Προσκυνηματική Εκδρομή της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνελεύσεως της Μπενελούξ στην Γεωργία

Από τις 5 έως και τις 10 Μαίου 2023 πραγματοποιήθηκε από την Ορθόδοξη Επισκοπική Συνέλευση της Μπενελούξ, προσκυνηματική εκδρομή στην Γεωργία κατόπιν προσκλήσεως του Πατριάρχη Γεωργίας κ. Ηλιού.

Το προσκύνημα αυτό είχε αποφασισθεί από την Επισκοπική Συνέλευσης ήδη από το έτος 2020, αλλά η πανδημία του κορονοιού με τις πολλαπλές συνέπειές της δεν επέτρεψε την πραγματοποίησή της νωρίτερα. Κατά το πενθήμερο του προσκυνήματος, οι συναντήσεις, οι επισκέψεις, η ανακάλυψη ιερών τόπων και εξαιρέτων χριστιανικών μνημείων, οι διορθόδοξες προσευχές και η γνωριμία τόσο με τους επιτελείς της Εκκλησίας της Γεωργίας, κληρικούς, μοναχούς και μοναχές, όσο και με τον λαό της υπέροχης αυτής χώρας έδωσαν στους συμμετέχοντες ισχυρές συγκινήσεις, χάρισαν κατανυκτικές στιγμές, ενίσχυσαν και δημιούργησαν πνευματικούς δεσμούς και έκαμαν ώστε η προσκυνηματική αυτή ιεροαποδημία να μείνει ως μία αλησμόνητη και πολύτιμη παρακαταθήκη εμπειριών πνευματικής ενότητας και χριστιανικής αγάπης.

Στην εκδρομή συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας (πρόεδρος της Επισκ. Συνελεύσεως), ο Επίσκοπος Νέαμτς κ. Μάρκος (Πατριαρχείου Ρουμανίας), ο Επίσκοπος Απολλωνιάδος κ. Ιωακείμ (Οικουμενικού Πατριαρχείου) ο Επίσκοπος κ. Δοσίθεος (του και διοργανωτού της έκδρομής – Πατριαρχείου Γεωργίας) και ο Γραμματεύς της Επισκοπικής Συνελεύσεως, Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου κ. Παναγιώτης Μοσχονάς.

Μεταξύ των πολλών και σπουδαίων σεβασμάτων της αρχαίας αυτής Χριστιανικής Εκλησσίας τα οποία επισκέφθηκαν τα μέλη της Επισκοπικής Συνελεύσεως είναι ο νέος μεγαλοπρεπέστατος Καθεδρικός Ναός του Πατριαρχείου Γεωργίας στην Τιφλίδα και ο παλαιός Καθεδρικός Ναός Svetichoveli στο Mtskheta, ο οποίος θεωρείται ακόμη και σήμερα ως η καρδία της Γεωργιανής Ορθοδοξίας και εξακολουθεί να είναι η έδρα του Καθολικού-Πατριάρχου Γεωργίας. Συμφώνα προς αρχαία παράδοση σε αυτόν τον Καθεδρικό Ναό βρίσκεται θαμμένος ο Χιτών του Κυρίου. Οι αρχιερείς και η συνοδεία τους επισκέφθηκαν και προσκύνησαν στην Ιερά Μονή της Αγίας Ισαποστόλου Νίνας, στο Bodbe της Καχετίας, στην Ιερά Μονή Mtskheta όπου βρίσκεται το χαριτόβρυτο ιερό λείψανο του Οσίου Γαβριήλ, του διά Χριστόν Σαλού, στην εκκλησία της Αγίας Τριάδος στο Γκέργκετι στον Καύκασο, στις εκκλησίες του Ανάνουρι και αλλού. Μία εκ των σπουδαιοτέρων στιγμών του ταξιδιού αυτού ήταν το Αρχιερατικό συλλείτουργο στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Ιερά Μονή του Αλαβέρντι κατά την εορτή του Αγίου Γεωργίου κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο (6 Μαίου) όπου οι αρχιερείς της Επισκοπικής Συνελεύσεως συνελειτούργησαν μετά του επιχωρίου Μητροπολίτου κ. Δαβίδ ο οποίος τους έδωσε και την ευκαιρία να απευθυνθούν και στον πιστό λαό που συνέρρευσε για την εορτή, ευλογούντες αυτόν. Η αβραμιαία φιλοξενία και η πηγαία αγάπη εκ μέρους όλων των αρχιερέων της Γεωργιανής Εκκλησίας με τους οποίους συνηντήθηκαν τα μέλη της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνέλευσης της Μπενελούξ υπήρξε συγκινητική.

Επίσης ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή ήταν η υποδοχή που επεφύλαξε ο Καθολικός-Πατριάρχης Γεωργίας κ. Ηλίας στους Ιεράρχες της Επισκοπικής Συνελεύσεως της Μπενελούξ στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε μαζί τους το βράδυ της Κυριακής 7 Μαίου, όπου συνοδευόμενος και υπό Ιεραρχών της Γεωργιανής Εκκλησίας συνομίλησε για λίγο μαζί των εκφράζων την χαρά του για την προσκυνηματική αυτή εκδρομή, και τους έδωσε την ευλογία του και αναμνηστικά δώρα.