Ρωσικό διαβατήριο έχουν ο Μητροπολίτης Ονούφριος και 20 Επίσκοποι της Εκκλησίας του – Τι απαντά ο ίδιος

news.church.ua

Της Έφης Ευθυμίου

Αναστάτωση έχει προκληθεί στους κόλπους της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας, μετά από την αποκάλυψη ότι ο Μητροπολίτης Ονούφριος κατέχει ρωσικό διαβατήριο.

Την αποκάλυψη έκανε η ουκρανική ιστοσελίδα Ukrainska Pravda, η οποία μάλιστα εμφανίζει και φωτογραφίες του διαβατηρίου, στο οποίο απεικονίζεται ο Μητροπολίτης Ονούφριος.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, βρέθηκαν ρωσικά διαβατήρια σε περισσότερους από 20 ιερείς της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, συμπεριλαμβανομένου και του Μητροπολίτη Ονουφρίου.

Όπως αποκαλύπτει η Ukrainska Pravda, και ο Επίσκοπος Γιούρι Χάρον, είναι επίσης Ρώσος υπήκοος. Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα, ο Χάρον, ταξίδεψε στη Ρωσία στις 8 Ιανουαρίου 2022 και στις 7 Ιανουαρίου 2023.

Επίσης, οι πληροφορίες των Ουκρανών δημοσιογράφων αναφέρουν ότι ο πρώην Μητροπολίτης Όλεγκ Ιβάνοβ, έχει ρωσική υπηκοότητα και συνεργάστηκε με τους Ρώσους εισβολείς.

Από την πλευρά της η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας, διαψεύδει τις εν λόγω πληροφορίες, με τον ίδιο τον Μητροπολίτη Ονούφριο να δηλώνει πως είναι πολίτης μόνο της Ουκρανίας.

Δικαιολογεί το ρωσικό διαβατήριο ότι υπάρχει από την εποχή που ο ίδιος σπούδαζε στις θεολογικές σχολές της Ρωσίας, πριν από την κατάρρευση της ΣΟβιετικής Ένωσης.

Στη δήλωση του αναφέρει ότι όταν κατέρρευσε το σοβιετικό καθεστώς, “ενώ ήμουν de facto πολίτης της Ρωσίας (επειδή είχα άδεια μόνιμης διαμονής στη Ρωσία, που με τωρινούς όρους σημαίνει υπηκοότητα), πριν από αυτό, έλαβα ουκρανικό διαβατήριο.

Στο μεταξύ, η ρωσική μου υπηκοότητα συνεχίστηκε αυτόματα, αλλά δεν είχα κανένα ενδιαφέρον για αυτή και δεν τη χρησιμοποίησα, δεν σήμαινε τίποτα τότε και κανείς δεν διωκόταν για αυτό. Τότε υπήρχαν καλές αδελφικές σχέσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Όταν αυτές οι σχέσεις άρχισαν να επιδεινώνονται, ιδιαίτερα τα τελευταία 10 χρόνια, εγκατέλειψα τη ρωσική μου υπηκοότητα. Δεν έχω ρωσικό διαβατήριο. Επιβεβαιώθηκε αυτό ιδιαίτερα όταν μίλησα κατά του πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία και όταν καταδίκασα τη ρωσική επιθετικότητα. Θεωρώ τον εαυτό μου πολίτη μόνο της Ουκρανίας”.

Προσθέτει μάλιστα πως μετά τις τελευταίες εξελίξεις, “δεν θεωρώ τον εαυτό μου πολίτη καμίας χώρας εκτός από την πατρίδα μου, την Ουκρανία. Δεν ξέρω πώς με αντιμετωπίζουν οι πολιτικοί, αλλά θεωρώ τον εαυτό μου ακριβώς αυτό. Δεν έχω ρωσικό διαβατήριο”.