Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία των Τιμίων Δώρων στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγίου Προδρόμου Χαλκιδικής

Την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022 στις 6 το απόγευμα ο Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου ΄Ορους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος μαζί με τους Διακόνους του π. Αμφιλόχιο Χάιτα και π. Νικόλαο Τσεπίση επισκέφθηκε τον ιστορικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγίου Προδρόμου Χαλκιδικής, και τέλεσε, προηγηθείσης της Ακολουθίας της Θ΄ Ώρας, την Γ΄ Εσπερινή Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία των Τιμίων Δώρων, κατά το πρόγραμμα της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου.

Τον υποδέχθηκαν ο Εφημέριος της Ενορίας Αρχιμ. π. Δωρόθεος Ζέρβας, και ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, πλαισιούμενος από τους Αντιδημάρχους κ. κ. Δημήτριο Ζαγγίλα και Χρήστο Κομπόγιαννο και τον Τοπικό Πρόεδρο κ. Στυλιανό Γεωργακούδη.

Μέσα στην κατανυκτική ατμόσφαιρα ενός Ιερού Ναού που μοσχοβολούσε παραδοσιακή ευπρέπεια και στολισμένου με τα άνθη της ευσεβείας του χριστεπωνύμου του Πληρώματος, τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία για τον στηριγμό του ευλογημένου Λαού του Θεού που βάλλεται τον τελευταίο καιρό και από την οικονομική κρίση και την λοίμη του Κορωναιού και δυστυχώς τον φοβερό απόηχο των τεκταινομένων στην ομόδοξη και φίλη Ουκρανία.

Σε μικρή προσλαλιά του ο Επίσκοπός μας εξ αφορμής του ωραιοτάτου Ύμνου της Ακολουθίας “Νυν αι δυνάμεις των ουρανών συν ημίν αοράτως λατρεύουσι…” και της μεγάλης θεολογικής αξίας της Ευχής που σφραγίζει τα “ΠΛΗΡΩΤΙΚΑ” της Προηγιασμένης, μίλησε για τον σκοπό αυτής της νυκτερινής Προσευχής της Εκκλησίας. Δηλαδή την Παράκληση των μετεχόντων σ’ Αυτήν να αξιωθούν να μετάσχουν στην Αγιοτριαδική Ζωή διά του Σώματος και του Αίματος του Κυρίου μας και να επιτύχουν την πολυπόθητη Ένωση με τον Αμνό της Ζωής που διαμοιράζει το Σώμα Του και προσφέρει το Αίμα Του χάριν της σωτηρίας του κόσμου. Πρόκειται για τη μεταβολή του κόσμου σε Ουρανό και την καλή αλλοίωση των πιστών από ατομική ψυχοσωματική ύπαρξη σε Ναό του Αγίου Πνεύματος! Τονίστηκε μάλιστα ότι σ’ αυτόν τον αγώνα και οι Αγγελικές Δυνάμεις συμμετέχουν και οι άνθρωποι με κεκλιμένα τα γόνατα και του σώματος και της ψυχής αποζητούν Χριστόν και Τούτον Εσταυρωμένον και Αναστάντα. Αυτή είναι η ποιότητα της Προηγιασμένης Θείας Λειτουργίας κάτω από χαμηλωμένα φώτα, συντετριμμένες καρδιές και ψυχές νήφουσες…

Διαρκούσης της Ακολουθίας προσήλθε συμπροσευχόμενος ο Αρχιμ. π. Δημήτριος Κουκουλεκίδης, Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Γρηγορίου Παλαμά Μελισσοχωρίου της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, λίαν αγαπητός στην Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού.