Πολύφερνη νύφη η Γορτυνία

Μερικές Μητροπόλεις, είναι η αλήθεια, «δεν τους φαίνεται». Κάποιοι Μητροπολίτες – και αρχιμανδρίτες- τις θεωρούν ασήμαντες και μικρές «για το ανάστημά τους». Άλλοι τις θεωρούν ασήμαντες μεν, με ψήφο όμως αντάξια των αρχιεπισκοπικών τους φιλοδοξιών. Κι άλλοι, πιο σεμνοί και ταπεινοί, τη θεωρούν μία καλή Μητρόπολη να υπηρετήσουν την Εκκλησία.

Να, λοιπόν, πως κατάληξε να είναι πολύφερνη νύφη η Γορτυνία. Δεν ξέρω πως τη «μετρούν» οι αρχιερείς. Ως κοινωνικό μέγεθος, ως οικονομικό ή ως… κουκιά για το αύριο. Σε πνευματικό επίπεδο όλοι παραδέχονται πως ο μακαριστός Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κυρός Ιερεμίας ήταν πνευματικό μέγεθος.

«Ήταν ένας απλός παπάς. Σεμνός και διακριτικός με βαθιές θεολογικές γνώσεις» έλεγε Μητροπολίτης που ήταν δίπλα στον Χριστόδουλο όταν αποφάσισε να τον εκλέξει αρχιερέα. Μαθαίνω πως πέντε Μητροπολίτες έχουν αρχίσει και διερευνούν την πιθανότητα και να χτυπούν την πόρτα του Αρχιεπισκόπου για να εκλέξουν το δικό τους πνευματικό παιδί. Για ποιον λόγο ο καθένας από αυτούς δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω. Θα συνεχίσω την έρευνα και θα επανέλθω. Ούτως ή άλλως, αν δεν προκύψει άλλη εκλογή σε Μητρόπολη δύσκολο να γίνουν εκλογές τον Φεβρουάριο μόνο για τη Μητρόπολη Γόρτυνος.

Τεφτέρια

Έμπειρος των εκκλησιαστικών έβγαλε τις προάλλες το τεφτέρι του και μου κατέγραφε πόσοι θέλουν να γίνουν Αρχιεπίσκοποι. Προκαθήμενοι γενικώς, κάπου, κάποτε. Τη μόνη Αρχιεπισκοπή που ξέρω και είναι ακέφαλη είναι της Κρήτης. Αυτή κιόλας είναι ημι-καπαρωμένη.

Από την άλλη, η μοναδική αυτοκέφαλη Εκκλησία που «βλέπω» να αδειάζει δεν είναι για πολλούς. Είναι για λίγους και ικανούς. Ζόρικη και δεν ενδείκνυται για όσους αρέσκονται σε κοσμικότητες. Αλλά αυτή δεν είναι της παρούσης να την αναλύσουμε.

Στα κιτάπια του ο έμπειρος φίλτατος μου έβαλε όσους φιλοδοξούν να γίνουν Αρχιεπίσκοποι στην Αθήνα. Όταν ο Ιερώνυμος αποφασίσει να βγάλει νοκ – αουτ πέντε έξι πρωθυπουργούς ακόμη και αποφασίσει να αποσυρθεί, υποθέτω. Γιατί έχει δείξει σιδηρά πυγμή και αντοχές εξηντάρηδων.

Εκτός από αυτούς που είχαμε όλοι δεδομένους να «κατέβουν», άλλοι με αξιώσεις και άλλοι ως «λαγοί», ο φίλος μου πρόσθεσε και τον 65χρονο Μητροπολίτη Χαλκίδος Χρυσόστομο. Σε αυτούς που γενικά φιλοδοξούν και χτίζουν για την επόμενη μέρα. Συμπλήρωσε είκοσι χρόνια αρχιεροσύνης φέτος (χειροτονία Χριστοδούλου) και επιθυμία του είναι, λέει ο φίλος, να φτιάξει ομάδα Μητροπολιτών.

Γι’ αυτό αναπτύσσει συστηματικά επικοινωνίες με εκκλησιαστικούς χώρους που δεν τον εξέφραζαν στο παρελθόν. Θα καταφέρει να βγάλει την κούρσα μέχρι τέλους; Όσοι συνδέονται πνευματικά μαζί του, υποστηρίζουν, πως τουλάχιστον ο κ. Χρυσόστομος θα το παλέψει. Αν δει ότι δεν βγαίνουν τα κουκιά, θα κολλήσει δίπλα σε όποιον έχει προβάδισμα.

“Μελχισεδέκ”