Προκρίνεται ως φαβορί ο Πάφου στην Κύπρο – Τι προβλέπει το καταστατικό έναντι των αξιώσεων του Λεμεσού

alphanews.live

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι συνεννοήσεις στο παρασκήνιο της Ιεράς Συνόδου ενόψει της ανάδειξης του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου.

Αν και η πλευρά του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου ο οποίος τερμάτισε πρώτος με ποσοστό 35,68% επιμένει στη γραμμή ότι η λαϊκή βούληση θα πρέπει να γίνει σεβαστή, εντούτοις το καταστατικό της Εκκλησίας, με το οποίο όλα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου συμφώνησαν, προνοεί μια συγκεκριμένη διαδικασία.

Η διαδικασία

Συγκεκριμένα, τον τελικό λόγο τον έχει η Ιερά Σύνοδος η οποία καλείται να εκλέξει τον Ιεράρχη ο οποίος μπορεί καλύτερα να συνενώσει την Εκκλησία της Κύπρου και να βοηθήσει τη Σύνοδο να λειτουργήσει τα επόμενα χρόνια με τη μέγιστη δυνατή ενότητα. Εν ολίγοις, τον πιο αποδεκτό από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Ως εκ τούτου, στο πρώτο μέρος της διαδικασίας η οποία εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί στις 27 ή 28 Δεκεμβρίου. Αρχιεπίσκοπος θα γίνει αυτός που θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή εννέα από τις 16 ψήφους. Αν δεν συγκεντρώσει κανένας τον μαγικό αριθμό, τότε στον δεύτερο γύρο περνούν οι δύο πρώτοι και ακολούθως Αρχιεπίσκοπος γίνεται αυτός που θα συγκεντρώσει τις περισσότερους ψήφους.

Τα σενάρια

Πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να μην χρειαστεί δεύτερος γύρος ψηφοφορίας στην Ιερά Σύνοδο. Αυτό γιατί ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, φέρεται ικανός να πάρει 9 ψήφους από τον πρώτο γύρο καθώς οι Μητροπολίτες Κιτίου, Τριμυθούντος, οι χωρεπίσκοποι Αρσινόης, Χύτρων, Μεσαορίας και Καρπασίας τον στηρίζουν. Ακολούθως οι ίδιες πληροφορίες φέρουν τον Κωνσταντίας Βασίλειο και τον Μόρφου Νεόφυτο να είναι έτοιμοι να τον στηρίξουν επίσης από τον πρώτο γύρο.

Παράλληλα είναι λογικό πως οι πιο πάνω Ιεράρχες στις επικοινωνίες τους εγείρουν τις δικές τους ευαισθησίες όσον αφορά μια σειρά από ζητήματα που τους απασχολούν.

Η θέση του Λεμεσού Αθανάσιου

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος επανέλαβε πάντως σε δηλώσεις του πως η ετυμηγορία του λαού θα πρέπει να γίνει σεβαστή. Κύκλοι εντός της Εκκλησίας όμως, επιμένουν πως το καταστατικό της εκκλησίας είναι σαφές και παράλληλα σημειώνουν το γεγονός ότι το ποσοστό του Λεμεσού Αθανάσιου δεν ξεπερνά το 50% ώστε να είναι τόσο ισχυρό το μήνυμα που έστειλε ο λαός στις εκλογές. Επιπλέον τονίζουν πως ούτε ο Μητροπολίτης Λεμεσού διαφώνησε με την τροποποίηση του καταστατικού όπως συμφωνήθηκε από την Ιερά Σύνοδο το 2010.

Πάντως, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας δεν φαίνεται να προέκυψε οποιοδήποτε ζήτημα μπορεί να θεωρηθεί ότι επηρέασε τις εκλογές, σε βαθμό που να συνιστά ισχυρή ένσταση.

Όπως είναι γνωστό, ο Δήμαρχος Παραλιμνίου είχε εκφράσει πρόθεση να υποβάλει ένσταση και αν αυτό συμβεί, αναμένεται να γίνει σήμερα. Σημειώνεται πως αύριο συνέρχεται η Σύνοδος η οποία θα επικυρώσει τα αποτελέσματα, θα εξετάσει τις ενστάσεις και θα καθορίσει την ημερομηνία ανάδειξης του νέου Αρχιεπισκόπου

Ακόμη και σε επίπεδο προσπάθειας επηρεασμού ψηφοφόρων, τα πρώτα 24ωρα οι καταγγελίες προς την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, μετρούνταν στα δάκτυλα του ενός χεριού.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στον «Φιλελεύθερο» η κ. Νικολαΐδου, τρεις πολίτες επικοινώνησαν με το Γραφείο της απλώς για να αναφέρουν ότι δέχτηκαν μηνύματα από διάφορα επιτελεία, χωρίς ωστόσο να προχωρήσουν σε καταγγελία, ενώ άλλοι δύο πολίτες ανέφεραν ότι δέχτηκαν μηνύματα (sms) «ψηφίζουμε…» τον τάδε υποψήφιο και εξέφρασαν πρόθεση να υποβάλουν γραπτή καταγγελία.

Με βάση τα δεδομένα, τα οποία αφορούν μεμονωμένα περιστατικά και όχι μαζική καταγγελία από πολλούς πολίτες, το επιτελείο του υποψηφίου για τον θρόνο θα δεχθεί απλώς γραπτή παρατήρηση, όπως συμβαίνει και σε ανάλογες καταγγελίες που αφορούν πολιτικά πρόσωπα.

Με βάση τα δεδομένα, τα οποία αφορούν μεμονωμένα περιστατικά και όχι μαζική καταγγελία από πολλούς πολίτες, το επιτελείο του υποψηφίου για τον θρόνο θα δεχθεί απλώς γραπτή παρατήρηση, όπως συμβαίνει και σε ανάλογες καταγγελίες που αφορούν πολιτικά πρόσωπα.

Όσον αφορά την ημερομηνία σύγκλισης της Συνόδου για εκλογή του Αρχιεπισκόπου, υπάρχει η άποψη πως λόγω και των Χριστουγέννων και του εορταστικού κλίματος που επικρατεί αλλά και της επιθυμίας να ολοκληρωθεί η διαδικασία το συντομότερο δυνατόν, ώστε να ηρεμήσουν πλήρως τα πνεύματα, θα ήταν προτιμότερη η 27η Δεκεμβρίου. Ωστόσο, αν η εκλογή καθοριστεί για τις 28 Δεκεμβρίου δεν θεωρείται ότι αλλάζει οτιδήποτε.

Με πληροφορίες από alphanews.live, philenews.com