Πρώτη ερανική εκδήλωση της νέας ενορίας του Τιμίου Σταυρού στην Αδελαΐδα

Η ίδρυση της ενορίας Αγίου Παντελεήμονος στην περιοχή Glenelg της Αδελαΐδος υπήρξε, κατά κάποιον τρόπο, αποτέλεσμα συγκυριών.

Τα γραφεία της Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας Αδελαΐδος, πριν μετακινηθούν τον περασμένο Ιανουάριο στους χώρους της νεοϊδρυθείσης ενορίας της του Θεού Σοφίας, στεγάζονταν για δεκαετίες επί της οδού 533 Anzac Hwy, Glenelg North. Το οίκημα αυτό υπήρξε εξαρχής, και μέχρι της μετακινήσεως των γραφείων, η κατοικία του τοπικού Βοηθού Επισκόπου, η δε λειτουργία του συγχρόνως ως χώρος γραφείων της Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας Αδελαΐδος προοριζόταν ως προσωρινή. Παρομοίως, το παρεκκλήσιο, που ανηγέρθη στο προαύλιο, στο όνομα του Αγίου Παντελεήμονος, προοριζόταν για ιδιωτική χρήση υπό του εκάστοτε Επισκόπου. Η χωρητικότητά του, 50 περίπου ατόμων, είναι πολύ μικρή για μια πλήρως λειτουργική ενορία. Καθώς, όμως, το παρεκκλήσιο ήταν ο μόνος Ιερός Ναός στα νοτιοδυτικά προάστια της Αδελαΐδος, άνοιξε τις πύλες του για να εξυπηρετήσει τους πιστούς της περιοχής στην λατρεία του Τριαδικού Θεού. Καθώς η προσέλευση των πιστών αυξήθηκε με την πάροδο των ετών, κατασκευάστηκε έξωθεν του ναού υπαίθριο σκέπαστρο και τοποθετήθηκε τηλεοπτικός αναμεταδότης για την εξυπηρέτηση των πιστών που δεν χωρούσαν στο εσωτερικό του ναού. Όμως, τούτο επρόκειτο για συμβιβασμό, τρόπος του λέγειν, ο οποίος δεν ήταν βιώσιμος για την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της ενορίας. Για πολλά χρόνια τώρα, είναι προφανές ότι η ενορία χρειάζεται καινούρια στέγη.

Ωστόσο, η αναζήτηση καινούριας στέγης υπήρξε αρκετά δύσκολη. Η περιοχή του Glenelg είναι δημοφιλής παραθαλάσσια τοποθεσία και, ως εκ τούτου, τα ακίνητα είναι πανάκριβα σε απαγορευτικό, θα λέγαμε, βαθμό, με το κόστος ενός μέσου σπιτιού να ανέρχεται αρκετά πέραν του ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Το πρόβλημα, λοιπόν, που αντιμετώπισε η ενορία ήταν ότι, αφ’ ενός μεν, για να αντέξει οικονομικά την αγορά νέου οικήματος, χρειαζόταν να προσελκύσει περισσότερους ενορίτες, και αφ’ ετέρου, χωρίς την ύπαρξη μεγαλύτερου ναού ήταν αδύνατη η προσέλκυση περισσοτέρων ενοριτών. Προσφάτως, όμως, κατά Θεία Πρόνοια, προέκυψε μια ευκαιρία που έδωσε τη δυνατότητα στην ενορία να ανοίξει δρόμο για την ανάπτυξή της. Ο Φιλανθρωπικός Σύνδεσμος Νοτίου Αυστραλίας «Το Φλάμπουρο» κατείχε στην ίδια περιοχή οίκημα σε οικόπεδο 650 τετραγωνικών μέτρων, χωρητικότητας πέντε φορές μεγαλύτερης του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος, το οποίο σκέπτονταν να το πουλήσουν.

Με την ευλογία του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, ο σκληρά και θεοφιλώς εργαζόμενος επί 23 έτη ιερατικώς προϊστάμενος της ενορίας, πατήρ Παναγιώτης Φωτάκης, με την συνεργασία του εκκλησιαστικού συμβουλίου και της φιλοπτώχου αδελφότητος, άρχισαν την έρευνα για το ενδεχόμενο απόκτησης του ειρημένου χώρου και τη μεταφορά της αυξανόμενης σε αριθμό ενορίας σ’ αυτόν. Παρά την ανησυχία που υπήρξε στην αρχή, το δημοτικό συμβούλιο της περιοχής ενέκρινε τη μετατροπή του οικήματος σε ναό, κι έτσι άνοιξε ο δρόμος για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την αγορά του. Με τη χάρη του Θεού, ο Φιλανθρωπικός Σύνδεσμος Νοτίου Αυστραλίας «Το Φλάμπουρο» συμφώνησε για την πώληση του ακινήτου έναντι τιμήματος μόνον ενός εκατομμυρίου δολαρίων (αρκετά κάτω από την αγοραία τιμή). Με την βοήθεια από τον οργανισμό Consolidated Trust της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, η ενορία τελικώς απέκτησε καινούρια στέγη, ενώ ο διακανονισμός για τη νομική διεκπεραίωση της αγοραπωλησίας καθορίστηκε για το τέλος του τρέχοντος μηνός Οκτωβρίου 2023.

Ερωτηματικό παρέμεινε μόνον η ονομασία του νέου ναού, εφ’ όσον το παρεκκλήσιο του Αγίου Παντελεήμονος θα παραμείνει εσαεί για ιστορικούς και θρησκευτικούς λόγους. Στις 14 παρελθόντος μηνός Σεπτεμβρίου, εορτή του Τιμίου Σταυρού, έφτασαν στην Αδελαΐδα τα χαρμόσυνα νέα από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Μακάριο, ο οποίος ανήγγειλε ότι ο νέος ναός θα είναι αφιερωμένος στον Τίμιο Σταυρό.

Απαιτούνται να γίνουν ορισμένες εργασίες στο οίκημα – χωλ του συνδέσμου «Φλάμπουρο» για την διαμόρφωσή του σε ναό. Η ενορία ήδη επεξεργάζεται σχέδια προς τούτο, ενόψει της επικείμενης παραδόσεως και παραλαβής του. Για την συγκέντρωση χρημάτων, τα οποία απαιτούνται γι’ αυτό το έργο, η ενορία του Τιμίου Σταυρού διοργάνωσε εορταστικό δείπνο, το οποίο φιλοξενήθηκε με αγάπη και γενναιοδωρία στους χώρους της Ιεράς Μονής Αγίου Νεκταρίου Croydon Park το εσπέρας της Κυριακής, 1 Οκτωβρίου. Ο πατήρ Παναγιώτης Φωτάκης παρουσίασε τα αρχικά σχέδια αναμορφώσεως της αιθούσης και ο Επίσκοπος Σινώπης κ. Σιλουανός περιέγραψε την ιστορία τού πώς έφτασε η ενορία στο σημερινό σημείο, ευχαριστώντας και συγχαίροντας τον π. Παναγιώτη και το εκκλησιαστικό συμβούλιο με την φιλόπτωχο αδελφότητα για τις προσπάθειές τους να φτάσουν σ’ αυτό το σημείο. Επίσης, ο Επίσκοπος μετέφερε στους παρευρισκόμενους τις εγκάρδιες ευχαριστίες, ευλογίες και προσευχές του Αρχιεπισκόπου κ. Μακαρίου.

Την εκδήλωση στήριξαν με την παρουσία τους 150 περίπου πιστοί, τους οποίους εξυπηρέτησαν εθελοντές της ενορίας Αγίου Παντελεήμονος/Τιμίου Σταυρού, βοηθούμενοι γενναίως από εθελοντές της φιλοξενούσης Ιεράς Μονής και άλλων ενοριών της Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας Αδελαΐδος. Οι μαθητές του παραρτήματος Αδελαΐδος της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας έψαλαν εκκλησιαστικούς ύμνους, ενώ εντόπιοι μουσικοί έπαιξαν και τραγούδησαν ελληνική παραδοσιακή μουσική και τραγούδια. Με τη γενναιοδωρία των παρευρισκόμενων, η ενορία συγκέντρωσε το σεβαστό ποσό των εννέα χιλιάδων δολαρίων. Η πετυχημένη εκδήλωση αποτέλεσε μια καλή αρχή στη νέα συναρπαστική φάση της ζωής της ενορίας Αγίου Παντελεήμονος/Τιμίου Σταυρού.