Ρωσική Εκκλησία: Έτοιμη να αλλάξει μέρος της ιστορίας της ελέω Πούτιν;

Του Κώστα Ονισένκο

Στη Ρωσική Εκκλησία εμφανίζονται έτοιμοι να ξαναγράψουν την ιστορία τους, όταν με αυτήν δεν συμφωνεί ο πρόεδρος της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Συγκεκριμένα, πριν από λίγες ημέρες ο Ρώσος πρόεδρος είχε πει ότι ο Μαλιούτα Σκουράτοφ ίσως να μην σκότωσε τον Μητροπολίτη Μόσχας Φίλιππο ‘Β, και πως «υπάρχουν και άλλες εκδοχές» για το περιστατικό.

Πρόκειται για γεγονότα που έλαβαν χώρα το 1568, όταν ο Μητροπολίτης είχε αρνηθεί να ευλογήσει τον τσάρο Ιβάν τον Τρομερό και για αυτό δολοφονήθηκε από τον Μαλιούτα Σκουράτοφ, ο οποίος ήταν μέλος της υπηρεσίας ασφαλείας του Τσάρου.

Η εκδοχή της δολοφονίας του Μητροπολίτη από τον Σκουράτοφ είναι γενικώς αποδεκτή από τους Ρώσους ιστορικούς. Και μάλιστα αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους ο Τσάρος Ιβάν ο Τρομερός δεν έχει αγιοποιηθεί από τη Ρωσική Εκκλησία.

Ωστόσο πριν από λίγες ημέρες, κατά τη διάρκεια συζήτησης, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι υπάρχει και άλλη εκδοχή όσον αφορά στον θάνατο του Μητροπολίτη.

Διευκρινίζοντας, λίγες ημέρες αργότερα, ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι «η δεύτερη εκδοχή είναι απλή, ότι αυτός (σ.σ. ο Σκουράτοφ) δεν τον σκότωσε και δεν πέρασε από εκεί και ακόμα και αν πέρασε, προσπέρασε και πήγε παρακάτω» είπε ο Πούτιν.

Βεβαίως, παρά το γεγονός ότι η άποψη του Ρώσου προέδρου είναι εντελώς αστήρικτη όσον αφορά τα ιστορικά στοιχεία και οι περισσότεροι δεν την εξέλαβαν σοβαρά, υπήρξαν φωνές μέσα στην ιεραρχία του Πατριαρχείου Μόσχας, οι οποίοι εμφανίστηκαν έτοιμοι να ξαναγράψουν την ιστορία της Εκκλησίας τους μετά την «παρέμβαση» του Πούτιν.

Συγκεκριμένα, ο πρωθιερέας της Ρωσικής Εκκλησίας, μέλος της συνοδικής επιτροπής όσον αφορά στις αγιοποιήσεις, Βλαντισλάβ Τσίπιν είπε: «Όσον αφορά στη δυνατότητα διορθώσεων στους βίους (Αγίων), εννοείται ότι οι βίοι δεν αποτελούν την Αγία Γραφή, η οποία δεν υπόκειται σε (συντακτικές) αλλαγές», αφήνοντας ανοιχτό με αυτόν τον τρόπο το ενδεχόμενο η Ρωσική Εκκλησία να προβεί σε αλλαγές στα ιστορικά της κείμενα μετά την -αναγνωρισμένη από τους ιστορικούς ως ανυπόστατη- παρέμβαση του Πούτιν.