Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Πατριάρχη Βουλγαρίας – Τρισάγιο από Μητροπολίτες της Ιεράς Συνόδου (ΒΙΝΤΕΟ)

Τρισάγιο ενώπιον της σορού του μακαριστού Πατριάρχη Βουλγαρίας κυρού Νεοφύτου τελέστηκε σήμερα στο παρεκκλήσιο της Αγίας Μαρίνας στη Σόφια, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Βάρνας κ. Ιωάννη και με τη συμμετοχή Μητροπολιτών-μελών της Ιεράς Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βουλγαρίας.

Ο ίδιος κάλεσε τους πιστούς να προσέλθουν στον ναό και να προσευχηθούν για τον Πατριάρχη.

“Χθες ο Αγιότατος αποδήμησε εις Κύριον. Αυτά τα δυσάρεστα νέα συγκλόνισαν την Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία. Η Αγιότητά του άφησε ένα διαρκές σημάδι στην πρόσφατη ιστορία της Εκκλησίας μας. Ήταν ένας ταπεινός άνθρωπος, εξαιρετικά υπομονετικός, ήρεμος, είχε μέτρο. Ήταν επίσης εξαιρετικός ψάλτης, μπορούσε κανείς να αναγνωρίσει τη φωνή του μεταξύ 1000 φωνών. Οι ύμνοι που τραγούδησε αποτελούν θησαυρό για την εκκλησιαστική μουσική”, τόνισε ο Μητροπολίτης Ιωάννης.

Ο Πατριάρχης Βουλγαρίας Νεόφυτος απεβίωσε το βράδυ της Τετάρτης, 13 Μαρτίου σε ηλικία 79 ετών. Ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βουλγαρίας τους τελευταίους μήνες παρουσίαζε προβλήματα υγείας, ενώ τον Νοέμβριο είχε νοσηλευτεί με πνευμονοπάθεια.

Μάλιστα, οι φήμες που κυκλοφορούσαν αναφορικά με την κατάσταση της υγείας του ήταν τέτοιες, που το Πατριαρχείο αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία ζητούσε από τους πιστούς να δίνουν βάση μόνο στις ανακοινώσεις της Ιεράς Συνόδου.

Την είδηση ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα του το Πατριαρχείο Βουλγαρίας. Όπως αναφέρει, ο Πατριάρχης Νεόφυτος απεβίωσε εν Κυρίω το βράδυ της Τρίτης, 22:22, στην Στρατιωτική ιατρική Ακαδημία της Σοφίας στην οποία νοσηλευόταν, εξαιτίας πολυοργανικής ανεπάρκειας.

“Καλούμε τους Ορθόδοξους Χριστιανούς να προσευχηθούν στον Πανάγαθο Θεό μαζί με την Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία, να αναπαύσει την ψυχή του αγαπητού μας Πατριάρχη στη βασιλεία του Θεού”.

Δεν παρέλειψε επίσης να ευχαριστήσει την ηγεσία της Στρατιωτικής Ιατρικής Ακαδημίας, τους γιατρούς και το προσωπικό της μονάδας εντατικής θεραπείας για την επιμέλεια και φροντίδα που παρείχαν στον Πατριάρχη Νεόφυτο.

Ο Πατριάρχης Νεόφυτος ήταν ο 28ος προκαθήμενος της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με τον τίτλο Πατριάρχης Πάσης Βουλγαρίας και Μητροπολίτης Σόφιας.

Γεννήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 1945 στη Σόφια. Σπούδασε στη Θεολογική Ακαδημία Σόφιας και έκανε περαιτέρω σπουδές στη Μόσχα.