Σε τροχιά αναγνώρισης της ουκρανικής αυτοκεφαλίας η Γεωργία

της Έφης Ευθυμίου

Μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη προέκυψε από τον εορτασμό της Βάπτισης των Ρως-Ουκρανίας τις προηγούμενες ημέρες στο Κιέβο από την εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με όσα μεταδίδει η σελίδα “Εκκλησιαστικά Νέα της Γεωργίας”, ο επικεφαλής της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας Μητροπολίτης Ονούφριος έστειλε την πρόσκληση στην Εκκλησία της Γεωργίας για να αποστείλει η τελευταία την αντιπροσωπεία της στην Ουκρανία για τους εορτασμούς.

Παρόλα αυτά το Πατριαρχείο Γεωργίας αρνήθηκε την αποστολή της αντιπροσωπείας του στους εορτασμούς της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας.

Το γεγονός αυτό αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν αναλογιστεί κανείς και τις δηλώσεις πριν από λίγο καιρό του Μητροπολίτη Κιέβου Επιφανίου, της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, ότι αναμένεται δύο ακόμη Εκκλησίες να αναγνωρίσουν την Αυτοκέφαλη Εκκλησία.

Επίσης, χαρακτηριστικό είναι ότι στις αρχές του προηγουμένου μήνα, επισκέφθηκε την πρωτεύουσα της Γεωργίας, Τιφλίδα, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ντένις Σμίγκαλ, με τον ίδιο να δηλώνει αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Πατριάρχη Ηλία της Γεωργίας, ότι οι Γεωργιανοί έχουν θετική στάση απέναντι στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτούν από εδώ και πέρα οι περαιτέρω κινήσεις του Πατριαρχείου Γεωργίας, για να αποδειχθεί εάν η μη παρουσία εκπροσώπων της στις εκδηλώσεις της Εκκλησίας υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο αποτελεί μια ένδειξη για εγκατάλειψη της ουδέτερης -μέχρι σήμερα- θέσης της στο Ουκρανικό ή εάν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό.