Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά Βεροίας

Την Παρασκευή 28 Μαΐου το απόγευμα στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Λουκά του Ιατρού στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά Βεροίας, τελέστηκε Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός με την ευκαιρία της εορτής της μετακομιδής του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Λουκά από τη Συμφερούπολη της Κριμαίας στην Ιερά Μονή.

Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, ενώ έλαβαν μέρος οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Άρτης κ. Καλλίνικος, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος και ο Ποιμενάρχης μας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος κήρυξε το θείο λόγο και ευχαρίστησε τους Αρχιερείς για την παρουσία τους.

Στο τέλος τελέστηκε η κουρά (ρασοευχή) του δοκίμου Ιωάννου Μπατσή εκ Σιατίστης, αδελφού της Ιεράς Μονής.

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό έψαλλε Βυζαντινός Χορός υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Ιωάννου Χασανίδη, ενώ παραβρέθηκαν η επικεφαλής του γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη κ. Μαρία Αντωνίου, οι Βουλευτές κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης και κ. Αναστάσιος Μπαρτζώκας και πλήθος ευσεβών πιστών, τηρουμένων των προβλεπόμενων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η Ιερά Ακολουθία μεταδόθηκε απευθείας στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως μας, στην αντίστοιχη σελίδα στο Facebook και στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παύλειος Λόγος 90.2 FM».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων στην ομιλία του κατά την κουρά ανέφερε μεταξύ άλλων: «Άπαντας διδάσκεις εμφανώς, τη ομολογία Κυρίου, Λουκά μακάριε». Παραμονή της εορτής της μετα­κο­μιδής των ιερών λειψάνων του αγίου Λουκά, αρχιεπισκόπου Συμ­φε­ρουπόλεως, του ιατρού και θαυ­ματουργού, και η Ιερά μας Μονή εορτάζει και πανηγυρίζει για τη μεγάλη αυτή ευλογία, να κατέχει τμήμα του χαριτοβρύτου και θαυ­μα­τουργού ιερού λειψάνου ενός συγχρόνου αγίου ιεράρχου και ομο­λογητού της Εκκλησίας μας, να αισθάνεται διαρκώς ζωντανή την παρουσία του και τη χάρη του, να ζει μέσα στα θαύματά του και να επικαλείται τις πρεσβείες του.

Όλα αυτά τα οποία ζούμε και των οποίων γινόμεθα μάρτυρες είναι η συνέχεια και η συνέπεια της ομο­λο­γίας του αγίου Λουκά.

Έζησε, όπως γνωρίζουμε, ο άγιος σε μία εποχή κατά την οποία η πίστη στον Χριστό εδιώκετο, σε μία εποχή κατά την οποία η ομολογία του ονόματος του Χριστού τιμω­ρείτο με φυλακίσεις, με εξορίες και με φοβερά βασανιστήρια. Ζώντας όμως υπό αυτές τις συνθήκες ο άγιος Λουκάς δεν επέλεξε τον εύκολο και ασφαλή δρόμο της ακαδημαι­κης του σταδιοδρομίας, αλλά τον δύσκολο και ανηφορικό του ορθο­δο­ξου κληρικού, τον δρόμο της ομολογίας του Χριστού όχι μόνο με το κήρυγμά του, αλλά και με τη ζωή του και με την εθελοντική προσφορά των ιατρικών του γνω­σεων στους πάσχοντες αδελφούς του.

Ομολόγησε το όνομα του Κυρίου ενώπιον του αθέου καθεστώτος της τότε Σοβιετικής Ενώσεως και υπέμεινε τις συνέπειες της ομο­λογίας του, τις εξοντωτικές ανα­κρίσεις και φυλακίσεις, και τις ακό­­μη εξοντωτικότερες πορείες και εξορίες στις παγωμένες περιο­χες του αρκτικού κύκλου.

Ομολόγησε το όνομα του Χριστού μεταξύ των ανθρώπων, και μπορεί ο ίδιος να εκδιώχθηκε από την επισκοπή και το ποίμνιό του και να υπέστη πολυώδυνα βασανιστήρια, στήριξε όμως με τον λόγο και τη ζωή του τους ανθρώπους και τους βοήθησε να κρατήσουν την πίστη τους.

Πέρα όμως από τις αρνητικές συνέ­πειες που είχε για τον άγιο Λουκά η ομολογία της πίστεώς του στον Χριστό, είχε και μία θετική. Και αυτή είναι η χάρη που έλαβε από τον Χριστό για την ομολογία του ονόματός του, κατά την υπό­σχε­ση του, ότι όποιος με ομολο­γη­σει έμπροσθεν των ανθρώπων «ομολογήσω καγώ αυτόν έμπροσθεν του Πατρός μου του εν ουρανοίς».

Η ομολογία του Χριστού ότι ο άγιος Λουκάς είναι μαθητής του, είναι εκλεκτός δούλος του, είναι ομολογητής της αληθείας του, είναι και η χάρη των θαυμάτων που έλαβε, για να θεραπεύει όλες τις ασθένειες και όλα τα νοσήματα που ταλαιπωρούν τους ανθρώ­πους. Μάλιστα κάποιες φορές δεν θεραπεύει μόνο αυτούς που επι­καλούνται τη χάρη του, αλλά επεμ­βαίνει και ως αυτόκλητος θερα­πευ­της και σώζει τους πάσχοντες από τις ασθένειές τους, χωρίς καν να του το ζητήσουν, χωρίς καν να τον γνωρίζουν.

Με τα πολυάριθμα θαύματά του ο άγιος Λουκάς δεν θεραπεύει μόνο τα σώματα και τις ψυχές των αν­θρώπων· συνεχίζει να δίδει και την καλή ομολογία του Χριστού και να κηρύσσει και σε μας, που μπορεί να μην ζούμε σε ένα άθεο καθεστώς, όπως εκείνος, ζούμε όμως σε έναν κόσμο στον οποίο «εψύγη η αγάπη των πολλών» για τον Χριστό.

Δεν εψύγη όμως όλων. Και ένα τέτοιο παράδειγμα, ενός ανθρώ­που του οποίου η ψυχή φλέγεται από αγάπη για τον Χριστό έχουμε αυτή την ώρα ενώπιόν μας.

Η αγάπη σου προς τον Χριστό οδήγησε τα βήματά σου στην Ιερά Μονή της Παναγίας Δοβρά και αυτή σε οδήγησε στην απόφαση να του αφιερώσεις τη ζωή σου στον Χριστό, ενδυ­ο­μενος το μοναχικό ένδυμα, το οποίο από μόνο του απο­τελεί μία ομολογία του Κυρίου μας, ο οποίος χάριν των ανθρώπων ενεδύθη την ανθρωπίνη φύση. Και όπως Εκείνος έγινε άνθρωπος, «κε­νώσας εαυτόν», και ήλθε στον κόσμο για να ομολογήσει το όνομα του Θεού και να κάνει γνωστό στους ανθρώπους το θέλημα του Πατρός του του εν ουρανοίς, έτσι και συ διά της μοναχικής σου κου­ρας επιλέγεις με την απόφασή σου να κενώσεις σεαυτόν διά της τα­πει­νώσεως και της υπακοής, και να ομολογείς με το σχήμα σου και με την κατά Θεόν ζωή σου το όνομα του Κυρίου μας μεταξύ των ανθρώπων.

Κατά την είσοδό σου στην Εκ­κλησία έλαβες διά του αγίου βα­πτίσματος το όνομα του τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού του Κυρίου μας, του αγίου Ιωάννου. Αυτός σε συνόδευσε στη ζωή σου μέχρι σήμερα, μέχρι την ημέρα της μοναχικής σου κουράς. Και σήμερα σε παραδίδει στον ομώνυμό του και μαθητή του, τον ηγαπημένο μαθητή του Κυρίου μας, τον άγιο Ιωάννη τον θεολόγο, τον αγνόν και παρθένον, τον επιστήθιο μαθη­τη και φίλο του, του οποίου από σήμερα θα φέρεις το όνομα, ώστε να έχεις και τη δική του χάρη και ευλογία στη νέα ζωή σου. Διότι αξιώθηκε μεγάλης χάριτος ο άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, αξιώθηκε να λάβει πρωτίστως το χάρισμα της θεολογίας, της κατανοήσεως δη­λα­δη, όσο είναι δυνατόν στον αν­θρώπινο νού, των μυστηρίων του Θεού, και να γίνει ο πρώτος θεο­λόγος της Εκκλησίας μας. Αξιώθη­κε ακόμη θείων αποκαλύψεων, καθώς όχι μόνο άκουσε τη φωνή του Θεού στο σπήλαιο της Απο­καλύψεως στην Πάτμο, αλλά και αξιώθηκε να καταγράψει στο βι­βλίο της Αποκαλύψεως όλα όσα άκουσε και είδε να του αποκα­λυ­πτει ο Θεός. Και αξιώθηκε αυτών των μεγάλων χαρισμάτων για την απέραντη αγάπη του προς τον Διδά­σκαλό του και την πιστότητά του, καθώς ήταν ο μόνος από τους μαθητές του, ο οποίος στάθηκε με­χρι την τελευταία στιγμή, όταν ο Χριστός βρισκόταν επί του Σταυ­ρού, δίπλα του, κάτω από τον Σταυ­ρο του, δίπλα στην Παναγία Μητέρα του Κυρίου μας, και είχε το προνόμιο να εμπιστευθεί σ᾽ αυτόν ο Χριστός τη Μητέρα του και εκεί­νον στην Παναγία λέγοντας: «Γυ­ναι, ιδού ο υιός σου» και «ιδού η μήτηρ σου».

Αυτόν τον μεγάλο άγιο της Εκ­κλησίας μας, τον άγιο απόστολο και ευαγγελιστή Ιωάννη, τον θεο­λόγο, τον οποίο τιμώ και ευλα­βούμαι ιδιαιτέρως, και με συγκινεί πολύ η αγία μορφή και προσω­πι­κότητά του, καθώς είχα την ευλογία να αρχίσω την πορεία μου στον μοναχισμό και στη συνέχεια στην ιερωσύνη, στο μοναστήρι του, στην Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάν­νου του Θεολόγου της Πάτμου, στην οποία ενεγράφην ως δόκιμος και από εκεί προγραμματίσθηκε η ιερατική μου διακονία, καθώς ο αρχιερεύς ο οποίος με χειροτόνησε ήταν αδελφός της Μονής της Πάτμου, θα έχεις και συ από σήμερα ως προστάτη και οδηγό στη ζωή σου. Είσαι νέος, όπως ήταν και εκείνος, όταν τον κάλεσε ο Χριστός κοντά του. Μιμήσου την αγάπη του προς τον Χριστό, αγάπη ολοκληρωτική και τελεία, αγάπη πλήρη αφοσιώ­σεως στο θέλημά του, διότι, όπως λέει και ο ίδιος, αγάπη στον Θεό είναι τέλεια υπακοή στο θέλημά του, έτσι ώστε να ενοικεί ο Θεός στην ψυχή του ανθρώπου και να τον αγιάζει.

Αυτό εύχομαι πατρικά να επιτύ­χεις και εσύ στη ζωή σου με τη χάρη του Θεού και διά πρεσβειών του αγίου Ιωάννου του θεολόγου και ηγαπημένου μαθητού του Κυ­ρίου μας και του εορταζομένου αγίου Λουκά του ιατρού, και να ομολο­γείς με τη ζωή σου πάντοτε «το υπέρ παν όνομα», του Κυρίου ημών Ιη­σου Χριστού.