Πολύτιμος αρωγός των καρκινοπαθών η Μητρόπολη Χίου

Με απόφαση του κ. Μάρκου δόθηκε το ποσό των 15.000 ευρώ, με σκοπό να προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες
αποπεράτωσης του τμήματος χημειοθεραπείας στο Νοσοκομείο

Από τον ΣΩΤΗΡΗ ΛΕΤΣΙΟ

Στο πλευρό των καρκινοπαθών της Χίου ως πολύτιμη αρωγός, στέκεται για άλλη μια φορά η Ιερά Μητρόπολη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών η οποία με απόφαση του Μητροπολίτη κ. Μάρκου προσέφερε το ποσό των 15.000 ευρώ,προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες αποπεράτωσης του τμήματος χημειοθεραπείας στο Νοσοκομείο της Χίου. Η είδηση αυτή χαιρετίστηκε με ικανοποίηση από τους καρκινοπαθείς της περιοχής,οι οποίοι έως σήμερα αντιμετώπιζαν πολλές δυσκολίες προκειμένου να φροντίσουν τα της υγείας τους και για τον λόγο αυτό είχαν απευθύνει έκκληση για την εξεύρεση των αναγκαίων χρημάτων.

«Μέχρι τώρα είχε συγκεντρωθεί για το θέμα της αίθουσας της χημειοθεραπείας το ποσό των 40.000 ευρώ από πολλές πηγές προέλευσης. Και υπολοίπονταν τα 15.000 ευρώ» τονίζει μιλώντας στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος και αναφερόμενος στις ενέργειες στις οποίες προέβη έτσι να βοηθήσει τους καρκινοπαθείς σημειώνει: «Ως Μητροπολίτης Χίου προεδρεύω ενός κοινωφελούς ιδρύματος με σκοπό την ενίσχυση των φορέων υγείας. Το ίδρυμα αυτό έχει εκμισθώσει τα τρία ακίνητα στα οποία έχει την κυριότητά του. Παρά τα περιορισμένα -και λόγω μειώσεων στην περίοδο του covid 19- έσοδα η σωστή διαχείριση μας επέτρεψε αμέσως μόλις ενημερωθήκαμε για το πρόβλημα από τα Μ.Μ.Ε να αποφασίσουμε την κάλυψη όλου του ποσού των 15.000 ευρώ. Με την δική μας χορηγία άρχισαν αμέσως οι εργασίες. Το Νοσοκομείο της Χίου είναι κατά κοινή παραδοχή ένα από τα καλύτερα της Περιφέρειας σε επίπεδο ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Παρά ταύτα έχει ανάγκες υλικοτεχνικής υποδομής λόγω της παλαιότητος των κτιρίων. Έχουν βέβαια γίνει έως σήμερα σοβαρά βήματα όπως είναι π.χ η επισκευή της παθολογικής, χρειάζονται όμως να γίνουν και άλλα».

Κενή Θέση

«Ελπίζουμε και ευχόμεθα ότι οι εργασίες θα ολοκληρωθούν έως τα τέλη Δεκεμβρίου και το τμήμα ημερήσιας νοσηλείας των καρκινοπαθών θα είναι δυνατόν να εγκαινιαστεί ανήμερα των Χριστουγέννων» δηλώνει μιλώντας στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» η διευθύντρια του Νοσοκομείου Χίου κυρία Ελένη Κανταράκη και προσθέτει: «Όταν με το καλό παραδοθεί προς χρήση το τμήμα αυτό θα μπορεί να εξυπηρετεί περίπου δέκα άτομα καρκινοπαθεις σε ημερήσια βάση. Ωστόσο είναι απολύτως αναγκαίο να στελεχωθεί το νοσοκομείο μας και με έναν ογκολόγο. Για τον λόγο αυτό έχουμε ήδη εδώ και δύο χρόνια προκηρύξει την θέση αυτή, αλλά δυστυχώς η θέση αυτή παραμένει κενή αφού δεν βρέθηκαν ενδιαφερόμενοι».

Μεγάλη Προσφορά

Η προσφορά της Μητρόπολης Χίου δεν περιορίζεται στην ανακούφιση των προβλημάτων των καρκινοπαθών, αφού επιτελεί σπουδαίο έργο και σε άλλους τομείς της δημόσιας υγείας. «Οταν τα απομακρυσμένα χωριά της Αμανής (ΒΔ Χίος) δεν είχαν γιατρό, η Ι.Μ Χίου σύναψε πεντάμηνη σύμβαση με γιατρό, τον οποίο πλήρωνε η Μητρόπολη για να εξυπηρετεί τα χωριά. Το συγκεκριμένο θέμα έχει φθάσει μέχρι το Ελληνικό Κοινοβούλιο!» τονίζει ο μητροπολίτης κ. Μάρκος.

Αναφερόμενος σε μερικές από τις πολλές πρωτοβουλίες της Μητρόπολης τονίζει: «Εχουμε προσφέρει ιατρικό και φαρμακευτικό υλικό αρκετές φορές στα αγροτικά ιατρεία Βολίσσου, Παρπαριάς, Κουρουνίων, Ψαρών και Πυργίου, αλλά και στο νοσοκομείο. Έχουμε δωρίσει δύο καθίσματα αιμοδοσίας στο Αιματολογικό του Νοσοκομείου και ένα μηχάνημα στο Καρδιολογικό, καθώς και έναν απινιδωτή στο ασθενοφόρο στρατού. Δίνουμε από αντίστοιχο ίδρυμα, όπου εκεί προεδρεύω, άνω των 30.000 ευρώ ετησίως σε ασθενείς με προβλήματα οράσεως. Έχουμε παραχωρήσει αίθουσες κτιρίων ιδιοκτησίας των ιδρυμάτων μας για λειτουργία σχολείων ατόμων με ειδικές ανάγκες, για οικοτροφείο παιδιών ΑΜΕΑ, για λειτουργία απασχόλησης και επανένταξης ατόμων ψυχικώς ασθενών, για λειτουργία εργασίας ατόμων με κινητικά προβλήματα κ.ά.».

Η Πανδημία

Ο ίδιος προσθέτει: «Θα μου επιτρέψετε,όμως, να σταθώ και σε ένα άλλο θέμα: Το 2020, μόλις εμφανίσθηκε η πανδημία το νοσοκομείο στην Χίο διέθετε μόνο δύο κλίνες για ασθενείς με covid-19. Eμείς, όμως, από το υστέρημά μας διαθέσαμε όλο σχεδόν το ποσό που είχαμε από τα μισθώματα τα οποία σας προανέφερα -δηλαδή 65.000 ευρώ- και έτσι οι κλίνες έφθασαν στις 29. Αυτή ήταν η πρώτη δωρεά η οποία έγινε πανελληνίως για το θέμα αυτό! Επίσης, στις ενορίες μας λειτουργούν και επτά τράπεζες αίματος με ικανοποιητική προσέλευση αιμοδοτών. Και όλα αυτά προς δόξαν του Τριαδικού Θεού και ανακούφιση του πόνου του πλάσματος του Θεού, της εικόνας του Θεού: του ανθρώπου!»

«Εως σήμερα οι χημειοθεραπείες γινόντουσαν μέσα σε… κοντέινερς»

«Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν συγκινητική αλλά τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν δεν ήταν αρκετά.
Στην κατάλληλη στιγμή ο σεβασμιότατος κ. Μάρκος άκουσε την κραυγή αγωνίας μας»

Εως και σήμερα οι καρκινοπαθείς της Χίου υφίστανται μεγάλες ταλαιπωρίες. Αναγκάζονται να ταξιδεύουν συχνά στην Αθήνα, να υποβάλλονται σε πολλά έξοδα και να φθείρονται και ψυχολογικά, ενώ δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις όπου αναγκάζονται να περιμένουν έως και τρεις μήνες προκειμένου να κλείσουν ραντεβού για χημειοθεραπείες! «Έχουν περάσει πάνω από δέκα χρόνια από την στιγμή που υποβάλαμε για πρώτη φορά το αίτημα μας για δημιουργία μονάδας ημερήσιας φροντίδας στο νοσοκομείο της Χίου» αναφέρει μιλώντας στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» η κυρία Τούλα Βογιατζή, πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Χίου.

Ακόμα θα περίμεναν

Και προσθέτει: «Εως σήμερα οι χημειοθεραπείες γινόντουσαν μέσα σε… κοντέινερς, σε εξωτερικό χώρο, αφού δεν υπήρχαν διαθέσιμοι χώροι. Εδώ και δύο μήνες έχουμε ξεκινήσει την εκστρατεία μας για την εξεύρεση των απαραίτητων χρημάτων. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν συγκινητική αλλά τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν δεν ήταν αρκετά. Γι’ αυτό και απηύθυνα έκκληση και για περαιτέρω ενίσχυση. Πάνω στην κατάλληλη στιγμή ο σεβασμιότατος κ. Μάρκος άκουσε την κραυγή αγωνίας μας και έσπευσε αμέσως να προσφέρει το ποσό των 15.000 ευρώ. Οι εργασίες για την κατασκευή της αίθουσας προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Εάν δεν γινόταν η παρέμβαση του σεβασμιωτάτου, τότε θα μπαίναμε στο 2022 και ακόμη δεν θα είχε σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στο θέμα αυτό» συμπληρώνει η κ. Βογιατζή.

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Ορθόδοξη Αλήθεια”