Πρόεδρος Γεωργίας: Η Ρωσία έχει χάσει το δικαίωμα να είναι ομόδοξη με μια άλλη Ορθόδοξη χώρα

Ανήμερα της 25ης Μαρτίου, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Γεωργίας εορτάζει την 105ο επέτειο της αποκατάστασης, της βιαίως και αντικανονικώς καταργηθείσας από τους Ρώσους κατακτητές, Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Γεωργίας.

Σύμφωνα με την σελίδα “Εκκλησιαστικά Νέα της Γεωργίας”, το 1801 η Τσαρική αυτοκρατορία κατέκτησε τη Γεωργία καταργώντας την κυριαρχία της χώρας, ενώ το 1811 με την απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης και της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Εκκλησίας, ακολούθησε και αντικανονική και βίαιη κατάργηση της Αυτοκεφαλίας της Παλαίφατης Εκκλησίας της Γεωργίας.

Μετά από αιματηρούς πολέμιους των Γεωργιανών το 1917 έγινε η αποκατάσταση της εκκλησιαστικής και πολιτικής ανεξαρτησίας από τη Ρωσία.

Η Πρόεδρος της Γεωργίας κ. Salome Zurabishvili παραβρέθηκε στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Πατριαρχικό Ναό της Σιόν της Τιφλίδας, όπου μετά προχώρησε σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους

«Καταρχάς, θα ήθελα να πω χρόνια πολλά σε όλη τη Γεωργία για αυτήν την πολύ σημαντική ημερομηνία για τη χώρα μας, την πίστη μας, την Εκκλησία μας και την ελευθερία μας.

Αν δεν υπήρχε η αποκατάσταση της Αυτοκεφαλίας, μάλλον δεν θα υπήρχε η αποκατάσταση της κρατικής ανεξαρτησίας και δεν θα ήμασταν σήμερα ένα ανεξάρτητο, ισχυρό κράτος.

Δεν μπορώ να μην θυμηθώ την Ουκρανία σήμερα, όπου βλέπουμε πως γεννιέται ένα δυνατό, ελεύθερο ουκρανικό κράτος.

Θα πρέπει οι Ουκρανοί να έχουν την Αυτοκέφαλη Εκκλησία τους και δεν μπορεί στην Ουκρανία να υπάρχει η Ρωσική Εκκλησία. Γιατί; Επειδή η Ρωσία έχει χάσει κάθε ηθικό δικαίωμα να είναι ομόδοξη με μια άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία».