Πώς απαντά η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας στο Πατριαρχείο Ρουμανίας

Επιστολή προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και τον Πατριάρχη Ρουμανίας κ. Δανιήλ θα αποστείλει η Ιερά Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, μετά από την απόφαση της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να ιδρύσει εκκλησιαστική οντότητα για τους Ρουμάνους που διαβούν στην Ουκρανία.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ουκρανίας, η οποία συνεδρίασε στις 7 Μαρτίου, αναφέρει ότι μία από τις θεμελιώδεις αρχές της κανονικής τάξης και δομής της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι ότι κάθε τοπική Εκκλησία έχει αποκλειστική δικαιοδοσία εντός της κανονικής επικράτειάς της.

Επιπλέον, τονίζει, η Μεγάλη Σύνοδος της Κωνσταντινούπολης το 1872, καθόρισε ότι η βάση για τη διαμόρφωση των κανονικών δομών της Εκκλησίας δεν μπορεί να βασίζεται αποκλειστικά στη φυλετική αρχή, η οποία δεν ενώνει τους Ορθοδόξους πιστούς αλλά διαιρεί το ένα Σώμα της Εκκλησίας και δημιουργεί σχίσμα.

Μεταξύ άλλων, οι επιστολές προς τους δύο εκκλησιαστικούς ηγέτες υπογραμμίζουν ότι σύμφωνα με την κανονική τάξη και τις προβλέψεις του Τόμου της Αυτοκεφαλίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, μόνο αυτή έχει κανονική δικαιοδοσία σε ολόκληρη τη διεθνώς αναγνωρισμένη επικράτεια της Ουκρανίας.

Προσθέτει ακόμη ότι ως “στοργική Μητέρα Εκκλησία για όλους τους Ορθόδοξους πιστούς στην Ουκρανία, ανεξαρτήτως εθνικότητας, και επιδεικνύοντας ποιμαντική φροντίδα για τις πνευματικές ανάγκες των Ορθοδόξων πιστών που ζουν στην Ουκρανία και ανήκουν στη ρουμανική εθνική και εκκλησιαστική παράδοση, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας υιοθέτησε την ακόλουθη απόφαση με ψήφισμα της Ιεράς Συνόδου της (στις 27 Ιουλίου 2019): Λαμβάνοντας υπόψη τις ποιμαντικές ανάγκες των ρουμανόφωνων ορθοδόξων κοινοτήτων στην Ουκρανία, ακολουθώντας το μοντέλο οργάνωσης της εκκλησιαστικής ζωής των ενοριών της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με κυρίαρχο αριθμό Ουκρανών, καθιερώνεται το Ορθόδοξο Ρουμανικό Βικαριάτο της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας) για θρησκευτικούς οργανισμούς, θρησκευτικές κοινότητες και μοναστήρια στην Ουκρανία, με κυρίαρχο αριθμό Ρουμάνων”.

Η Ιερά Σύνοδος εκφράζει την ελπίδα ότι όλα τα ζητήματα που απαιτούν ρύθμιση, θα επιλυθούν από την τοπική Εκκλησία της Ρουμανίας και της Ουκρανίας “σε πνεύμα αδερφικής αγάπης, κανονικής τάξης και με βάση τις προβλέψεις του Τόμου της Αυτοκεφαλίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας”.
Επίσης, η Ιερά Σύνοδος άκουσε την έκθεση του Μητροπολίτη Κιέβου “για τις πολυάριθμες παραβιάσεις από τους Ρώσους κατακτητές του δικαιώματος της ελευθερίας στα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας, για τις συστηματικές θρησκευτικές διώξεις καθώς και για την ανάγκη περαιτέρω νομοθετικής απάντησης στην καταστροφική και ανήθικη σχέση των ρωσικών θρησκευτικών αρχών με το τρομοκρατικό καθεστώς του Κρεμλίνου”.

Ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας αναφέρθηκε στην επίσκεψη του επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας, Αρχιεπισκόπου Justin Welby και της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας, καθώς και για την συζήτηση αναφορικά με το ουκρανικό ζήτημα στη διάρκεια της συνεδρίασης της Γενικής Συνόδου της Εκκλησίας της Αγγλίας.

Η Ιερά Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς την Εκκλησία της Αγγλίας, την παγκόσμια αγγλικανική κοινότητα και προσωπικά προς τον Αρχιεπίσκοπο Τζάστιν Γουέλμπι του Καντέρμπουρι, για την πνευματική, ηθική και ανθρωπιστική υποστήριξη στην Ουκρανία και στον ουκρανικό λαό που υποφέρει από τη ρωσική επιθετικότητα για περισσότερο από μία δεκαετία.

Φώτο: pomisna