Πώς θα γίνει η αγιογράφηση του ναού του Αγίου Νικολάου στη Νέα Υόρκη

Το όραμα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου για την εικόνα του Παραδείσου στη γη στον Ναό του Αγίου Νικολάου στην Νέα Υόρκη, έχει αναλάβει να κάνει εικόνα, ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους αγιογράφους, ο ιερομόναχος Λουκάς από τη Μονή Ξενοφώντος του Αγίου Ορους.

Με σπουδές Μαθηματικών, ο μοναχός που φιλοτέχνησε και τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας , το έργο του οποίου έχει διεθνή αναγνώριση,πήγε πρόσφατα στη Νέα Υόρκη, όπου επισκέφθηκε τον Ναό του Αγίου Νικολάου, μαζί με τον Επίσκοπο Αμισσού Ιωακείμ, ο οποίος ειδικεύεται στην ιστορία της βυζαντινής τέχνης. «Αν και υπό δύσκολες συνθήκες, λόγω κορωνοιού, έπρεπε να πάω από κοντά, να δω και πάλι τις εργασίες στον Ναό» λέει στο protothema.gr.

Όπως τονίζει ο π. Λουκάς, θέλει να μεταφέρει «μέσα στη παγερή ατμόσφαιρα του σίδερου και του γυαλιού η παρουσία του Αγίου Νικολάου είναι παρηγοριά και ελπίδα πως ο Άγιος θα μας προστατεύει όπως ο ίδιος γνωρίζει με τα άπειρα θαύματά του».

«Αυτό που προσδοκώ» λέει ο αγιογράφος από την αδελφότητα της Μονής Ξενοφώντος, που έχει έντονη καλλιτεχνική δράση στον Αθω, «είναι να γίνει και η προσπάθεια να συνδυαστεί η διαχρονικότητα των παραστάσεων αυτών με την τραγική μνήμη του σημείου. Τα Θύματα της αποφράδος ημέρας εκείνης δεν μένουν απαρατήρητα όπως και η θυσία πολλών για την διάσωση εγκλωβισμένων».

Στόχος να επιτευχθεί η ολοκλήρωσή του ναού το 2021 και τα θυρανοίξια να γίνουν στις 11 Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς, 20 χρόνια μετά την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους. «Ακόμη και αν έχουμε ταπεινωθεί και ως Αρχιεπισκοπή και ως Έθνος, δεν έχουμε χάσει την ελπίδα μας, δεν έχουμε χάσει την πίστη μας, δεν έχουμε χάσει τη σταθερή μας απόφαση ότι αυτή την εκκλησία θα τη χτίσουμε» υπόσχεται ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος. Γιατί διαβεβαιώνει ότι «δεν θα είναι πλέον μόνο μία ελληνορθόδοξη εκκλησία, αλλά θα γίνει Ιερό Εθνικό Προσκύνημα για όλους τους Ορθοδόξους, για τον Ελληνισμό και προσκύνημα για όλο τον Αμερικανικό λαό».