Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε Αρχιεπίσκοπο: Η απειλή μας έφερε πιο κοντά

© ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13:16

Την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρόπουλου, υποδέχθηκε στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση τους -επίσημη αυτή τη φορά- μέσα σε λίγες ημέρες, σε μια προσπάθεια να λυθούν οι όποιες παρεξηγήσεις μπορεί να υπάρχουν.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε στον Αρχιεπίσκοπο ότι η απειλή της πανδημίας, τους έφερε πιο κοντά.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, στη μεταξύ τους συνάντηση συζήτησαν τον ουσιαστικό ρόλο της Εκκλησίας σε όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε επίσης και στη συνεισφορά της Εκκλησίας στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821.

Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά, “η έμπρακτη αλληλεγγύη του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και η ευαισθησία του σε μεγάλα θέματα, αποτελούν έμπρακτη απόδειξη του ρόλου της Εκκλησίας ως φορέα που στηρίζει τον τόπο”.

Δημοσιεύματα παρουσίαζαν τα δύο πρόσωπα που εκπροσωπούν κορυφαίους θεσμούς του τόπου, της Προεδρίας και της Εκκλησίας της Ελλάδος, να μην διανύουν μία καλή περίοδο.

Ειδικά μετά την Δοξολογία της Πρωτοχρονιάς εμφανιζόταν μία δυσφορία από μέρους της ιεραρχίας προς το πρόσωπό της καθώς φέρεται η κυρία Πρόεδρος να μην ασπάστηκε το Ευαγγέλιο και να μην έδειξε τον σεβασμό που έπρεπε προς την παράδοση της Εκκλησίας και το τελετουργικό της.

Πληροφορίες και δημοσιεύματα φέρουν τον κ. Ιερώνυμο και την πρώτο πολίτη της χώρας να έχουν λύσει ήδη τις όποιες «παρεξηγήσεις» με ανεπίσημο δείπνο που παρατέθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο την περασμένη Πέμπτη.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε – καίτοι δεν συνηθίζεται από το πρωτόκολλο ο Πρόεδρος να συναντάται εκτός Προεδρικού Μεγάρου- τον Αρχιεπίσκοπο στο γραφείο του, στην οδό Αγίας Φιλοθέης.

Πρόκειται, λένε, για μία κίνηση σε ένδειξη σεβασμού του θεσμού της Εκκλησίας από την Πρόεδρο και για να εξαφανιστούν οποιεσδήποτε σκιές υπήρξαν από συγκεκριμένες αναφορές των ΜΜΕ.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά από το τέλος της συνάντησης με τον Αρχιεπίσκοπο, ανέφερε πως “είχα τη χαρά να συναντήσω σήμερα τον Μακαριώτατο και να συνομιλήσουμε για τα ζητήματα που απασχολούν αυτή την περίοδο τον τόπο μας. Στο επίκεντρο βρέθηκε, ασφαλώς, η πανδημία και οι επιπτώσεις που έχει στη ζωή όλων μας.

Είναι πολλές οι δυσκολίες, αλλά κοινή μας και αισιόδοξη διαπίστωση είναι ότι η απειλή μας έφερε πιο κοντά. Μιλήσαμε για το εμβόλιο και τη μεγάλη ελπίδα που μας δίνει και τονίσαμε την ουσιαστική συμβολή της Εκκλησίας στην παρότρυνση των συμπολιτών μας να εμβολιαστούν, ώστε να επανέλθουμε όλοι υγιείς στην κοινωνική μας ζωή.

Συζητήσαμε, επίσης, για τον ουσιαστικό ρόλο που ανέκαθεν είχε η Εκκλησία στις κρίσιμες στιγμές για το έθνος μας και εστιάσαμε στην καθοριστική συνεισφορά της στον αγώνα της ανεξαρτησίας. Συνεισφορά που θα αναδειχθεί στις εκδηλώσεις της επετείου για τα διακόσια χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Ήταν μια γόνιμη ανταλλαγή απόψεων, σε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης. Η έμπρακτη αλληλεγγύη του Μακαριωτάτου προς τους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας και η ευαισθησία του απέναντι στα προβλήματα της πατρίδας επιβεβαιώνουν τον ρόλο της Εκκλησίας ως φορέα νοήματος και εμπιστοσύνης”.

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε την Πρόεδρο «για την ευγενική της σκέψη να επισκεφθεί την Αρχιεπισκοπή αποδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό, τον σεβασμό και την τιμή αυτής προς την Ορθόδοξη Εκκλησία. Εκκλησία, η οποία πολλά και ποικίλα πνευματικά και υλικά αγαθά προσέφερε στο Ελληνικό Έθνος και το Ελληνικό Κράτος κατά τους χρόνους της σκλαβιάς, κατά τους χρόνους των απελευθερωτικών αγώνων, αλλά και στη συνέχεια από το 1821 έως σήμερα, 2021, έτος κατά το οποίο πανηγυρικώς εορτάζουμε τα 200 χρόνια από την απελευθέρωσή μας».

Επεσήμανε, ακόμη, ότι «η επίσκεψη αυτή, συμβολικού και ουσιαστικού χαρακτήρα, λόγω της χρονικής στιγμής κατά την οποία πραγματοποιείται, εικονίζει και υπογραμμίζει τις αγαθές σχέσεις που υπάρχουν ανέκαθεν μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας και ιδίως από της ιδρύσεως του Νέου Ελληνικού Κράτους έως σήμερα».

Ευχήθηκε, επίσης, «οι καλές αυτές σχέσεις να συνεχισθούν με την παρουσία και το ενδιαφέρον και της Εξοχωτάτης Νέας Προέδρου, κυρίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, προς το συμφέρον της πατρίδας μας, της Ορθοδοξίας και του λαού, ο οποίος σέβεται και τιμά τα ιερά και όσια της φυλής και του ευσεβούς Γένους μας».

Ο Αρχιεπίσκοπος προσέφερε στην Πρόεδρο μία ασημένια εικόνα του Αποστόλου Παύλου στην Πνύκα τονίζοντας, ότι ο πρώτος που πίστεψε τον Απόστολο των Εθνών ήταν ο δικαστικός Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης, ενώ η Πρόεδρος προσέφερε στον Αρχιεπίσκοπο ως αναμνηστικό δώρο ένα ζευγάρι μανικετόκουμπα που φέρουν το εθνόσημο.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ
© Χρήστος Μπόνης / Εκκλησία της Ελλάδας
© Χρήστος Μπόνης / Εκκλησία της Ελλάδας
© Χρήστος Μπόνης / Εκκλησία της Ελλάδας
© Χρήστος Μπόνης / Εκκλησία της Ελλάδας