Πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες το Πάσχα – Τι θέλει η ΔΙΣ, τι προτείνει η κυβέρνηση

Λύση για το θέμα της λειτουργίας των εκκλησιών εν όψει του εορτασμού του Πάσχα επιθυμεί να βρει η κυβέρνηση, προκρίνοντας μια χρυσή τομή μεταξύ όσων έχει προτείνει η εκκλησία και όσων θα επιτρέψουν οι επιστήμονες.

Πληροφορίες του protothema.gr αναφέρουν ότι θα αξιοποιηθούν τα self test και οι εξωτερικοί χώροι των εκκλησιών. Τα self test θα γίνονται με ευθύνη των Μητροπόλεων σε ιερείς και ψάλτες, ενώ θα τηρείται και μητρώο κατά τα πρότυπα των Λυκείων.

Από την πλευρά της η Ιερά Σύνοδος, δια στόματος του εκπροσώπου της Μητροπολίτη Ιλίου κ. Αθηναγόρα, ο οποίος μίλησε πρόσφατα σε τηλεοπτικό δίκτυο, διευκρίνισε πως η Ιερά Σύνοδος ζητά να ισχύσει το ίδιο καθεστώς με τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια.

“Εμείς σαν Ιερά Σύνοδος ζητήσαμε από την πολιτεία να ισχύουν τα μέτρα τα οποία ίσχυαν το δεκαήμερο των Χριστουγέννων, την Πρωτοχρονιά και των Θεοφανείων. Νομίζω ότι ο καιρός θα μας εξυπηρετήσει να υπάρχει και στις αυλές των εκκλησιών αυτή η δυνατότητα, τηρουμένων των αποστάσεων των 2μ. μέτρων ανά πιστό και με τη χρήση μάσκας. Αυτό είναι το αίτημα μας και περιμένουμε”, σημείωσε ο κ. Αθηναγόρας

Δηλαδή, οι εκκλησίες να είναι ανοιχτές με παρουσία ενός πιστού ανά 15 τ.μ. με μέγιστο αριθμό 25 πιστών για τους ιερούς ναούς και μέγιστος αριθμός 50 ατόμων για μητροπολιτικούς ναούς πάντα με χρήση μάσκας.

Αναφορικά με την περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή η Ιερά Σύνοδος προτείνει να γίνει περιφορά μόνο πέριξ του ναού και όχι σε γύρω δρόμους.

Εξάλλου, με ανώτατο όριο τα 20 συνολικά άτομα εντός της εκκλησίας θα λειτουργήσουν οι ναοί την Τετάρτη, την Παρασκευή, το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων, σύμφωνα με την νέα ΚΥΑ, που εκδόθηκε το Σάββατο 17 Απριλίου 2021.

Τις υπόλοιπες μέρες η θα ισχύουν ότι και πριν για τα δύο επιδημιολογικά επίπεδα. Σε αυτό του “πολύ αυξημένου κινδύνου” οι ναοί λειτουργούν χωρίς την παρουσία πιστών, κεκλεισμένων των θυρών, ενώ σε αυτό του “αυξημένου κινδύνου” μπορούν να συμμετέχουν στις ακολουθίες έως 9 μόνο πιστοί.