Πολυαρχιερατικός εσπερινός στην Πάρο για τον Άγιο Αθανάσιο τον Πάριο

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου του Παρίου, στον Κώστο Πάρου, όπου ο Άγιος εγεννήθη και ο οποίος εγκαινιάστηκε στις 25 Ιουνίου του 2005 υπό του αοιδίμου Μητροπολίτου Παροναξίας κυρού Αμβροσίου Β’ τελέστηκε Πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του  Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου Β’ και συγχοροστατούντων του  Μητροπολίτου Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεωργίου, του οικείου Μητροπολίτου Παροναξίας κ. Καλλινίκου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεράμων κ. Βαρθολομαίου.

Ο  Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος, υποδέχτηκε με εγκαρδίους λόγους τους Μητροπολίτες ο, αναφερθείς στο σημαίνον γεγονός της εορτίου μνήμης του Αγίου για τη νήσο Πάρο και την Μητρόπολη Παροναξίας.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’, ο οποίος αναφέρθηκε στο οδοιπορικό της ζωής του Αγίου από την Πάρο, στη Σμύρνη, στο Άγιον Όρος, στην Θεσσαλονίκη, την Κέρκυρα, το Μεσολόγγι και τέλος στη Χίο, όπου και εναπετέθη το ιερό σκήνωμά του. Επίσης αναφέρθηκε στην θεοφιλή κίνηση των κολλυβάδων και φιλακάλων πατέρων της προεπαναστατικής Ελλάδος, η οποία όπως είπε υπήρξε ο κυμματοθραύστης δύο μεγάλων κινδύνων που απειλούσαν το υπόδουλο έθνος, της μουσουλμανικής πολυχρόνιας σκλαβιάς και του αθεϊσμού του ευρωπαϊκού διαφωτισμού. Ο κίνδυνος, τόνισε ο Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος Β’ να είχαμε χάσει την ελληνική αυτοσυνειδησία μας και τις πατρώες παραδόσεις μας απεφεύχθη, επειδή υπήρξαν οι μεγάλοι και επιφανείς αυτοί άνδρες, οι σάλπιγγες του πνεύματος που ανέπαυσαν τις συνειδήσεις των Ελλήνων και τις κράτησαν μακριά από την αλλοτρίωση και τον πνευματικό αφανισμό.

Αναχωρώντας από τον ναό, είπε στους εκκλησιαζόμενους, και προσκυνώντας το Ιερό Λείψανο και την εφέστιο Εικόνα του Αγίου, εκφράστε του την ευγνωμοσύνη σας, διότι σήμερα, ως ορθόδοξοι Έλληνες συνευχόμεθα όλοι μαζί!

Ωσαύτως συνεχάρη τον Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλίνικο για τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αοιδίμου προκατόχου του Μητροπολίτου Παροναξίας Αμβροσίου Β’, τον οποίο, όπως τόνισε, δικαίως στον χειροτονητήριο λόγο του, τον απεκάλεσε ασκητικόν! Εν τέλει ο Μητροπολίτης Σύρου συνεχάρη τους  Μητροπολίτες Θηβών κ. Γεώργιο και Παροναξίας κ. Καλλίνικο για την επέτειο της σημερινής εκλογής τους εις Επίσκοπον.

Αύριο θα τελεσθεί στον ίδιο Ναό πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσεβίου.