Πρόεδρος της ΔΣΟ μέλος της ρωσικής Δούμα που τελεί σε καθεστώς κυρώσεων από την ΕΕ

Της Έφης Ευθυμίου

Έκκληση προς τη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) και τα κοινοβούλια των κρατών-μελών της απηύθυνε το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας (Verkhovna Rada), προκειμένου “να τερματίσει τις εξουσίες του τωρινού προέδρου της ΔΣΟ και τις εξουσίες των εκπροσώπων του κράτους που επιδοτεί την τρομοκρατία στα διοικητικά της όργανα”.

Η ΔΣΟ, της οποίας μάλιστα η 30η γενική συνέλευση ξεκίνησε σήμερα τις εργασίες της στη Χαλκιδική, είναι ένας διακοινοβουλευτικός θεσμός ο οποίος δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων, στον οποίο (θεσμό), συμμετέχουν Ορθόδοξοι κατά το θρήσκευμα βουλευτές από τις χώρες Αλβανία, Αρμενία, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Εσθονία, Κύπρος, Καζακστάν, Λετονία, Λευκορωσία, Λιθουανία, Μολδαβία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσική Ομοσπονδία, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Σλοβακία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Ουκρανία και Φινλανδία καθώς και ομάδες βουλευτών από Αυστραλία, Η.Π.Α., Ασία και Αφρική.

Πρόεδρος της ΔΣΟ είναι ο Σεργκέι Ανατόλιεβιτς Γαβρίλοφ (Gavrilov Serget Anatolevich), μέλος της Ρωσικής Δούμα ο οποίος βρίσκεται σε καθεστώς κυρώσεων από τις 27 χώρες της ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ελβετία, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία και την Ουκρανία.

Δημιουργούνται επομένως ερωτήματα, σχετικά με το πώς είναι δυνατό ένας βουλευτής του Ρωσικού Κοινοβουλίου σε καθεστώς κυρώσεων από την ΕΕ, να προεδρεύει ενός οργανισμού των οποίων τα μέλη ανήκουν σε (ως επί το πλείστον) ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

Η Verkhovna Rada, σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή των Orthodox Times, γνωστοποιεί τη ΔΣΟ ότι δεν μπορεί για τον λόγο αυτό, να επιτρέψει στους βουλευτές της να συμμετάσχουν στη γενική συνέλευση της ΔΣΟ στη Χαλκιδική.

Ζητά δε από τη ΔΣΟ να καταδικάσει αποφασιστικά την ένοπλη επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και να εκδιώξει άμεσα τη Ρωσική Ομοσπονδία από τη ΔΣΟ.

Επίσης, καλεί τη ΔΣΟ να ξεκινήσει να εργάζεται για την τροποποίηση του Κανονισμού της ΔΣΟ, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με τις σύγχρονες πραγματικότητες της Ορθοδοξίας παγκοσμίως, να προστατεύσει τις αρχές της ισότητας, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία, ιδιαίτερα αναφορικά με την αναθεώρηση της δομής των διοικητικών οργάνων και των εξουσιών του Προέδρου της ΔΣΟ, “οι οποίες είναι πολύ ευρείες και περιορίζουν τα δικαιώματα των μελών της, καθώς και την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στους συμμετέχοντες στη Γενική Συνέλευση, των οποίων οι δραστηριότητες αντιβαίνουν στο πνεύμα της ΔΣΟ”.

Υπενθυμίζει δε προς τη ΔΣΟ τη δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στις 10 Δεκεμβρίου 2022 στο Αμπού Ντάμπι, στην οποία αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία και επέκρινε δριμύτατα την εκμετάλλευση της Εκκλησίας από το καθεστώς Πούτιν στον πόλεμο, προκειμένου να διχάσει τον ορθόδοξο κόσμο, λέγοντας ότι “η ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία τάχθηκε στο πλευρό του καθεστώτος του Πούτιν” και ότι το “νεοαυτοκρατορικό καθεστώς, το οποίο έπρεπε να ενισχυθεί, προσέλκυσε αυτό που του φαινόταν ως το πολύτιμο της πολιτικό κεφάλαιο: το θρησκευτικό αίσθημα των Ρώσων πολιτών”.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Μάρτιο του 2022, λίγο μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ΔΣΟ είχε συνεδριάσει, με τη ρωσική αντιπροσωπεία να συμμετέχει μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σε εκείνη τη συνεδρίαση ο γενικός γραμματέας της ΔΣΟ και μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου, Μάξιμος Χαρακόπουλος, είχε αντιδράσει στην παρουσία μέλους της ρωσικής αντιπροσωπείας με t-shirt με το έμβλημα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το γράμμα “Ζ”, ζητώντας την αποχώρηση του βουλευτή ή την αλλαγή περιβολής προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες της γενικής γραμματείας, όπως και έγινε.