Πρόεδρος της Βουλής της Λιθουανίας: Από την Κωνσταντινούπολη ήρθε η Ορθοδοξία στον τόπο μας

φωτό: www.lrs.lt

Με την πρόεδρο του κοινοβουλίου της Λιθουανίας (Σέιμα) Βικτόρια Νίλσεν, συναντήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στη χώρα.

Η πρόεδρος της Σέιμα ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για την αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης και των πέντε ιερέων που είχαν καθαιρεθεί από το Πατριαρχείο Μόσχας.

“Από τον 13ο αιώνα μέχρι το 1686, οι Ορθόδοξοι που ζούσαν στην επικράτεια της Λιθουανίας, θεωρούσαν την Κωνσταντινούπολη ως Μητέρα Εκκλησία, από όπου ήρθε η Ορθοδοξία στον τόπο μας. Ήταν μέρος της Μητρόπολης Κιέβου υπό τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Και μόνο αργότερα πέρασε στο Πατριαρχείο Μόσχας”, ανέφερε η Νιλσεν.

Στη συνάντηση, η επικεφαλής του κοινοβουλίου δήλωσε ότι το Βίλνιους ήταν πάντα διάσημο ως πόλη θρησκευτικής ελευθερίας και ανοχής, όπου ζούσαν μαζί Ρωμαιοκαθολικοί, Ορθόδοξοι Χριστιανοί, Λουθηρανοί, Εβραίοι, Ουνίτες και Μουσουλμάνοι.

“Στο Βίλνιους ο λόγος του Θεού διαδόθηκε με αγάπη, όχι με σπαθί. Επομένως είναι απολύτως απαράδεκτο για εμάς, τους κατοίκους της πόλης και τους απογόνους του Μεγάλου Δουκάτου της Λιθουανίας, όταν ο Θεός καλύπτει τις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις του καθεστώτος του Κρεμλίνου.

Είπα στον Παναγιώτατο ότι υπό αυτό το πρίσμα βλέπουμε και την κατάσταση των Ορθοδόξων Χριστιανών στη Λιθουανία”, δήλωσε η Νίλσεν.