Πολυαρχιερατικό συλλείτουργο στον Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Χαλκίδος (ΦΩΤΟ)

Την Πέμπτη 8 Ιουνίου το πρωί τελέστηκε πολυαρχιερατικό συλλείτουργο στον Ιερό Ναό Ευααγγελισμού της Θεοτόκου Κανήθου Χαλκίδος, με την ευκαιρία της παρουσίας στην ενορία της ιεράς και θαυματουτργού Εικόνος της Παναγίας Σουμελά, αλλά και της επετείου των εγκαινίων του Ιερού Ναού (1969).

Προεξήρχε ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος κήρυξε και το θείο λόγο, ενώ έλαβαν μέρος ο Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως κ. Νίκανδρος (Οικουμενικό Πατριαρχείο) ο οποίος χοροστάτησε στον Όρθρο και ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος στο τέλος της θείας Λειτουργίας προσεφώνησε και ευχαρίστησε τους Αγίους Αρχιερείς για την συμμετοχή τους, ενώ αναφέρθηκε στη σημερινή επέτειο των εγκαινίων του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας που έγιναν το 1969 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Χαλκίδος κυρό Νικόλαο Σελέντη εκ της νήσου Τήνου. Ο Ναός θεμελειώθηκε από τον προκάτοχο του Νικολάου, Μητροπολίτη Χαλκίδος κυρό Γρηγόριο Πλειαθό, επίσης εκ της Νήσου Τήνου προερχόμενο.

Ο Μητροπολίτης ιδιαιτέρως αναφέρθηκε για το μεγάλο γεγονός της υποδοχής της εικόνος της Παναγίας Σουμελά, την οποία χαρακτήρισε «οσμή της Χριστού ευωδίας» και ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Βεροίας κ. Παντελεήμονα για την μεγάλη αυτή ευλογία. Δεν παρέλειψε τέλος να ευχαριστήσει και τον Μητροπολίτη Ειρηνουπόλεως κ. Νίκανδρο για την τιμητική του παρουσία και συμμετοχή στο πολυαρχιερατικό συλλείτουργο.

Στο τέλος της θείας Λειτουργίας τελέστηκε μνημόσυνο για τους κτήτορες του Ιερού Ναού.

Ομιλία Μητροπολίτη Βεροίας κ. Παντελεήμονος:

Η καθιέρωση του εορτασμού των Εγκαινίων διαφόρων ιστορικών ναών από το λειτουργικό Τυπικό της Εκκλησίας μας οδήγησε και στη διεύρυνση αυτής της παραδό­σεως, έτσι ώστε να εορτάζεται σε πολλούς ιερούς ναούς της πατρί­δος μας η επέτειος των Εγκαινίων τους.

Αυτή την επέτειο του ιερού σας ναού, του ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κανήθου, εορτάζετε και σείς σήμερα. Μαζί σας και εμείς, από την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, έχουμε τη χαρά να συνεορτάζουμε την επέτειο των Εγκαινίων του περικαλλούς αυτού ναού, με την πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου σας και προσφιλούς εν Χριστώ αδελφού, Μητροπολί­του Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βο­ρείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου και του ιερατικώς προισταμένου του ναού σας, του πανοσιολογιω­τα­του αρχιμανδρίτου π. Θεοφυλά­κτου.

Δεν ήλθαμε όμως μόνοι για να τιμήσουμε την επέτειο των Εγκαι­νίων του ιερού ναού της Κανήθου, τον οποίο η ευλάβειά σας τον αφιέρωσε στο «κεφάλαιον της σω­τηρίας» του ανθρωπίνου γένους, στον Ευαγγελισμό της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Ήλθαμε φέροντας μαζί μας, για να εορτάσει και να συμπανηγυ­ρι­σει μαζί μας, και ένα ιστορικό κει­μήλιο, ένα λαμπρό θησαύρισμα της πίστεως και της ευσεβείας των πα­τέρων μας, ένα αδιάψευστο τεκμή­ριο της ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού που έζησε και άκμασε και άνθισε στις μακρινές αλλά ελ­ληνικές για τρεις περίπου χιλιάδες χρόνια περιοχές του Πόντου. Ηλ­θαμε φέροντας την ιστορική και θαυ­ματουργό εικόνα της Παναγίας Σουμελά, η οποία ενθρονίσθηκε πριν από 71 χρόνια στον ναό, που ιδρύθηκε στις πλαγιές του Μακε­δο­νι­κού Βερμίου, για να φιλοξε­νήσει την ιερή εικόνα της Παναγί­ας της Σουμελά, και για να αποτε­λεί το νέο κατοικητήριο της μητέ­ρας των Ποντίων, που βρέθηκαν πρόσφυγες μακριά από τη γη των πατέρων τους, και συγχρόνως για να αποτελεί τον τόπο συναντή­σεώς του υπό τη σκέπη της Εφόρου και προστάτιδός τους, της Κυρίας Θεοτόκου.

Εκεί παραμένει έκτοτε με την άγρυπνη φροντίδα των αφοσιω­με­νων διακονητών της, των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Παναγία Σουμελά, και ελκύει τους απανταχού της γης προσφιλείς της Ποντίους. Δεν αρ­νείται όμως να ανταποκρίνεται και στα ευλαβή αιτήματα των πιστών τέκνων της, τα οποία επικαλού­νται τη χάρη της και επιζητούν την ευλογία της.

Έτσι και εμείς δεν μπορούσαμε να μην ανταποκριθούμε στο αίτη­μα της ενορίας σας και της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων και να φε­ρουμε την ευλογία της ιεράς εικό­νος της Παναγίας της Σουμελά στην ενορία σας και μάλιστα αυτή τη σημαντική ημέρα της επετείου των Εγκαινίων του ναού σας, ώστε να έχετε πλούσια τη χάρη και την ευλογία της Υπεραγίας Θεοτόκου, τόσο στα έργα και τις δράσεις της ενορίας σας όσο και στη ζωή και τον προσωπικό αγώνα του καθενός σας.

Και η Παναγία μητέρα μας είναι έτοιμη να μας προσφέρει τη χάρη της και να ευλογήσει την προσπά­θειά μας, να ζήσουμε σύμφωνα με το θέλημα και τις εντολές του Υιού της, ακολουθώντας και το δικό της παράδειγμα. Διότι, παρότι αξιώθη­κε να γίνει Μητέρα του Υιού και Λόγου του Θεού, παρότι αξιώθηκε να λάβει τόση χάρη από τον Θεό, διήλθε τη ζωή της με ταπείνωση και υπακοή στο θέλημά του· διήλθε τη ζωή της σιωπηλή και αφοσιω­μένη στο έργο της, στη διακονία του Κυρίου και των ανθρώπων.

Γι᾽ αυτό και δίδει πλούσια την ευ­λογία της σε όσους είναι πιστοί και αφοσιωμένοι μαθητές του Υιού της. Σε όσους καλλιεργούν σιωπη­λα στο γεώργιο της ψυχής τους τον σπόρο του θείου λόγου και αγωνί­ζονται να δώσουν τον εκατοντα­πλα­σίονα καρπόν των καλών τους έργων. Σε όσους αγωνίζονται να εγκαινίζουν την ψυχή τους με τη χάρη του Παναγίου Πνεύματος, το οποίο την καθαίρει διά των ιερών μυστηρίων από τους ρύπους της αμαρτίας και την καθιστά κατοικη­τη­ριο του τριαδικού Θεού, κατά την υπόσχεση του Κυρίου μας.

Εορτάζοντας, λοιπόν, την επέτειο των εγκαινίων του ιερού αυτού ναού της ενορίας σας και με την ευλογία της ιεράς και θαυματουρ­γού εικόνος της Παναγίας της Σου­μελιώτισσας, ας φροντίζουμε να καλλωπίζουμε και τον προσωπικό μας έμψυχο ναό του Θεού με τις αρετές και τα καλά μας έργα, κυρίως όμως με την προσπάθειά μας να αποκαταστήσουμε μέσα μας την εικόνα του Θεού, την οποία μας χάρισε ο Δημιουργός μας, όταν μας έπλασε κατ᾽ εικόνα και καθ᾽ ομοίωσίν του, ώστε να ευαρεστεί­ται ο Θεός, όπως ευαρεστείτο και από την Υπεραγία Θεοτόκο.

Με αυτή την ταπεινή και ολο­καρ­δια ευχή προς όλους σας θα ήθελα να ευχαριστήσω και πάλιν και πολλάκις τον Σεβασμιώτατο Μητρο­πολίτη σας, Άγιο Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομο αλλά και τον π. Θεο­φύλακτο για την πρόσκλησή τους και τη χαρά να συλλειτουρ­γήσουμε σήμερα στον λαμπρό αυτό ναό, τιμώντας την επέτειο των Εγκαι­νίων του και επικαλούμενοι τη χάρη και την ευλογία της Παναγίας της Σουμελά για όλους μας, αδελ­φοί μου.