ΠΣΕ: Ομόφωνη η απόφαση η Ρωσική Εκκλησία να συμμετέχει στη Συνέλευση

Αποστολή του orthodoxtimes.gr στην Καρλσρούη

“Αν και πολλοί μας ζητάτε να αποβάλλουμε την αντιπροσωπία της Εκκλησίας της Ρωσίας, έχουμε αποφασίσει ότι το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών είναι ελεύθερος χώρος διαλόγου, και πρέπει να βρούμε τρόπο να συμφωνήσουν, όχι να διαφωνήσουν”.

Τα παραπάνω δήλωσε στην εναρκτήρια συνέντευξη Τύπου για την 11η Συνεδρίαση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών που πραγματοποιείται στην Καρλσρούη της Γερμανίας, ο γενικός γραμματέας του ΠΣΕ, Rev. Prof. Dr. Ioan Saucă.

Όπως τόνισε ο Rev. Sauca, ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είναι μια “σκιά” πάνω από το συνέδριο.

“Πήγαμε στην Ουκρανία για να διασφαλίσουμε ότι θα έρθουν στο Συνέδριο εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ουκρανίας. Θα μιλήσουν αυτοί μόνοι τους. Έχουμε και τη ρωσική εκπροσώπηση. Υπήρξε ομόφωνη απόφαση να έρθουν και οι Ρώσοι. Διότι για αυτό είναι το Οικουμενικό Κίνημα, για τον διάλογο”, σχολίασε χαρακτηριστικά απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την παρουσία της ρωσικής αντιπροσωπείας στη συνεδρίαση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών.

“Αυτές τις ημέρες, οι δύο αντιπροσωπείες (ρωσική και ουκρανική) θα βρεθούν μαζί. Υπάρχουν πολιτικοί διχασμοί, και εκκλησιαστικοί. Το αναγνωρίζουμε. Αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι εδώ στο ΠΣΕ τους δίνουμε την ευκαιρία να συναντηθούν”.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών ήδη από την έναρξη της 11ης Συνέλευσης, αποδεικνύει ότι παραμένει μέσο ένωσης και διαμεσολάβησης, κάτι που έχει άλλωστε διαδραματίσει και στο παρελθόν, όπως και στην περίοδο του Απαρτχάιντ.

Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Νήφων του Πατριαρχείου Ρουμανίας, vice moderator της κεντρικής επιτροπής του ΠΣΕ, τόνισε πως υπάρχουν πολλές προσδοκίες από αυτή τη συνέλευση. “Ασφαλώς πρόκειται για μια πολύ σημαντική συνάντηση Χριστιανών. Αν με ρωτήσει κανείς ποιες είναι οι μεγαλύτερες προσδοκίες, είναι η γενική συνέλευση αυτή να κατευνάσει, να συμβάλει, στο να είμαστε ενωμένοι όλοι οι Χριστιανοί”.

Η αποστολή της Εκκλησίας της Ελλάδος στην 11η Συνέλευση του WCC με τους Μητροπολίτες Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ και Ιωαννίνων κ. Μάξιμο
Η αποστολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην 11η Συνέλευση του WCC με τον Μητροπολίτη Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ και τον Μητροπολίτη Πισιδίας κ. Ιώβ