Προσκύνημα στους Ναούς Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου Port Augusta και Αγ. Νικολάου Coober Pedy

Με τις ευχές και ευλογίες του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου, μικρή ιεραποστολική ομάδα της Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας Αδελαΐδος επισκέφθηκε και πάλι την «Πύλη προς την ενδοχώρα της αυστραλιανής ηπείρου», δηλαδή την επαρχιακή πόλη Port Augusta, για την εορτή της Απότομής της Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Έχει γίνει παράδοση, θα λέγαμε, η επίσκεψη στην πόλι αυτή, με τους ελαχίστους εναπομείναντες Έλληνες Ορθοδόξους, δις του έτους, στις εορτές του Γενεσίου του Προδρόμου (24 Ιουνίου) και της Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής αυτού (29 Αυγούστου).

Το ταξίδι ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Δευτέρας 28ης Αυγούστου για την προετοιμασία του ναού εν όψει των ιερών ακολουθιών και της αφίξεως των εξ Αδελαΐδος προσκυνητών. Ήταν μεγάλη ευλογία για τους ήδη παρόντες η τέλεση του Εσπερινού της εορτής το βράδυ της Δευτέρας.

Ανήμερα της εορτής, Τρίτη 29 Αυγούστου, τελέστηκαν ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία. Οι ιερές ακολουθίες ξεκίνησαν στις 8:30 το πρωί για να δώσουν την ευκαιρία στους περί τους 15 εξ Αδελαΐδος προσκυνητές να κάνουν το ταξίδι των 3,5 περίπου ωρών εγκαίρως. Περί τους 10 προσκυνητές ταξίδεψαν από την γειτονική (περί τα 80 χλμ. απόσταση) επαρχιακή πόλη της Whyalla. Μαζί τους λειτουργήθηκαν οι ελάχιστοι εναπομείναντες εντόπιοι πιστοί. Όλοι τους προσήλθαν με ιερό ζήλο παρά την ασυνήθιστα υψηλή για την εποχή θερμοκρασία των 30 βαθμών κελσίου και τους ισχυρούς ανέμους.

Στις ακολουθίες προεξήρχε ο Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Αδελαΐδος, Επίσκοπος Σινώπης κ. Σιλουανός, βοηθούμενος από τον π. Ἱερεμία Krieg, διευθυντή του Ελληνικού Κέντρου Προνοίας «Η Αγία Φιλοθέη» της Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας Αδελαΐδος και εφημέριο του εν Αδελαΐδι Αρχιεπισκοπικού Ιερού Ναού της του Θεού Σοφίας. Στο κήρυγμά του ο Επίσκοπος μίλησε για την εσωτερική κλήση, που με τη χάρι του Θεού όλοι έχουμε, να ζούμε αυθεντική χριστιανική ζωή, όπως ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, καθώς και ότι κάθε στιγμή και κάθε τόπος στη ζωή μας μπορούν να αξιοποιηθούν για να κατορθώσουμε το «καθ’ ομοίωσιν». Ο Θεοφιλέστατος μετέφερε στους προσκυνητές την αγάπη, τις ευχές και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Μακαρίου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, το εκκλησίασμα παρακάθησε σε νηστήσιμη τράπεζα αγάπης, την οποία παρέθεσαν οι σκληρά και ανιδιοτελώς και αυτοθυσιαστικώς εργαζόμενες ευγενείς κυρίες της Κεντρικής Φιλοπτώχου Αδελφότητος που προσήλθαν στο προσκύνημα.

Όπως έχει γίνει, επίσης, παράδοση τα τελευταία χρόνια, ο Επίσκοπος εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία να συνεχίσει το ταξίδι στην ενδοχώρα της αυστραλιανής ηπείρου για να επισκεφθεί την κωμόπολη Coober Pedy, που απέχει «μόνον» πεντέμισι ώρες από την Port Augusta (αντί για τις 9 ώρες ταξιδιού από την Αδελαΐδα). Έτσι, μετά το γεύμα στο προαύλιο του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Port Augusta, η μικρή ιεραποστολική ομάδα ταξίδεψε για την «παγκόσμια πρωτεύουσα των οπαλίων», για να εξυπηρετήσουν τις θρησκευτικές πνευματικές ανάγκες των εκεί πιστών με την τέλεση των ιερών ακολουθιών, εξ αυτών ιδιαιτέρως της Θείας Λειτουργίας.

Η ιεραποστολική ομάδα έφτασε στο Coober Pedy το βράδυ της Τρίτης, 29ης Αυγούστου, και συναντήθηκε με τον διαμένοντα στο Coober Pedy Μοναχό π. Ιωάννη Eslick, ο οποίος είχε ξοδέψει τις δυο προηγούμενες μέρες προετοιμάζοντας τον ναό. Για να ξεκινήσουν την επόμενη μέρα σχετικά νωρίς, λόγω του μακρινού ταξιδιού, τέλεσαν αποβραδίς τον Όρθρο, τους Χαιρετισμούς της Θεοτόκου, και το Μικρό Απόδειπνο, και εν συνεχεία αποσύρθηκαν στα καταλύματά τους.

Η Θεία Λειτουργία την επομένη το πρωί άρχισε στις 8. Προεξήρχε ο  Επίσκοπος Σινώπης κ. Σιλουανός, βοηθούμενος από τον π. Ιερεμία. Χάρι στις προσπάθειες του π. Ιωάννου (ο οποίος διέδωσε την είδηση – για την επικείμενη τέλεση της Θείας Λειτουργίας και των λοιπών ιερών ακολουθιών – με αφίσες σε διάφορα περίοπτα σημεία της κωμοπόλεως), περί την δωδεκάδα εντοπίων πιστών θυσίασαν χρόνο από την καθημερινή τους δουλειά για να συμμετάσχουν στη Θεία Λειτουργία.

Στο κήρυγμά του ο Επίσκοπος τόνισε ότι θα ήταν πρόθυμος να ταξιδέψει την ίδια μεγάλη απόσταση ακόμη και για έναν μόνον πιστό που θα είχε ανάγκη πνευματικής ενδυναμώσεως, γι’ αυτό νοιώθει ότι είναι μεγάλη ευλογία το γεγονός ότι περί την δωδεκάδα πιστών προσήλθαν στη Θεία Λειτουργία, πράγμα που τον ενθαρρύνει πνευματικώς, όχι μόνον να επαναλάβει την επίσκεψη αυτή, αλλά την επόμενη φορά να ταξιδέψει ακόμη πιο βαθιά στην ενδοχώρα της αχανούς εκτάσεως της Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας Αδελαΐδος.

Κλείνοντας ο Επίσκοπος μετέφερε στους εντοπίους πιστούς την αγάπη, τις ευχές και τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Μακαρίου.

Εν συνεχεία, μετά το πρωινό στο κοντινό πρατήριο, η ιεραποστολική ομάδα ανέχωρησε στις για το 9ωρο ταξίδι της επιστροφής στην Αδελαΐδα.