Ρωσική Εκκλησία: Ο Λένιν έχει προκαλέσει πολλά δεινά στους Ρώσους

του Κώστα Ονισένκο

Την άποψή της στο θέμα της ενδεχόμενης ταφής της σορού του ηγέτη των Μπολσεβίκων Βλαντίμιρ Λένιν διατύπωσε η Ρωσική Εκκλησία μέσω του επικεφαλής του Department for External Church Relations, Μητροπολίτη Ιλαρίωνα.

Η σορός του Λένιν βρίσκεται σε ειδικό μαυσωλείο, στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, και η ενδεχόμενη ταφή της αποτελεί θέμα συζήτησης που έχει ξεκινήσει πρόσφατα στη Ρωσία.

Αφενός ο Μητροπολίτης εξέφρασε την άποψη της Ρωσικής Εκκλησίας ότι η θέση της σορού του Λένιν δεν είναι εκεί που βρίσκεται σήμερα, καθώς έχει προκαλέσει πολλά δεινά στους Ρώσους και για αυτό πρέπει να απομακρυνθεί ωστόσο είπε ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή και όχι άμεσα, καθώς μπορεί να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από άτομα που μέχρι και σήμερα θεωρούν τον ηγέτη των Μπολσεβίκων ως κάτι “ιερό”.

“Συγκεκριμένα με αυτό τον άνθρωπο συνδέεται η αρχή του ‘κόκκινου τρόμου’, η αρχή των μαζικών διώξεων του ρωσικού πληθυσμού, και βέβαια πιστεύω ότι δεν είναι η θέση αυτού του ανθρώπου στην Κόκκινη Πλατεία” είπε ο Μητροπολίτης. “Όταν εμείς αναφέρουμε πως οι μπολσεβίκοι ανατίναζαν τους ναούς, ότι σκότωναν τους ιερείς, ήταν καταπάτηση της θρησκείας μας.

Και αν τώρα το χώμα του Λένιν θα απομακρυνθεί από το μαυσωλείο, θα είναι καταπάτηση ενάντια στην πίστη εκείνων των ανθρώπων, για τους οποίους το σώμα του Λένιν είναι ιερό κειμήλιο”.

Για αυτό τον λόγο ο Ιλαρίων θεωρεί ότι οι σχετικές αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται πολύ προσεκτικά και το σώμα θα πρέπει να απομακρυνθεί αργότερα, όταν πια η κομμουνιστική ιδεολογία θα έχει περάσει στο παρελθόν.