Πολυαρχιερατικός Εσπερινός για τον Άγιο Λουκά τον Ιατρό στην Ι.Μ. Παναγίας Δοβρά

Την Πέμπτη 10 Ιουνίου το απόγευμα στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Λουκά του Ιατρού στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά Βεροίας, τελέστηκε Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός με την ευκαιρία της εορτής της οσιακής κοιμήσεως του Αγίου Λουκά του Ιατρού.

Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο, ενώ έλαβαν μέρος οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, και ο Ποιμενάρχης μας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων.

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό έψαλλαν ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Βεροίας κ. Νικόλαος Χανουμίδης και ο Λαμπαδάριος του Ιερού Προσκυνηματικού Ναού του Αγίου Αντωνίου Βεροίας κ. Βασίλειος Γουδώνης μετά χορού Ιεροψαλτών.

Ο Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων κατά την προσφώνηση του ανέφερε μεταξύ άλλων: Όλο αυτό το διάστημα της παν­δημίας, που έπληξε και πλήττει την πατρίδα μας και τον κόσμο, πολλές φορές αναφερθήκαμε στους ιατρούς, το νοσηλευτικό και υγειονομικό προσωπικό, που βρε­θηκε στην πρώτη γραμμή για να αντιμετωπισθεί η πανδημία, για να στηριχθούν και να σωθούν αδελ­φοί μας που νόσησαν και δοκιμά­σθηκαν και μάλιστα σε συνθήκες απολύτου απομονώσεως. Πολλές φορές εκφράσαμε την ευχαριστία και την ευγνωμοσύνη μας για την προσφορά και την αυταπάρνησή τους στο καθήκον, στην ανακού­φι­ση του δικού μας πόνου και στη θεραπεία όσων νόσησαν εξαιτίας της νέας και άγνωστης μέχρι προ τινος ασθενείας.

Όλο αυτό όμως το διάστημα, τους τελευταίους δεκαέξι μήνες της πανδημίας, δεν παύσαμε ποτέ να στρεφόμεθα και να παρακαλούμε και έναν άλλον ιατρό, έναν σοφό καθηγητή, έναν θαυματουργό θε­ρα­πευτή, τον άγιο Λουκά, αρχιεπί­σκοπο Συμφερουπόλεως, τον ια­τρο, του οποίου το σεπτό και χαριτόβρυτο λείψανο έχουμε την ευλογία να θησαυρίζεται στην Ιερά Μονή μας και να ευρίσκεται και σήμερα, παραμονή της εορτής της κοιμήσεώς του, εν τω μέσω ημών.

Ευρίσκεται εδώ για να μας ενι­σχύει και να μας παρηγορεί, αλλά και για να μας παρακινεί να κα­νουμε υπομονή μέχρι να παρέλθει αυτή η οδυνηρή δοκιμασία, η οποία στέρησε και στερεί από πολλούς αδελφούς μας τη δυνατότητα να έρχονται εδώ, στον ιερό ναό του αγίου μας, όπως συνήθιζαν τα προη­γούμενα χρόνια, κάθε Τρίτη στις Παρακλήσεις του, αλλά και ση­μερα, στην πανήγυρη της ιεράς μνήμης του.

Είμεθα όμως, βέβαιοι, ότι ο φι­λαν­­θρωπος και στοργικός άγιος Λου­κας ευρίσκεται κοντά μας, ευρί­σκεται κοντά σε όλους τους αδελφούς μας που θα ήθελαν να είναι εδώ στον ναό του για να τιμή­σουν τη μνήμη του, για να τον ευχαριστήσουν μαζί μας για τις δω­ρεές και τα θαύματά του, και να του εμπιστευθούν τα αιτήματά τους, και δέχεται τις προσευχές όλων μας και μας χαρίζει την ευλογία του.

Μαζί μας όμως συμπανηγυρίζουν τη μνήμη του αγίου Λουκά, αρχι­ε­πισκόπου Συμφερουπόλεως, του ιατρού, και λαμπρύνουν με την παρουσία τους τον πολυαρχιε­ρα­τικό πανηγυρικό Εσπερινό τρεις εκλεκτοί και πολύ αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζά­νης κ. Παύλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους και Κατερί­νης κ. Γεώργιος και ο Σεβασμιώ­τατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος, ο οποίος χοροστατεί και θα μας ομιλήσει σε λίγο.

Σας ευχαριστώ, πολυσέβαστοι Άγιοι Αδελφοί, όλους θερμότατα για την εγκάρδια ανταπόκρισή σας, την πολλή σας αγάπη και την τιμητική παρουσία σας στην ιερά πανήγυρη της Ιεράς μας Μονής επί τη εορτή του αγίου Λουκά, ιδιαιτέρως όμως απόψε ευχαριστώ από καρδίας τον Άγιο Σταγών, τον οποίο και παρακαλώ να μας απευθύνει λόγο τιμής και αγάπης προς τον άγιό μας και τους ευσεβείς λάτρεις του.