Ρωσική Εκκλησία: Ο χριστιανισμός δεν είναι ίδιος με τον μαρξισμό

του Κώστα Ονισένκο

Τις διαφορές του χριστιανισμού από τον μαρξισμό επεσήμανε ο αναπληρωτής επικεφαλής της επικοινωνίας της Ρωσικής Εκκλησίας με την κοινωνία και τα ΜΜΕ, πολιτικός φιλόσοφος Α. Σιπκόβ (Aleksandr Shchipkov) κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής. Το σχόλιο αυτό αφορούσε τις απόψεις ορισμένων δημοσιολογούντων, οι οποίοι συγκρίνουν αυτές τις δύο έννοιες.

“Η κατανόηση της κοινωνικής δικαιοσύνης στον χριστιανισμό και τον μαρξισμό είναι ριζικά διαφορετική” είπε ο Σιπκόφ. Σύμφωνα με τον ίδιο: σύμφωνα με τον μαρξισμό, οποιαδήποτε υλική ανισότητα οδηγεί στην άνοδο του κεφαλαίου και την εκμετάλλευση, που στην τελική οδηγεί στην άρνηση της προσωπικής ιδιοκτησίας, στην βίαιη αφαίρεση/αρπαγή του από τον άνθρωπο.

“Ο χριστιανισμός από την άλλη, αναγνωρίζει ότι η υλική ανισότητα είναι αναπόφευκτη. Δύο ψαράδες για το ίδιο διάστημα, χωρίς να εκμεταλλεύονται ο ένας τον άλλον, θα πιάσουν διαφορετικό αριθμό ψαριών”.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, ο χριστιανισμός στέκεται ενάντια στην κοινωνική ανισότητα, όταν ένα τμήμα της κοινωνίας αποφασίσει για την τύχη ενός άλλου τμήματος. “Η συνταγή του μαρξισμού είναι η κατάσχεση και αναδιανομή της περιουσίας, αλλά αυτό δεν προϋποθέτει την μετάλλαξη του ανθρώπου, της εσωτερικής του ίασης και διόρθωσης. Η συνταγή του χριστιανισμού – το να μην επιτρέπεται η καταπίεση συνολικά, όπως αυτό προκύπτει από τις αξιακές βάσεις. Το παράδειγμα της αυτοθυσίας του Χριστού αποκλείει για τον χριστιανό να το θυσιάσει κάποιον άλλον για προσωπικά του συμφέροντα”

Εκτός από αυτά, ο Σιπκόβ κατονόμασε σειρά ακόμα ουσιαστικών διαφορών του αποστολικού χριστιανισμού και του μαρξισμού, όπως οι ιστορικές και ηθικές καταβολές, τρόποι κατανόησης και αντιμετώπισης των διαφόρων προβλημάτων της ανθρωπότητας.