Πυρετώδεις προετοιμασίες στο Κίεβο για την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη

© pomisna

του Κώστα Ονισένκο

Στην τελική ευθεία μπήκαν οι προετοιμασίες στο Κίεβο για την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Ο Παναγιώτατος αναμένεται να βρεθεί στην Ουκρανία με αφορμή τους εορτασμούς των 30 ετών για την ημέρα Ανεξαρτησίας της χώρας, η οποία όχι μόνο θα γιορταστεί με σειρά μεγάλων εκδηλώσεων αλλά θα αποτελέσει και σημαντικό πολιτικό γεγονός για τη χώρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι προσκάλεσε αυτοπροσώπως τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Φανάρι πέρυσι τον Οκτώβριο, ενώ έχουν προσκληθεί αρχηγοί κρατών και σημαντικές προσωπικότητες απ’ όλο τον κόσμο.

Την περασμένη Παρασκευή, όπως ενημερώνει το γραφείο Τύπου της Εκκλησίας της Ουκρανίας, ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας και πρώην πρόξενο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη, Βασίλ Μποντάρ, προκειμένου να συζητήσουν τις λεπτομέρειες επίσκεψης κ. Βαρθολομαίου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τα ουκρανικά ΜΜΕ, μεγαλύτερο βάρος στη συζήτηση δόθηκε στη διαμόρφωση του προγράμματος της επίσκεψης και στην επίλυση ζητημάτων οργάνωσης και πρωτοκόλλου.

Οι περισσότεροι Ουκρανοί αναμένουν με μεγάλη χαρά την επίσκεψη του Παναγιώτατου στη χώρα τους, την οποία θεωρούν ως την τελική συμβολική επικύρωση του Αυτοκέφαλου που έλαβε η Ουκρανική Εκκλησία πριν από δύο χρόνια.

Αντίθετα, από την στιγμή που ανακοινώθηκε η επίσκεψη, εκπρόσωποι της Ρωσικής Εκκλησίας στην Ουκρανία έχουν πραγματοποιήσει πληθώρα δηλώσεων αλλά και διαμαρτυριών εναντίον της.

Οι εκπρόσωποι της Ρωσικής Εκκλησίας, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, θεωρούν ότι η επίσκεψη Βαρθολομαίου στην Ουκρανία θα δώσει μια νέα μεγάλη ώθηση στη διαδικασία μετάβασης ενοριών από την Ρωσική Εκκλησία στην Ουκρανική.

Η διαδικασία δεν έχει σταματήσει όλο το προηγούμενο διάστημα, ωστόσο κυλάει αργά, δεδομένων και των νομικών και άλλων προβλημάτων που δημιουργούν εκπρόσωποι του εν Ουκρανία Πατριαρχείου Μόσχας.

Στην ίδια άποψη πάντως, ότι η επίσκεψη θα ενεργοποιήσει ένα νέο μαζικό κύμα μεταβιβάσεων των ενοριών, συμφωνούν και εκπρόσωποι της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Για παράδειγμα, αυτή την άποψη είχε εκφράσει σε συνέντευξή του στο OrthodoxTimes ο Αρχιεπίσκοπος Τσερνιχίβ και Νίζνας Ευστράτιος (Ζόρια).

Υπενθυμίζουμε ότι βάση της ουκρανικής νομοθεσίας, η κάθε ενορία αποτελεί ξεχωριστό νομικό πρόσωπο, με δικό της καταστατικό, η οποία επιλέγει κατόπιν συνέλευσης σε ποια Εκκλησία θα υπάγεται διοικητικά.

© pomisna