Προσευχήθηκε για την Ουκρανία ο Μητροπολίτης Κιέβου δύο χρόνια μετά τη ρωσική εισβολή

Στη δεύτερη επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου 2024, ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος προσευχήθηκε για τη νίκη της Ουκρανίας στον Ιερό Ναό των Αγίων Αντωνίου και Θεοδοσίου στη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου.

Επίσκοποι, ηγούμενοι, κληρικοί, εφημέριοι, στρατιώτες, καθώς και η ηγεσία και οι δόκιμοι του Στρατιωτικού Ινστιτούτου του Εθνικού Πανεπιστημίου Taras Shevchenko του Κιέβου συμπροσευχήθηκαν με τον Προκαθήμενο της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Ανέπεμψαν προσευχή για όλους τους πεσόντες υπερασπιστές της Ουκρανίας και τους πολίτες που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του ρωσο-ουκρανικού πολέμου.

Στο τέλος της ακολουθίας ομίλησε ο Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κιέβου.

Ο Μητροπολίτης κ. Επιφάνιος τόνισε: «Ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος δεν είναι ένας απλά ένας πόλεμος δύο χρόνων, που ίσως διαρκέσει και δέκα χρόνια. Στην πραγματικότητα, είναι ένας πόλεμος πολλών αιώνων. Εξάλλου, ο εχθρός πάντα προσπαθούσε να υποδουλώσει, να καταστρέψει και να διαλύσει τους Ουκρανούς και την ταυτότητά τους, έτσι ώστε να μην υπάρχουμε ως ξεχωριστό έθνος».

«Σήμερα, προσευχόμαστε για τους στρατιώτες που δεν είναι πλέον μαζί μας. Θυσίασαν το πιο πολύτιμο πράγμα, τη ζωή τους, για χάρη ενός ενωμένου και αδιαίρετου ουκρανικού κράτους. Γι’ αυτό, δεν έχουμε δικαίωμα να καταστρέψουμε αυτό για το οποίο αγωνίστηκαν και αυτό που ονειρεύτηκαν. Πρέπει να συνεχίσουμε να τους θυμόμαστε και να προσευχόμαστε γι’ αυτούς. Γιατί με την προσευχή διασφαλίζουμε ότι θα είναι για πάντα στις καρδιές μας και δείχνουμε την απέραντη αγάπη μας. Είθε ο Κύριος να αναπαύσει τις ψυχές τους στη Βασιλεία των Ουρανών, και είθε να δώσει σε όλους μας δύναμη, υγεία και κουράγιο για να συνεχίσουμε αυτόν τον επίμονο αγώνα, που θα σημάνει τη νίκη μας», είπε ο Προκαθήμενος.

Πηγή: pomisna