Πότε θα γίνουν οι χειροτονίες των πέντε νέων Μητροπολιτών (upd)

© Χρήστος Μπόνης / Εκκλησία της Ελλάδος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 17:36

Πέντε νέους Μητροπολίτες εξέλεξε στη σημερινή, τελευταία ημέρα της συνεδρίασης της, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Οι πέντε νέοι Μητροπολίτες πρόκειται να χειροτονηθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του orthodoxtimes.gr, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν λίγο μετά από την επίσημη ανακοίνωση της Ιεραρχίας, η χειροτονία του Μητροπολίτη Λαγκάδα, Λιτής και Ρεντίνης, Πλάτωνα Κρικρή, θα λάβει χώρα το Σάββατο, 9 Οκτωβρίου.

Θα ακολουθήσει την Κυριακή, 10 Οκτωβρίου, η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Καστορίας, Καλλίνικου Γεωργάτου.

Ο Μητροπολίτης Κιλκισίου Βαρθολομαίος Αντωνίου-Τριανταφυλλίδης θα χειροτονηθεί το επόμενο Σάββατο, 16 Οκτωβρίου, και την Κυριακή 17 Οκτωβρίου θα τελεστεί η χειροτονία του Μητροπολίτη Περιστερίου, Γρηγορίου Παπαθωμά.

Τέλος, τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου θα λάβει χώρα η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και Νήσων, Αμφιλόχιου Ρουσάκη.

Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας για τις εκλογές των νέων Μητροπολιτών

Συ­νήλθε σή­μερα Πα­ρα­σκευή, 8 Οκτω­βρίου 2021, στην πέμπτη Τα­κτική Συ­νε­δρία της, η Ιερά Συ­νο­δος της Ιε­ραρ­χίας της Εκ­κλη­σίας της Ελ­λα­δος, υπό την Προ­ε­δρία του Μα­κα­ρι­ω­τα­του Αρ­χι­ε­πι­σκο­που Αθη­νων και πα­σης Ελ­λα­δος κ. Ιε­ρω­νύ­μου, στην αίθουσα του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης.

Μετά την προ­σευχή ανε­γνω­σθη ο Κα­τα­λο­γος των συμ­με­τε­χον­των Ιε­ραρ­χων και δι­ε­πι­στώθη απαρ­τία.
Κα­το­πιν επι­κυ­ρω­θη­καν τα Πρα­κτικά της χθε­σι­νης Συ­νε­δρίας.

Εν συ­νε­χεία αρ­χισε η ψη­φο­φο­ρία περί του τρο­που πλη­ρω­σεως της κε­νης Μη­τρο­πο­λι­τι­κης Έδρας Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης. Επί συ­νο­λου 77 ψη­φι­σαν­των, η προ­ταση δι’ εκλο­γης έλαβε 66 ψη­φους και η προ­ταση διά κα­τα­στα­σεως 10 ψη­φους. Επί­σης ευ­ρε­θη­ 1 άκυρη ψη­φος. Έτσι η Ιε­ραρ­χία απε­φάνθη υπέρ της πλη­ρω­σεως της Ιε­ρας Μη­τρο­πο­λεως δι’ εκλο­γης.

Ακο­λού­θησε η δι­α­δι­κα­σία της πλη­ρω­σεως της Ιε­ρας Μη­τρο­πο­λεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης δι’ εκλο­γης. Για την κα­ταρ­τιση του τρι­προ­σω­που επί συ­νο­λου 77 ψη­φι­σαν­των έλα­βαν:

1) Αρχιμανδρίτης κ. Πλάτων Κρικρής, ψη­φους 59
2) Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, ψη­φους 48
3) Αρ­χι­μαν­δρι­της κ. Αντώνιος Πακαλίδης, ψη­φους 5
Επί­σης ευ­ρε­θη­ 1 λευκή ψη­φος.

Επί της δευ­τε­ρας ψη­φο­φο­ρίας και γε­νο­με­νης της δι­α­λο­γης των ψη­φων, ανε­δεί­χθη Μη­τρο­πο­λι­της Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης ο Πα­νο­σι­ο­λο­γι­ω­τα­τος Αρ­χι­μαν­δρι­της κ. Πλάτων Κρικρής με 55 ψη­φους, επί συ­νο­λου 77 ψη­φι­σαν­των, ενώ ο Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος έλαβε 18 ψη­φους. Επί­σης ευ­ρε­θη­σαν 4 λευ­κες ψη­φοι.

Στη συ­νε­χεια αρ­χισε η ψη­φο­φο­ρία περί του τρο­που πλη­ρω­σεως της κε­νης Μη­τρο­πο­λι­τι­κης Έδρας Καστορίας. Επί συ­νο­λου 77 ψη­φι­σαν­των, η προ­ταση δι’ εκλο­γης έλαβε 66 ψη­φους και η προ­ταση διά κα­τα­στα­σεως 10 ψη­φους. Επί­σης ευ­ρε­θη­ 1 άκυρη ψη­φος. Έτσι η Ιε­ραρ­χία απε­φάνθη υπέρ της πλη­ρω­σεως της Ιε­ρας Μη­τρο­πο­λεως δι’ εκλο­γης. Για την κα­ταρ­τιση του τρι­προ­σω­που επί συ­νο­λου 77 ψη­φι­σαν­των έλα­βαν:

1) Αρ­χι­μαν­δρι­της κ. Καλλίνικος Γεωργάτος, ψη­φους 54
2) Αρ­χι­μαν­δρι­της κ. Χριστοφόρος Αγγελόπουλος, ψη­φους 44
3) Αρ­χι­μαν­δρι­της κ. Νικόλαος Γιαννουσάς, ψη­φους 21
Επί­σης ευ­ρε­θη­ και 1 λευ­κη ψη­φος.

Επί της δευ­τέ­ρας ψη­φο­φο­ρίας και γε­νο­με­νης της δι­α­λο­γης των ψη­φων, ανε­δεί­χθη Μη­τρο­πο­λι­της Καστορίας ο Πα­νο­σι­ο­λο­γι­ω­τα­τος Αρ­χι­μαν­δρι­της κ. Καλλίνικος Γεωργάτος, με 47 ψη­φους επί συ­νο­λου 77 ψη­φι­σαν­των, ο Πα­νο­σι­ο­λο­γι­ω­τα­τος Αρ­χι­μαν­δρι­της κ. Χριστοφόρος Αγγελόπουλος έλαβε 26 ψη­φους, ενώ ο Πα­νο­σι­ο­λο­γι­ω­τα­τος Αρ­χι­μαν­δρι­της κ. Νικόλαος Γιαννουσάς 1 ψήφο. Επί­σης ευ­ρε­θη­σαν 3 λευ­κες ψη­φοι.

Στη συ­νέ­χεια άρ­χισε η ψη­φο­φο­ρία περί του τρο­που πλη­ρω­σεως της κε­νης Μη­τρο­πο­λι­τι­κης Έδρας Πολυανής και Κιλκισίου. Επί συ­νο­λου 77 ψη­φι­σαν­των, η προ­ταση δι’ εκλο­γης έλαβε 66 ψη­φους και η προ­ταση διά κα­τα­στα­σεως 10 ψη­φους. Επί­σης ευ­ρέθη και 1 άκυρη ψήφος. Έτσι η Ιε­ραρ­χία απε­φάνθη υπέρ της πλη­ρω­σεως της Ιε­ρας Μη­τρο­πο­λεως δι’ εκλο­γης. Για την κα­ταρ­τιση του τρι­προ­σω­που επί συ­νο­λου 77 ψη­φι­σαν­των έλα­βαν:

1) Αρ­χι­μαν­δρι­της κ. Βαρθολομαίος Αντωνίου-Τριανταφυλλίδης, ψη­φους 62
2) Αρ­χι­μαν­δρι­της κ. Ιωαννίκιος Κουλιανόπουλος, ψη­φους 40
3) Αρ­χι­μαν­δρι­της κ. Δωρόθεος Πάπαρης, ψη­φους 8
Επί­σης ευ­ρε­θη­ και 1 λευ­κη ψη­φος.

Επί της δευ­τε­ρας ψη­φο­φο­ρίας και γε­νο­με­νης της δι­α­λο­γης των ψη­φων, ανε­δεί­χθη Μη­τρο­πο­λι­της Πολυανής και Κιλκισίου ο Πα­νο­σι­ο­λο­γι­ω­τα­τος Αρ­χι­μαν­δρι­της κ. Βαρθολομαίος Αντωνίου-Τριανταφυλλίδης, με 58 ψη­φους επί συ­νο­λου 77 ψη­φι­σαν­των, ο Πα­νο­σι­ο­λο­γι­ω­τα­τος Αρ­χι­μαν­δρι­της κ. Ιωαννίκιος Κουλιανόπουλος έλαβε 11 ψη­φους, ενώ ο Πα­νο­σι­ο­λο­γι­ω­τα­τος Αρ­χι­μαν­δρι­της κ. Δωρόθεος Πάπαρης 4 ψήφους. Επί­σης ευ­ρε­θη­σαν 1 λευ­κη και 3 άκυρες ψη­φοι.

Στη συ­νε­χεια αρ­χισε η ψη­φο­φο­ρία περί του τρο­που πλη­ρω­σεως της κε­νης Μη­τρο­πο­λι­τι­κης Έδρας Περιστερίου. Επί συ­νο­λου 77 ψη­φι­σαν­των, η προ­ταση δι’ εκλο­γης έλαβε 54 ψη­φους και η προ­ταση διά κα­τα­στα­σεως 22 ψη­φους. Επί­σης ευ­ρε­θη­ και 1 άκυρη ψη­φος. Έτσι η Ιε­ραρ­χία απε­φάνθη υπέρ της πλη­ρω­σεως της Ιε­ρας Μη­τρο­πο­λεως δι’ εκλο­γης. Για την κα­ταρ­τιση του τρι­προ­σω­που επί συ­νο­λου 77 ψη­φι­σαν­των έλα­βαν:

1) Αρ­χι­μαν­δρι­της κ. Γρηγόριος Παπαθωμάς, ψη­φους 63

2) Αρ­χι­μαν­δρι­της κ. Καλλίνικος Νικολάου, ψη­φους 33
3) Αρ­χι­μαν­δρι­της κ. Γεράσιμος Καραμολέγκος, ψη­φους 18
Επί­σης ευ­ρε­θη­ και 1 λευ­κη ψη­φος.

Επί της δευ­τε­ρας ψη­φο­φο­ρίας και γε­νο­με­νης της δι­α­λο­γης των ψη­φων, ανε­δεί­χθη Μη­τρο­πο­λι­της Περιστερίου ο Πα­νο­σι­ο­λο­γι­ω­τα­τος Αρ­χι­μαν­δρι­της κ. Γρηγόριος Παπαθωμάς, με 64 ψη­φους επί συ­νο­λου 77 ψη­φι­σαν­των, ενώ ο Πα­νο­σι­ο­λο­γι­ω­τα­τος Αρ­χι­μαν­δρι­της κ. Καλλίνικος Νικολάου έλαβε 11 ψη­φους. Επί­σης ευ­ρε­θη­σαν 2 λευ­κες ψη­φοι.

Στη συ­νε­χεια αρ­χισε η ψη­φο­φο­ρία περί του τρο­που πλη­ρω­σεως της κε­νης Μη­τρο­πο­λι­τι­κης Έδρας Θήρας, Αμοργού και Νήσων. Επί συ­νο­λου 75 ψη­φι­σαν­των, η προ­ταση δι’ εκλο­γης έλαβε 68 ψη­φους και η προ­ταση διά κα­τα­στα­σεως 8 ψη­φους. Επί­σης ευ­ρέθη και 1 άκυρη ψη­φος. Έτσι η Ιε­ραρ­χία απε­φάνθη υπέρ της πλη­ρω­σεως της Ιε­ρας Μη­τρο­πο­λεως δι’ εκλο­γης. Για την κα­ταρ­τιση του τρι­προ­σω­που επί συ­νο­λου 75 ψη­φι­σαν­των έλα­βαν:

1) Αρ­χι­μαν­δρι­της κ. Αμφιλόχιος Ρουσάκης, ψη­φους 69
2) Επίσκοπος Τεγέας κ. Θεόκλητος, ψη­φους 13
3) Αρ­χι­μαν­δρι­της κ. Γεράσιμος Καραμολέγκος, ψη­φους 13
Επί­σης ευ­ρε­θη­σαν και 2 λευ­κες ψη­φοι

Επί της δευ­τε­ρας ψη­φο­φο­ρίας και γε­νο­με­νης της δι­α­λο­γης των ψη­φων, ανε­δεί­χθη Μη­τρο­πο­λι­της Θήρας, Αμοργού και Νήσων ο Πα­νο­σι­ο­λο­γι­ω­τα­τος Αρ­χι­μαν­δρι­της κ. Αμφιλόχιος Ρουσάκης, με 61 ψη­φους επί συ­νο­λου 75 ψη­φι­σαν­των, ο Επίσκοπος Τεγέας κ. Θεόκλητος 6 ψήφους, ενώ ο Πα­νο­σι­ο­λο­γι­ω­τα­τος Αρ­χι­μαν­δρι­της κ. Γεράσιμος Καραμολέγκος έλαβε 2 ψη­φους. Επί­σης ευ­ρε­θη­σαν 4 λευκές και 2 άκυρες ψη­φοι.
Μετά το πε­ρας της Συ­νε­δρι­α­σεως, ακο­λού­θησε το Μι­κρο Μη­νυμα των νε­ο­ε­κλε­γεν­των Μη­τρο­πο­λι­των στην αι­θουσα του Διορθοδόξου Κέντρου.

Κατά την κρα­τούσα Εκ­κλη­σι­α­στική Τάξη οι εψηφισμένοι Μη­τρο­πο­λι­τες Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων, Καστορίας κ. Καλλίνικος, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, Περιστερίου κ. Γρηγόριος και Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλόχιος έδωσαν το Μέγα Μη­νυμα εν­τος του Κα­θο­λι­κού της Ιε­ρας Μο­νης Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης, χο­ρο­στα­τούν­τος του Μα­κα­ρι­ω­τα­του Προ­ε­δρου, Αρ­χι­ε­πι­σκο­που Αθη­νων και πα­σης Ελ­λα­δος κ. Ιε­ρω­νυ­μου, πα­ρου­σία πολ­λων Ιε­ραρ­χων.

Οι χει­ρο­το­νίες των Εψη­φι­σμε­νων Μη­τρο­πο­λι­των θα τε­λε­σθούν ως εξής:
– Το Σάββατο 9 Οκτω­βρίου ε.ε., στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, η χει­ρο­το­νία του Εψη­φι­σμε­νου Μη­τρο­πο­λι­του Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος.
– Την Κυριακή 10 Οκτω­βρίου ε.ε., στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, η χει­ρο­το­νία του Εψη­φι­σμε­νου Μη­τρο­πο­λι­του Καστορίας κ. Καλλινίκου.

Το Σάββατο 16 Οκτω­βρίου ε.ε., στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, η χει­ρο­το­νία του Εψη­φι­σμε­νου Μη­τρο­πο­λι­του Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου.
– Την Κυριακή 17 Οκτω­βρίου ε.ε., στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, η χει­ρο­το­νία του Εψη­φι­σμε­νου Μη­τρο­πο­λι­του Περιστερίου κ. Γρηγορίου.
– Την Δευτέρα 18 Οκτω­βρίου ε.ε., στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, η χει­ρο­το­νία του Εψη­φι­σμε­νου Μη­τρο­πο­λι­του Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλοχίου.
Τε­λος, από την Tρίτη 12 έως και την Πέμπτη 14 Οκτω­βρίου 2021, συνέρ­χε­ται η Δι­αρ­κης Ιερά Συ­νο­δος της Εκ­κλη­σίας της Ελ­λα­δος, της 165ης Συ­νο­δι­κης Πε­ρι­ο­δου, για να ασχο­λη­θεί με θε­ματα της Ημε­ρη­σίας Δι­α­τα­ξεως.

Η Επι­τροπή Τυ­που της Ιε­ρας Συ­νο­δου της Ιε­ραρ­χίας