Σαακασβίλι: Το Κρεμλίνο βλέπει την Ελλάδα ως το αδύνατο σημείο της Ευρώπης

© ΑΠΕ-ΜΠΕ

Του Κώστα Ονισένκο

Ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι δήλωσε ότι το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί την Ορθοδοξία ως ένα εργαλείο για να προωθεί τα πολιτικά του σχέδια.

Ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας μίλησε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα σχέδια της Μόσχας όσον αφορά στην Ελλάδα.

“Το Κρεμλίνο εξετάζει την Ελλάδα ως το αδύνατο σημείο της Ευρώπης όπου θα μπορεί να κάνει άνετα τις κινήσεις του, λαμβάνοντας υπόψη τα ιστορικά συναισθήματα, και την παραδοσιακή διαφθορά μερίδας αξιωματούχων”, είπε ο Σαακασβίλι.

“Για αυτό χρησιμοποιείται η Ορθοδοξία, γιατί η Ορθοδοξία πάντα θεωρούνταν από τη Μόσχα ως εργαλείο που μπορούσε να χρησιμοποιήσει, όχι μόνο σε σχέση με την Ελλάδα αλλά και σε όλες τις ορθόδοξες χώρες.

Το ζήτημα της Ορθοδοξίας μπορεί να το δει κανείς με διαφόρους τρόπους αλλά η Ρωσία το βλέπει ακριβώς ως κάτι (σ.σ. εργαλείο) μέσω του οποίου μπορεί να δράσει”, υποστήριξε ο πρώην έμπειρος πολιτικός.

Ο Σαακασβίλι επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα καθώς, όπως είπε, εκεί ζουν περισσότερα από 200.000 άτομα που κατάγονται από την Γεωργία ενώ ο ίδιος είπε ότι του αρέσει πολύ η Ελλάδα γιατί του θυμίζει σε πολλά την πατρίδα του.

Ακόμη ο Σαακασβίλι εκτίμησε ότι η Ελλάδα έχει περάσει το πιο δύσκολο μέρος της οικονομικής κρίσης και δήλωσε ότι νιώθει σεβασμό προς την χώρα, καθώς παρά τα τεράστια προβλήματα και την κατάσταση χάους των περασμένων ετών, η Ελλάδα απέδειξε ότι είναι μια δημοκρατική χώρα γεγονός που “δεν είναι δεδομένο στην δική μας γωνιά του πλανήτη”