Πολυαρχιερατικός Εσπερινός ονομαστηρίων Μητροπολίτη Βεροίας Παντελεήμονος

Τη Δευτέρα 26 Ιουλίου το απόγευμα τελέστηκε στον υπό κατασκευή Ιερό Ναό του Αγίου Λουκά του Ιατρού στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά Βεροίας, Πολυαρχιερατικός Εσπερινός επί τη εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του Ιαματικού, ημέρα κατά την οποία άγει τα ονομαστήρια του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων.

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ατλάντας κ. Αλέξιος, ενώ έλαβαν μέρος οι Μητροπολίτες Μετρών και Αθύρων κ. Δημήτριος, Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο, Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ και ο εορτάζων Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων.

Στο τέλος της ακολουθίας ο Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων χειροθέτησε Αρχιμανδρίτη τον αδελφό της Ιεράς Μονής και εφημέριο του Ιερού Ναού του Αγίου Λουκά του Ιατρού π. Ιωσήφ Μανιόπουλο.

Ο Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων ευχαρίστησε του Αρχιερείς και ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Παντελεήμον μάρτυς ένδοξε, γενού ημών ψυχών τε και σωμά­των σωτηρία και σκέπη ασάλευ­τος».

Σε μία δύσκολη συγκυρία, σε μία συγκυρία κατά την οποία ο κόσμος όλος και η πατρίδα μας πλήττεται από την πανδημία του κορωνοιού, η Εκκλησία μας μας προσφέρει πολύτιμες νησίδες αναψυχής, τις μνήμες των αγίων της, και μα­λιστα των ιατρών και θαυματουρ­γων αγίων της, όπως είναι ο εορταζόμενος και πανηγυριζό­με­νος σήμερα, προσφιλέστατος όλων μας άγιος και ιαματικός Παντελεή­μων.

Διότι οι μνήμες των αγίων μας, των αγίων, οι οποίοι όχι μόνο θεώρησαν τα πάντα σκύβαλα προ­κειμένου να κερδίσουν τον Χριστό, αλλά και θυσίασαν τη ζωή τους για την αγάπη του, μας θυμίζουν ότι όλα μπορεί να τα ξεπεράσει ο αν­θρωπος με τη χάρη του Θεού, ώστε να μην απογοητευόμεθα για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στη ζωή μας και να απελπιζόμεθα, αλλά να έχουμε την χαρά που προσφέρει ο Χριστός και την οποία «ουδείς αίρει αφ᾽ ημών», όταν ευρι­σκόμεθα συνειδητά πλησίον του και αγωνιζόμεθα με όλη τη δύναμη της ψυχής, όπως έκανε και ο άγιος μεγαλομάρτυς Παντελή­μων.

Γι᾽ αυτό και οι μνήμες των αγίων μας είναι πάντοτε χαρμόσυνες, και η Εκκλησία μας τις πανηγυρίζει αδιακρίτως συνθηκών, διότι η χα­ρα που μας προσφέρουν δεν είναι «εκ του κόσμου τούτου», αλλά είναι θεία και ουράνια.

Η μνήμη όμως του αγίου μεγα­λο­μάρτυρος και ιαματικού Παντελεή­μονος μας θυμίζει και κάτι που δεν πρέπει να ξεχνούμε. Μας θυμίζει ότι η χάρη του Θεού μεταδίδεται και διά των ανθρώπων, τους οποί­ους ο Θεός επιλέγει. Μεταδίδεται και διά των ιατρών, όπως ήταν ο άγιος μεγαλομάρτυς Παντελεή­μων, ο οποίος θεράπευε ως ιατρός πολλούς ασθενείς, συνεπικουρού­με­νος και από τη θεία χάρη.

Γι᾽ αυτό και τιμώντας τον απόψε τον παρακαλέσαμε να γίνει και για μας, ως ιατρός αλλά και ως έχων τη χάρη του Θεού, «σωτηρία ψυ­χων τε και σωμάτων», να θεραπεύ­σει τους ασθενούντες και κινδυ­νεύ­οντες από την ασθένεια αδελ­φούς μας, αλλά και να απαλλάξει όλους μας διά των πρεσβειών του από τη δοκιμασία της πανδημίας.

Συμπροσευχόμενοι σήμερα αλλά και συμπανηγυρίζοντες την ιερά και φωτοφόρο μνήμη του αγίου μεγα­λο­μάρτυρος και ιαματικού Παντε­λεήμονος έχουμε τη χαρά να είναι οι Σεβασμιώτατοι Άγιοι αδελφοί, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ατλάντας κύριος Αλέξιος, ο οποίος χοροστατεί. Για μένα προσωπικά ο Σεβασμιώτατος είναι ένας αδελφός, καθότι και οι δύο είμεθα Αγιορείτες, και οι δύο είμεθα ομογάλακτοι αδελφοί. Σπουδάσαμε στη σπουδαία σχολή του Αγίου Όρους, την Αθωνιάδα, αλλά και όλα αυτά τα χρόνια, ευρισκόμενος στην Αμερική ο Σεβασμιώτατος, έχει συχνή επαφή με την ελαχιστότητά μου και με τη Μητρόπολη, αλλά και με τους αδελφούς της Μονής μας.

Επίσης έχουμε μαζί μας τον Άγιο Με­τρων και Αθύρων κύριο Δημή­τριο, ο οποίος είναι αγαπητός αδελφός από τα παιδικά μας χρόνια, όταν και οι δύο συνδεόμασταν με τον αγαπητό και άγιο Γέροντά μας, τον Άγιο Θεσσαλονίκης, Παντελεήμονα τον Α´, τον Παπαγεωργίου. Έτσι έχουμε αυτόν τον δεσμό τον αδελφικό με τον Άγιο Μετρών και Αθύρων.

Στη συνέχεια είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπο­λίτης Σερβίων και Κοζάνης κύριος Παύλος, αγαπητός αδελφός, με τον οποίον συνεδέθην στην Αμερική πριν από 25 χρόνια, και έκτοτε συνδεόμαστε τόσο αδελφικά και τόσο στενά, που έχω την χαρά να τον έχω πάντοτε μετέχοντα στις χαρές της Μητροπόλεώς μας, στις χαρές της Ιεράς Μονής μας.

Και επίσης, τέταρτος, είναι ο Σεβα­σμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσ­σης, Πέλλης και Αλμωπίας κύριος Ιωήλ, που είναι γνωστός σε όλους σας, καθότι είναι γείτονάς μας, και εγώ είχα τη χαρά να διακονήσω ως τοποτηρητής στη Μητρόπολη Εδέσσης και Πέλλης, όταν εχήρευσε, και να προετοιμάσω και την ενθρόνισή του, και έκτοτε να έχουμε μία Μητρόπολη. Η Μητρόπολη Εδέσσης και η Μητρόπολη Βεροίας είναι μία, θα έλεγα, διότι δεν μας χωρίζουν σύνορα, αλλά είναι η αγάπη η οποία πρυτανεύει και στις δύο Μητροπόλεις.

Έτσι, λοιπόν, τους ευχαριστώ όλους θερμότατα και από καρδίας εν ευγνωμοσύνη πολλή, γιατί με την παρουσία τους τιμούν τον άγιο μεγαλομάρτυρα Πα­ντελεήμονα και την ελαχιστό­τητά μου, τον καθηγού­μενο της Ιεράς μας Μονής, τον π. Παντελεήμονα, αλλά και τον αρχιδιάκονο, ο οποίος φέρει το όνομα του αγίου Παντελεήμονος. Ιδιαιτέρως όμως θα ευχαριστήσω τον Άγιο Κοζάνης ο οποίος θα μας απευθύνει τον κατάλληλο λόγο, τιμώντας τον άγιο Παντελεήμονα.