Προς αγιοκατάταξη ο γέροντας που εξομολογούσε τους λεπρούς

«Θα μπορούσα να πω χωρίς υπερβολή λόγου, ότι η πρόταση του Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριου για την εγγραφή στο Αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, του εκ της κώμης Εθιάς Μονοφατσίου, της Ιεράς Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας, καταγομένου αρχιμανδρίτη Ευμένιου Σαριδάκη, έγινε δεκτή με πνευματική χαρά και καρδιακό ενθουσιασμό από όλα τα μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης».

Με τα λόγια αυτά σχολιάζει ο επίσκοπος Κνωσού και αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης κ. Πρόδρομος την πρόσφατη πρωτοβουλία της Ιεράς Μονής Γορτύνης και Αρκαδίας και σπεύδει να μιλήσει λεπτομερώς για την υποδοχή του αιτήματος σχετικά με την αγιοποίηση του μακαριστού γέροντα Ευμένιου.

«Ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης κ. Μακάριος, υπέβαλε την πρότασή του την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως αυτού του έτους, μετά από προετοιμασία μεγάλου χρονικού διαστήματος. Η έκθεση ήταν πληρέστατη και ακριβής με εκκλησιαστικό φρόνημα και υπεύθυνη στάση, γεγονός το οποίο σημείωσαν όλοι οι αρχιερείς στις τοποθετήσεις τους. Όλοι οι αρχιερείς μετά την εμπεριστατωμένη πρόταση του σεβασμιότατου κ. Μακαρίου, εκφράστηκαν με μεγάλη συγκίνηση και αποδέχθηκαν ολοπρόθυμα το αίτημά του, για τις περαιτέρω εκκλησιαστικές πράξεις» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο θεοφιλέστατος κ. Πρόδρομος.

ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΘΕΟΥ

Ο ίδιος μάλιστα σημειώνει ότι κάποιοι από τους Σεβασμιωτάτους αρχιερείς αξιώθηκαν να γνωρίσουν τον γέροντα Ευμένιο και βεβαίωσαν αυτό, το οποίο και εκείνοι βίωσαν από την συναναστροφή τους μαζί του: Ότι δηλαδή ήταν ένας χαριτωμένος από τον Θεό άνθρωπος, που εξέπεμπε αγιότητα και αγάπη προς όλους. Χαρακτηριστικά θα σημειώσω πως αναφέρθηκε στη Συνοδική Συνεδρία, ότι εξαιτίας του θέματος αυτού η ημέρα αυτή καταγράφεται στην πορεία της Εκκλησίας Κρήτης ως ημέρα ιστορική. Βεβαίως, θα ήταν παράλειψη εάν δεν σημείωνα ότι όλοι οι αρχιερείς εξέφρασαν την συνείδηση του πληρώματος των εκκλησιαστικών τους επαρχιών -κλήρου και λαού- για την ποθητή προσμονή, ήδη από πολύ καιρό, της αγιοκατατάξεως του γέροντος Ευμένιου Σαριδάκη όντος στις συνειδήσεις και τα βιώματα των ανθρώπων, οσίου και χαριτωμένου γέροντος».

ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

Ως προς τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν εν συνεχεία σχετικά με την επιτυχή έκβαση του αιτήματος αυτού ο επίσκοπος κ. Πρόδρομος σημειώνει αναλυτικά: «Το αίτημα αυτό υποβάλλεται στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και στην Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, προκειμένου, μετά από κατάλληλη εισήγηση της Κανονικής Επιτροπής, η οποία θα μελετήσει λεπτομερώς όλο το φάκελο και όλα τα στοιχεία, να λάβει η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τη σχετική απόφαση για τις περαιτέρω εκκλησιαστικές και συνοδικές πράξεις. Αυτή είναι η διατεταγμένη οδός η οποία θα ακολουθηθεί».

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ!

Μάλιστα, όπως τονίζει ο θεοφιλέστατος επίσκοπος κ. Πρόδρομος λόγω της σπουδαιότητας του θέματος, ο φάκελος αυτός δεν εστάλη υπηρεσιακά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά επιδόθηκε προσωπικά στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο την Παρασκευή 11 Ιουνίου, ημέρα των σεπτών ονομαστηρίων του, από την αντιπροσωπεία της Εκκλησίας Κρήτης, η οποία μετέβη στην Κωνσταντινούπολη για τον λόγο αυτό.

Γορτύνης: «Το πλήθος μαρτυριών και γεγονότων για την αγιότητά του μας οδήγησαν στην πρότασή μας»

«Ο Αγ. Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης, τον είχε γνωρίσει και είχε πει για αυτόν: “Υπάρχει ένας κρυμμένος Άγιος στο Αιγάλεω, ο π. Ευμένιος. Βρήκες τον πιο ευγενικό γέροντα! Τον πιο ταπεινό που έχει σήμερα η Ορθοδοξία. Και βρήκες και τον πιο απλό άνθρωπο. Αυτός έχει αγιωθεί από τα παιδικά του χρόνια. Και με τον πόνο και με τις ακολουθίες…”»

«Εκφράζοντες την πάγκοινη συνείδηση τού τοπικού εκκλησιαστικού σώματος προτείναμε την εγγραφή του π. Ευμένιου στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας» τονίζει ο μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ιεράρχης «ο π. Ευμένιος είναι μια σύγχρονη οσιακή μορφή. Ο Άγιος Πορφύριος, ο Καυσοκαλυβίτης, είχε γνωρίσει τον π. Ευμένιο και είχε πει για αυτόν: “Υπάρχει ένας κρυμμένος Άγιος στο Αιγάλεω, ο π. Ευμένιος. Αυτός είναι Άγιος, όχι εγώ που με βγάλατε στο κλαρί. Βρήκες τον πιο ευγενικό γέροντα! Τον πιο ταπεινό που έχει σήμερα η Ορθοδοξία. Και βρήκες και τον πιο απλό άνθρωπο. Ο Ευμένιος είναι Άγιος, Άγιος! Αυτός έχει αγιωθεί από τα παιδικά του χρόνια. Και με τον πόνο και με τις ακολουθίες…”».

Ο Μητροπολίτης Γορτύνης τονίζει επίσης: «Η Εκκλησία ποτέ δεν βιάζεται για τέτοια θέματα και για κάθε πράξη της περί εγγραφής στο Αγιολόγιό της, ενεργεί καθοδηγούμενη από τον Παράκλητο. Το πλήθος μαρτυριών και γεγονότων από εκείνα που υπάρχουν για την αγιότητά του μας οδήγησε στην ειρημένη πρότασή μας» ενώ συμπληρώνει και τα εξής: «Η συναρίθμηση του π. Ευμενίου στους Αγίους της Εκκλησίας άρχισε να υλοποιείται. Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης αποδέχθηκε λίαν ευμενώς την πρότασή μας για την προώθηση αιτήματος εκ μέρους της Εκκλησίας Κρήτης προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, για την εγγραφή του αρχιμανδρίτη Ευμένιου Σαριδάκη, στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Εν ευλαβεία και χαρμονή, αναμένουμε την ολοκλήρωση των εκκλησιαστικών πράξεων, για το εν λόγω θέμα».

Ο μακαριστός γέροντας Ευμένιος γεννήθηκε το 1931 στην Εθιά Μονοφατσίου στο Ηράκλειο της Κρήτης και ήταν το όγδοο παιδί μιας φτωχής αλλά θεοσεβούμενης οικογένειας. Το 1948, σε ηλικία μόλις δεκαεπτά ετών, εγκατέλειψε τα εγκόσμια και πήρε την απόφαση να αφοσιωθεί στον μοναχισμό. Εγκαταστάθηκε στην ιερά μονή του Αγίου Νικήτα στα νότια της Κρήτης, ενώ το 1951 εκάρη μοναχός και έλαβε το όνομα Σωφρόνιος.

ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΟΙΜΩΔΩΝ

Δοκιμάστηκε σκληρά από την ασθένεια της λέπρας, ενώ όντας ήδη ιερέας δοκιμάστηκε σκληρά από δαιμονική επιρροή, από την οποία ελευθερώθηκε μετά από πολλές προσευχές, αγρυπνίες και εξορκισμούς σε μοναστήρια της Κρήτης, όπως στις μονές Κουδουμά και Παναγίας Καλυβιανής. Η λέπρα τον έφερε στο Νοσοκομείο Λοιμωδών, στην Αγία Βαρβάρα Αθηνών. Μετά από επίπονες προσπάθειες θεραπεύτηκε. Τα όσα όμως βίωσε εκεί τον έπεισαν να παραμείνει στο νοσοκομείο με την ιδιότητα του ιερέα. Με το ποιμαντικό του έργο διακόνησε τους ασθενείς και επέδειξε ένα παραδειγματικό εκκλησιαστικό φρόνημα. Το 1999 έχοντας επιτελέσει το θεάρεστο έργο του παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο.

Σωτήριος Λέτσιος

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Ορθόδοξη Αλήθεια”