“Πράσινο φως” από ΚΑΣ για αρχαία Υπαπαντής στην Καλαμάτα

Το “πράσινο φως” για την ανασκαφή και την ανάδειξη των αρχαίων της Υπαπαντής “άναψε” το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, που γνωμοδότησε θετικά προς το υπουργείο Πολιτισμού για τη σωστική ανασκαφή των αρχαίων.

Επίσημη ανακοίνωση από το ΚΑΣ ή από το υπουργείο δεν εκδόθηκε, όπως αναφέρει το eleftheriaonline.gr, όμως τα θετικά νέα επιβεβαίωσε ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, που με τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλη Κοσμόπουλο (εκπροσώπησε και άλλες παρατάξεις των μειοψηφιών) έκαναν παρεμβάσεις στη συζήτηση του ΚΑΣ, στη συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη, που ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης 9 Φεβρουαρίου.

Δικαιώθηκε έτσι ο αγώνας της διαδικτυακής ομάδας “Σώστε τα αρχαία της Υπαπαντής” αλλά και της “Ε” που στήριξε διαχρονικά το αίτημα για ανάδειξη των αρχαίων.

Ο δήμαρχος ενημέρωσε ότι από το ΚΑΣ δόθηκε έγκριση για τη διενέργεια σωστικής ανασκαφής στο νοτιοανατολικό άκρο της πλατείας Υπαπαντής, σε έκταση περί τα 160 τ.μ., θέση που δεν εμποδίζει την υλοποίηση του έργου της ανάπλασης, όπως έχει αποτυπωθεί στο τοπογραφικό διάγραμμα κι έχει προσδιοριστεί στην εγκεκριμένη μελέτη ανάπλασης του χώρου της πλατείας.

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος σημείωσε: “Είναι μία θετική εξέλιξη. Ως δήμος, ως δημοτική αρχή, έχοντας σταθερή άποψη για το θέμα, προβήκαμε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να οδηγηθούμε στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Να υπάρξει, δηλαδή, μία σωστική ανασκαφή στα 160 τ.μ. περίπου στο νοτιοανατολικό άκρο της πλατείας, αλλά ταυτόχρονα να μην τεθεί σε κίνδυνο η υλοποίηση του μεγάλου έργου της ανάπλασης. Στόχος να αναβαθμιστεί ένα εμβληματικό σημείο για την πόλη, η πλατεία Υπαπαντής και φυσικά να είμαστε τυχεροί, ώστε να αναδειχθούν τα όποια αρχαία κατάλοιπα υπάρχουν εκεί”.

Το θέμα των ανασκαφών για τον εντοπισμό των υπολειμμάτων της αρχαίας πόλης, έχει ηλικία 146 ετών. Hταν τότε που ο σπουδαίος σχολάρχης Αθανάσιος Πετρίδης στη μνημειώδη διάλεξη που έδωσε στην Καλαμάτα («Αρχαιολογική έρευνα περί Φαρών και Καλαμών») ανέφερε ότι «εν ταις σημεριναίς Καλάμαις διεσώθησαν τινά λείψανα αρχαίων μνημείων Ελληνικών, οίον, τα εις την παρά την λεγομένην «Φραγκόλιμναν» κτήμα του κ. Εφεσίου ανακαλυφθέντα πανάρχαια ερείπια […] Και περί των ερειπίων τούτων δεν δυνάμεθα να αποφανθώμεν οριστικώς σήμερον, διότι πρέπει να γένωσι ανασκαφαί, αίτινες μέλλουσι να υποδείξωσιν έως πού εξετείνοντο τα ερείπια και οποίαν οικοδομήν απετέλουν κ.λπ.».