Πραγματοποιήθηκε Ιερατική Σύναξη στη Μητρόπολη Ταμασού με θέμα «Ο πνευματικός αντιμέτωπος με το σήμερα»

Το εσπέρας της Παρασκευής, 16 Φεβρουαρίου 2024, έγινε ιερατική σύναξη στο Συνοδικό της Μητρόπολης στο Επισκοπειό.

Κύριος ομιλητής ήταν ο κληρικός της Ιεράς Μητρόπολης Θηβών και Λεβαδείας Πρωτ. Βασίλειος Θερμός, θεολόγος, ψυχίατρος παιδιών και εφήβων, καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών.

Ο π. Βασίλειος μίλησε με θέμα «ο πνευματικός αντιμέτωπος με το σήμερα». Αναφέρθηκε στην αποστολή του πνευματικού (αναγνώριση των παθών του εξομολογούμενου και βοήθεια για μεταμόρφωση των παθών και εξατομικευμένη εξυγίανση θρησκευτικότητας). Αναφορά έγινε στο τι είναι και το δεν είναι τα επιτίμια, τι είναι η εξατομίκευση (βοηθά στην πνευματική επίγνωση εφαρμόζοντας την αρετή της διάκρισης).

Ακολούθως, έγινε αναφορά σε παραδείγματα Αγίων, πρότυπα πνευματικού πατέρα.

Επεξήγησε τι σημασία του πνευματικού και του γέροντος, σε μια εποχή που παρερμηνεύονται οι όροι αυτοί και επεξήγησε το ότι ο πνευματικός καλείται να διαπιστώσει αν το πρόβλημά του είναι πνευματικό ή ψυχολογικό (μετάνοια ή κατάθλιψη, άσκηση ή μαζοχισμός, ζήλος ή θρησκοληψία;).

Ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, αφού ευχαρίστησε τον ομιλητή και τους πατέρες για την παρουσία τους, προσέφερε στον π. Βασίλειο διακοσμημένο αντικείμενο κυπριακής χειροτεχνίας.

Ακολούθησε διάλογος με ενδιαφέροντα ερωτήματα, στα οποία απάντησε ο ομιλητής.