Ρωσική Εκκλησία: Η Ουκρανία πρέπει να προσαρτηθεί στη Ρωσία, ιερός ο πόλεμος

Της Έφης Ευθυμίου

Σε ένα κείμενο πραγματικό “χρυσωρυχείο” για την αξία των όσων φανερώνει, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αποκαλύπτει τον πραγματικό ρόλο που επιτελεί, και που δεν είναι άλλος από την καθολική στήριξη των επιδιώξεων του Κρεμλίνου.

Στη συνεδρίαση του “Παγκόσμιου Ρωσικού Λαϊκού Συμβουλίου” υπό την προεδρία του Πατριάρχη Μόσχας κ. Κύριλλου, υιοθετείται ξεκάθαρα η πεποίθηση ότι ο πόλεμος που ξεκίνησε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας είναι ένας “Ιερός Πόλεμος”, καθώς και ότι όλο το έδαφος της σημερινής Ουκρανίας πρέπει να συμπεριληφθεί εντός των ρωσικών ορίων, υπό την αποκλειστική επιρροή της Ρωσίας. Καθίσταται σαφές ότι η ευθυγράμμιση του Πατριαρχείου Μόσχας με τις πολιτικές του Κρεμλίνου, είναι απόλυτη και δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης, αντίθετα φαίνεται ότι κλιμακώνεται.

Το συγκεκριμένο κείμενο εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 27 Μαρτίου υπό την προεδρία του Πατριάρχη Κύριλλου, ενώ αναρτήθηκε αυτούσιο στην επίσημη ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Μόσχας.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τις επιπτώσεις που θα έχει η ανοιχτή και δημόσια υιοθέτηση αυτών των θέσεων και απόψεων από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Ωστόσο, εκτιμούμε πως θα αποτελέσει μια καλή ευκαιρία να “μετρηθούν” και οι ηγεσίες των Αυτοκέφαλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, ιδιαίτερα όσες έχουν επιλέξει να τηρήσουν μια “ουδέτερη” έως και φιλορωσική στάση απέναντι σε όσα συμβαίνουν στην Ορθοδοξία τα τελευταία χρόνια.

Πλέον, μετά από την άνευ προηγουμένου κλιμάκωση που επιχειρείται από το Πατριαρχείο Μόσχας με το συγκεκριμένο κείμενο, δύσκολα θα μπορεί κάποιος να επικαλεστεί άγνοια σχετικά με τις προθέσεις του κ. Κύριλλου, οι οποίες δεν συνάδουν με την Χριστιανική Ορθόδοξη διδασκαλία, καθώς η πίστη χρησιμοποιείται για να δικαιολογηθούν πολιτικές σκοπιμότητες.

Τι επισημαίνεται στο κείμενο που εγκρίθηκε από τη συνεδρίαση του “Παγκόσμιου Ρωσικού Λαϊκού Συμβουλίου”

Στο κείμενο αυτό καθαυτό, που θυμίζει πολιτικό μανιφέστο “καθεστώτος” του προηγούμενου αιώνα, εξηγείται με τον πλέον σαφή τρόπο η έννοια του Ρωσικού Κόσμου (Russkiy Mir) καθώς και οι βλέψεις της Ρωσίας απέναντι στη Δύση. Είναι πραγματικά αποκαλυπτικά τα όσα περιγράφονται στο κείμενο και παρουσιάζουμε παρακάτω:

“Αυτό το έγγραφο, που συνοψίζει τις σημαντικότερες προτάσεις που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο των εργασιών των πλατφορμών εμπειρογνωμόνων και κατά τη διάρκεια της Συνόδου της Ολομέλειας, είναι ένα έγγραφο του προγράμματος καθώς και μια εντολή που απευθύνεται στις νομοθετικές και εκτελεστικές αρχές της Ρωσίας”, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στο κείμενο, τονίζεται ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία (ειδική στρατιωτική επιχείρηση όπως ονομάζεται), “είναι ένα στάδιο στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του ρωσικού λαού ενάντια στο εγκληματικό καθεστώς του Κιέβου και στη Δύση η οποία βρίσκεται πίσω από αυτό, και που διεξάγεται στα εδάφη της Νοτιοδυτικής Ρωσίας από το 2014. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης αυτής, ο ρωσικός λαός, με τα όπλα στο χέρι, υπερασπίζεται τη ζωή του, την ελευθερία του, την κρατική του υπόσταση, την πολιτισμική, θρησκευτική, εθνική και πολιτιστική του ταυτότητα, καθώς και το δικαίωμα να ζει στη δική του γη, εντός των συνόρων ενός ενιαίου ρωσικού κράτους.

Από πνευματική ηθική άποψη, μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση είναι ένας Ιερός Πόλεμος, στον οποίο η Ρωσία και ο λαός της, υπερασπιζόμενοι τον ενιαίο πνευματικό χώρο της Αγίας Ρωσίας, εκπληρώνουν την αποστολή, προστατεύοντας τον κόσμο από την επίθεση της παγκοσμιοποίησης και τη νίκη της Δύσης, που έχει πέσει στον Σατανισμό. Μετά από την ολοκλήρωση της ειδικής επιχείρησης, ολόκληρη η επικράτεια της σύγχρονης Ουκρανίας θα πρέπει να εισέλθει στη ζώνη αποκλειστικής επιρροής της Ρωσίας. Η πιθανότητα να υπάρξει σε αυτή την επικράτεια ένα ρωσοφοβικό πολιτικό καθεστώς, εχθρικό προς τη Ρωσία και τον λαό της, καθώς και ένα πολιτικό καθεστώς ελεγχόμενο από ένα εξωτερικό κέντρο εχθρικό προς τη Ρωσία, πρέπει να αποκλειστεί εντελώς”.

Στη συνέχεια, δίνεται περιγραφή του τι εννοούν ότι θέλουν να πετύχουν με την επικράτηση του “ρωσικού κόσμου”. Χαρακτηριστικό είναι πως υπογραμμίζεται ότι “η Ρωσία είναι ο δημιουργός, ο υποστηρικτής και ο υπερασπιστής του ρωσικού κόσμου. Τα σύνορα του ρωσικού κόσμου ως πνευματικού, πολιτιστικού και πολιτισμικού φαινομένου, είναι σημαντικά ευρύτερα από τα κρατικά σύνορα τόσο της σημερινής Ρωσικής Ομοσπονδίας όσο και της ευρύτερης ιστορικής Ρωσίας. Μαζί με τους εκπροσώπους της που είναι διάσπαρτοι σε όλο τον κόσμο, ο Ρωσικός Κόσμος περιλαμβάνει όλους αυτούς που θεωρούν ότι η ρωσική παράδοση, τα ιερά του ρωσικού πολιτισμού, είναι η υψηλότερη αξία και νόημα της ζωής”.

Στο έγγραφο αναγνωρίζεται ότι η κύρια απειλή για την “ύπαρξη και την ανάπτυξη της Ρωσίας είναι η δημογραφική καταστροφή που βιώνει η χώρα μας. Η επίλυση αυτού του προβλήματος είναι αδύνατη χωρίς την αναβίωση της παραδοσιακής μεγάλης οικογένειας στη Ρωσία, καθώς και των παραδοσιακών οικογενειακών αξιών”.

Προτείνει δε και μέτρα που θα μπορούν να ληφθούν για την ενθάρρυνση των ζευγαριών να αποκτήσουν τρίτο και τέταρτο παιδί. “΄Ένα από αυτά τα μέτρα θα μπορούσε να είναι η μερική ή ολική διαγραφή του χρέους ενός στεγαστικού δανείου μιας οικογένειας (για παράδειγμα, μετά τη γέννηση τρίτου παιδιού να διαγράφεται το 50% του χρέους, τέταρτου παιδιού το 75% του χρέους και πέμπτου παιδιού ολική διαγραφή”).

Θεωρεί δε πως το κράτος πρέπει να θέσει μακροπρόθεσμο στρατηγικό στόχο, σε εκατό χρόνια βιώσιμης δημογραφικής ανάπτυξης, να φέρει τον πληθυσμό της Ρωσίας σε 600 εκατ. ανθρώπους. Επίσης, υπογραμμίζει πως “η στάση της ρωσικής κοινωνίας απέναντι στις αμβλώσεις πρέπει να αλλάξει ριζικά. Η δικαιολόγηση της σκόπιμης διακοπής της εγκυμοσύνης που οδηγεί σε πραγματική επιδημία αμβλώσεων, πρέπει να τελειώσει”.

Σε ό,τι αφορά στη μεταναστευτική πολιτική, το κείμενο που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, επισημαίνει ότι η μαζική εισροή μεταναστών που δεν μιλούν ρωσικά και δεν κατανοούν σωστά τη ρωσική ιστορία και τον πολιτισμό και άρα δεν είναι ικανοί να ενσωματωθούν στη ρωσική κοινωνία, αλλάζει την εικόνα των ρωσικών πόλεων, γεγονός που οδηγεί στην παραμόρφωση της χώρας.

“Στις μεγαλύτερες πόλεις, αναδύονται και αναπτύσσονται ενεργά κλειστοί εθνοτικοί θύλακες, οι οποίοι δημιουργούν έδαφος για διαφθορά, οργανωμένο εθνικό έγκλημα και παράνομη μετανάστευση”, υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά. Και συνεχίζει: “υπό αυτές τις συνθήκες η Ρωσία χρειάζεται τροποποιήσεις στην μεταναστευτική πολιτική για την περίοδο 2019-2025 καθώς και βελτίωση της νομοθεσίας που ρυθμίζει θέματα ιθαγένειας και προστασίας των δικαιωμάτων και συμφερόντων των Ρώσων πολιτών”.

Ως προτεραιότητα της νέας μεταναστευτικής πολιτικής της Ρωσίας θα πρέπει να είναι, μεταξύ άλλων, η εφαρμογή αποτελεσματικών ελέγχων καθώς και σχεδιασμός και διαχείριση των εξωτερικών μεταναστευτικών ροών, η δημιουργία συνθηκών που ευνοούν τον μαζικό επαναπατρισμό συμπατριωτών στη Ρωσία καθώς και η μετεγκατάσταση ξένων ειδικών υψηλής ειδίκευσης, πιστών στη Ρωσία και έτοιμων για γλωσσική και πολιτιστική ενοποίηση.

Αντίστοιχες είναι και οι απόψεις και προτάσεις για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας αλλά και για την “ανατροφή” των παιδιών. Ουσιαστικά, προτείνει ότι τα “προγράμματα ανατροφής και τα εκπαιδευτικά προγράμματα, πρέπει να καθαριστούν από καταστροφικές ιδεολογικές έννοιες και συμπεριφορές, ιδιαίτερα δυτικές, ξένες προς τον ρωσικό λαό και καταστροφικές για τη ρωσική κοινωνία”.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει για την ανάγκη ανάπτυξης της περιφέρειας, με τη “μετάβαση στην παραδοσιακή ομοιόμορφη κατανομή του πληθυσμού και των παραγωγικών δυνάμεων σε ολόκληρη τη χώρα, μέσω της μαζικής μετεγκατάστασης των κατοίκων της πόλης σε άνετους προαστιακούς οικισμούς. Χρειάζεται αλλαγή στις αναπτυξιακές προτεραιότητες της εγχώριας κατασκευαστικής βιομηχανίας. Ο κύριος στόχος της νέας κρατικής πολιτικής για την περιφερειακή ανάπτυξη, καθώς και η ανάπτυξη του κατασκευαστικού κλάδου, θα πρέπει να είναι η διασφάλιση της βιώσιμης φυσικής ανάπτυξης του ρωσικού πληθυσμού, που επιτυγχάνεται μέσω των υψηλών ποσοστών γεννήσεων”.

Σύμφωνα με το σχέδιο που περιγράφεται στο έγγραφο που εγκρίθηκε από την ολομέλεια της συνεδρίασης της οποίας προήδρευσε ο Πατριάρχης Μόσχας, “μέχρι το 2050 η Ρωσία πρέπει να μετατραπεί σε μια ομοιόμορφα κατοικημένη και εξοπλισμένη χώρα με 1000 διαμορφωμένες μεσαίες και μικρές πόλεις. Οι προαστιακοί οικισμοί θα πρέπει να γίνουν ο κύριος τύπος οικισμών στη χώρα. Το 80% του ρωσικού πληθυσμού (ή περισσότερες από 30 εκατ. οικογένειες), θα πρέπει να ζει στα δικά του σπίτια, στη δική του γη. Η ζωή στη γη σας, σε περιβαλλοντικά ευνοϊκές και άνετες συνθήκες, στο δικό σας άνετο σπίτι, στο οποίο μπορείτε να κάνετε οικογένεια, να γεννήσετε και να μεγαλώσετε τρία ή περισσότερα παιδιά, θα πρέπει να γίνει η ορατή ενσάρκωση των ιδεών του Ρωσικού Κόσμου”.

Φωτό: foto.patriarchia.ru