης, εν συνεχεία της επισκέψεως της Προέδρου της Ουγγαρίας κ. Katalin Novák στις 17 Νοεμβρίου 2022 στα Ιεροσόλυμα, ο Υπουργός (State Secretary) της Ουγγαρίας κ. Tristan Azbej, συνοδευόμενος υπό του Πρέσβεως της Ουγγαρίας στη Ραμάλλαν κ. Csaba Rada επισκέφθηκε το Πατριαρχείο.

Τον κ. Υπουργό υποδέχθηκε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος μετά Πατέρων Αγιοταφιτών.

Ο Πατριάρχης ενημέρωσε τον κ. Tristan Azbej περί του έργου του Πατριαρχείου, ποιμαντικού, εκκλησιαστικού, περί των σχολείων τα οποία ανιδιοτελώς συντηρεί το Πατριαρχείο, περί των προκλήσεων των Χριστιανών παρά των ακραίων φανατικών στοιχείων, των επιβουλευομένων την περιουσία αυτών.

Ο κ. Υπουργός εξεδήλωσε το ενδιαφέρον αυτού να στηρίξει το έργο του Πατριαρχείου στην Ευρωπαική Ένωση.

Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε τον κ. Tristan Azbej για την οικονομική προσφορά της χώρας του στην ανακαίνιση της Βασιλικής της Βηθλεέμ και του Ιερού Κουβουκλίου του Αγίου Τάφου και υπογράμμισε την ανάγκη βοηθείας του εκπαιδευτικού έργου του Πατριαρχείου διά της χώρας αυτού και διά της Ευρωπαικής Ενώσεως και επήνεσε ομοίως τον κ. Πρέσβη για το έργο του.

Ο κ. Υπουργός εξέφρασε την δέσμευσή του για την στήριξη των Χριστιανών της Αγίας Γης.

Πηγή: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων