Πώς θα ανοίξουν οι ναοί το Πάσχα

Δεν την ξαναπατάνε στο Μέγαρο Μαξίμου και δε θέλουν να έχουν τις γκρίνιες της περασμένης χρονιάς. «Απεταξάμην» λένε για όσα τους απέδωσαν πέρυσι το Πάσχα και τα Χριστούγεννα.

«Δεν έχουμε ιδεοληπτικές εμμονές και αναζητήστε αλλού τον … Βεελζεβούλ και όχι στο Μέγαρο Μαξίμου» μου εκμυστηρεύτηκε κορυφαίος υπουργός που συνομιλεί με τον Πρωθυπουργό και ξέρει τις προθέσεις του.

«Σεβόμαστε απόλυτα την Εκκλησία και τις προσπάθειες που κάνουν και το πόσο έχουν τηρήσει τα μέτρα. Γι’ αυτό και θα δείτε πως έμπρακτα ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θα δείξουν πόσο αναγνωρίζουν την προσπάθεια της πλειοψηφίας του Αρχιεπισκόπου και των Μητροπολιτών».

Αυτά μου έλεγε ο υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη και μένει να δούμε αν θα επαληθευτεί. Το φυσάνε και δεν κρυώνει που όλοι τους έλεγαν «αντιεκκλησιαστικούς» και «άθεους προοδευτικούς» και κοιτάνε πως θα το μαζέψουν.

Γι’ αυτό, μαθαίνω, δουλεύουν από τώρα. Με τη βοήθεια των λοιμωξιολόγων και των ειδικών επιστημόνων εξετάζουν πως θα λειτουργήσουν το Πάσχα εκτός από τον εσωτερικό τουρισμό και τις μετακινήσεις και οι Εκκλησίες.

Γιατί δεν θα αντέξει ο Έλληνας να ψάλλει το «Ω γλυκύ μου Έαρ» πάλι από την τηλεόραση. Γι’ αυτό και στην κυβέρνηση δίνουν αγώνα για να υποφέρουμε – όλοι – τώρα, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε ένα πιο άνετο Πάσχα.

Τι σημαίνει αυτό; Το σχέδιο μέχρι τέλος Απριλίου περιλαμβάνει τον εμβολιασμό όσο το δυνατόν περισσότερων άνω των 60 χρόνων. Οι προσδοκίες των ειδικών είναι πως η καμπύλη θα έχει γίνει τόσο επίπεδη, ώστε θα μπορούν τουλάχιστον να μπουν περισσότεροι από 50 άτομα εντός των Ναών.

Οι μάσκες θα είναι προαπαιτούμενο φυσικά. Αυτές θα τις έχουμε μαζί μέχρι τουλάχιστον τα τέλη της χρονιάς. Ο καιρός προβλέπεται καλός οπότε σε ανοικτό χώρο προβλέπεται καλύτερος εκκλησιασμός. Αν θα γίνει και η περιφορά του Επιταφίου θα το δούμε εν καιρώ.

Από την πλευρά της κυβέρνησης αυτοί που αναγνωρίζουν την προσπάθεια της Εκκλησίας και «βάζουν πλάτη» για να εορταστεί δεόντως το Πάσχα είναι οι στενοί συνεργάτες του Κ. Μητσοτάκη, οι κ. κ. Γιώργος Γεραπετρίτης και Γρηγόρης Δημητριάδης.

Ο πονοκέφαλος του Ιερωνύμου

Λύση στο τεράστιο ταμειακό έλλειμμα των Ναών προσπαθεί να βρει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Οι Μητροπολίτες βρίσκονται σε απόγνωση και προσπαθούν να βρουν τρόπους (ή να τους βρει ο Ιερώνυμος για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους) για να δουν πως θα αντιμετωπίσουν την ταμειακή τρύπα που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Οι πιστοί δεν πηγαίνουν στους ναούς τα παγκάρια έχουν κάτι … κουμπιά μέσα και ο απλός παπάς προσπαθεί να δει πως θα τα βγάλει πέρα. Οι τριμηνίες «τρέχουν», το φιλανθρωπικό έργο δε σταματά, τα λειτουργικά έξοδα συσσωρεύονται και ο απλός παπάς τραβά την πλούσια κώμη του.

Μαθαίνω πως ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναζητά με τους συνεργάτες του στην Ιερά Σύνοδο (Αρχιγραμματέα, Δ/ντη Οικονομικών Υπηρεσιών, Νομικό Σύμβουλο) λύσεις για να ξεπεραστεί το πρόβλημα και να βρεθεί μοντέλο ενίσχυσης των ταμείων. Ευελπιστώ πως η λύση είναι για τον απλό παπά και όχι για τους Μητροπολίτες…