Ρωσική Εκκλησία: Δεν χρειαζόμαστε ελέγχους, τηρούμε όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα

του Κώστα Ονισένκο

Δεν υπάρχει κανένας λόγος για έλεγχο τήρησης των υγειονομικών μέτρων στους ναούς της Ρωσίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με τον επικεφαλής του συνοδικού τμήματος σχέσεων Εκκλησίας με την κοινωνία του Πατριαρχείου Μόσχας Βλαντίμιρ Λεγκόιντα.

Μιλώντας σε συνέντευξη στο ρωσικό ενημερωτικό δίκτυο RIA Novosti είπε ότι στους θρησκευτικούς χώρους τηρούνται ούτως άλλως τα απαραίτητα μέτρα: “Μου φαίνεται πως στην πλειοψηφία των ναών και των μοναστηριών χρησιμοποιούνται μέσα ατομικής προστασίας, απολυμαίνουν τις επιφάνειες, αερίζουν τους χώρους και τηρούν και άλλες απαραίτητα μέτρα κατά των ιών. Όσον αφορά στον έλεγχο, δεν αμφιβάλλω ότι η χριστιανική υπευθυνότητα του (σ.σ. εκάστοτε) ηγούμενου και των ενοριτών – είναι η καλύτερη εγγύηση ασφάλειας”. Δεν βλέπω την ανάγκη για οποιονδήποτε ειδικό έλεγχο.

Στην ίδια συνέντευξη ο Λεγκόιντα είπε ότι και εντός και εκτός Εκκλησίας υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με την επικινδυνότητα του ιού, ωστόσο πρέπει οι πιστοί να χρησιμοποιούν μέσα προστασίας προκειμένου να μην θέτουν σε κίνδυνο ο ένας τον άλλον.

Όσον αφορά στο ζήτημα του εμβολιασμού, ο ίδιος δήλωσε ότι η Εκκλησία ποτέ δεν στάθηκε ενάντια στους εμβολιασμούς όπως και στις περισσότερες ιατρικές παρεμβάσεις, ωστόσο θα πρέπει να γίνει σεβαστή η επιλογή του κάθε ανθρώπου για το αν θέλει να εμβολιαστεί.

“Ορισμένοι αρχιερείς και ιερείς ήδη εμβολιάστηκαν από τον κορονοϊό με δική τους επιλογή, ωστόσο δεν επιβάλλουν σε κανέναν την επιλογή τους” είπε.