Σχέσεις Κυβέρνησης – Εκκλησίας: Σημείο καμπής οι ευρωεκλογές

Φωτό: ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Αυτή την περίοδο οι σχέσεις της διοικούσας Εκκλησίας με την κυβέρνηση μοιάζουν λίγο με τη γέφυρα της Βαλτιμόρης. Βρίσκονται στο σημείο λίγο πριν πέσει το καράβι πάνω. Λίγο πριν γίνει η σύγκρουση και καταρρεύσει κάθε επικοινωνία της μιας με την άλλη πλευρά.

Το σημείο καμπής για να «στρίψει» το καράβι είναι οι ευρωεκλογές. Η στάση που θα κρατήσει η Εκκλησία, υπογείως και εμφανώς, θα κρίνει και τη στάση του Μεγάρου Μαξίμου απέναντί τους. Ο τιμονιέρης (βλ. Κ. Μητσοτάκης) μπορεί να θέλει. Το θέμα είναι αν τα «συστήματα» του σκάφους θα του επιτρέψουν να μην πέσει πάνω στη γέφυρα.

Η αποχώρηση του Στ. Παπασταύρου που μιλούσε απευθείας με τον Αρχιεπίσκοπο και τους πέριξ αυτού, είναι πλήγμα. Μέχρι και ο Γ. Μπρατάκος είχε μια σχετικά καλή επικοινωνία με τον κλήρο. Έφυγε κι αυτός. Τώρα από το περιβάλλον του Πρωθυπουργού απέμεινε ο Μ. Βορίδης, που δεν μοιράζεται το ίδιο πνεύμα με τον κ. Ιερώνυμο.

Για τον Α. Σκέρτσο ούτε λόγος. Δεν θέλουν να τον βλέπουν στην Εκκλησία και αμφιβάλλω αν θέλει να τους βλέπει. Μετά τα όσα έγιναν στο γνωστό οινοπωλείο στο Σύνταγμα. Που κάλλιστα θα μπορούσε να μετονομαστεί σε μπαρ «το ναυάγιο». Αφού από τότε άρχισαν να αποδομούνται εμφανώς οι σχέσεις Εκκλησίας με την κυβέρνηση.

Μπροστά σε τόσα προβλήματα που έχει μπροστά του ο Πρωθυπουργός είναι αμφίβολο αν τον απασχολεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Εκκλησία. Για το εκλογικό αποτέλεσμα του Μαίου ίσως κάνει κάποιες υποχωρήσεις. Οι συνοδικοί δεν περιμένουν κάτι ιδιαίτερο ωστόσο.

Παρότι οι Γ. Γεραπετρίτης, Κ. Πιερρακάκης, Αδ. Γεωργιάδης και Ν. Κεραμέως έχουν γέφυρες με την Εκκλησία, είναι αμφίβολο αν μπορούν σε αυτή την τεταμένη περίοδο να συμβάλλουν στη βελτίωση των σχέσεων.

Αυστηρός και δίκαιος

Ο Πατρίκιος Καλεώδης, ο κληρικός των ανακτόρων που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών, είχε δύο αγάπες: το πρωτόκολλο και τη βασιλεία. Όσοι τον γνώρισαν ήξεραν πως αυτά τα δύο στοιχεία τον χαρακτήριζαν. Και ήταν αδιαπραγμάτευτα για τον ίδιο.

Στα συνοδικά γραφεία θεωρούνταν ο «γκουρού» του πρωτοκόλλου. Κινητή βιβλιοθήκη. Ήξερε πως έπρεπε να σταθούν οι αρχηγοί κρατών και πως να συμπεριφερθούν οι ηγέτες, βασιλείς και πατριάρχες. Και όποιος τον αμφισβητούσε του έριχνε μια φαρμακερή ματιά για να του δείξει πως τα «πράγματα είναι όπως τα λέει».

Έχαιρε του σεβασμού όλων των Αρχιεπισκόπων που υπηρέτησε και των μελών της βασιλικής οικογένειας. Ο Πατρίκιος Καλεώδης, αυστηρά τυπικός είχε και ένα ακόμη χάρισμα: δεν άφηνε να πέσει τίποτα κάτω.

Είχε την εμπειρία, τη γνώση και το δικαίωμα μετά από τόσες δεκαετίες που υπηρέτησε τους θεσμούς. Έψεγε όποιον κι αν έκανε το λάθος. Όχι μόνο όταν κάποιος παραβίαζε τους τύπους, αλλά και όταν διολίσθαινε σε περιστατικά που δεν ήταν αντάξια του ρόλου του.

Αιωνία του η μνήμη.

“Μελχισεδέκ”

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Ορθόδοξη Αλήθεια”