Πολυαρχιερατικό συλλείτουργο στο Βουκουρέστι για την εορτή του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτη

Την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου το πρωί στον αύλειο χώρο του Πατριαρχικού Ιερού Ναού των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Βουκουρέστι τελέστηκε Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτη.

Στο Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξήρχε και κήρυξε τον θείο λόγο ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων και συμμετείχαν εικοσιεπτά ακόμα Ιεράρχες του Πατριαρχείου Ρουμανίας με την παρουσία πλήθους πιστών που συνέρρευσαν στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας προκειμένου να συμμετάσχουν στους αυριανούς εορτασμούς του πολιούχου της πόλεως, του Αγίου Δημητρίου του Νέου.

Ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων βρίσκεται αυτές τις ημέρες στο Βουκουρέστι όπου μετέφερε την θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας Σουμελά και τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτη, κατόπιν ευγενούς προσκλήσεως του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ρουμανίας κ. Δανιήλ.

Ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων:«Τοις αγίοις της εν τη γη αυτού εθαυμάστωσεν ο Κύριος».

Και εάν ο λόγος του ψαλμωδού Δαβίδ ισχύει για όλους ανεξαιρέτως τους αγίους, ισχύει, θα μπορούσαμε να πούμε, κατά μείζονα λόγο για τον εορταζόμενο σήμερα άγιο μεγαλομάρτυρα και μυροβλύτη Δημήτριο, τον προστάτη και πολιούχο της Θεσσαλονίκης, τον υπέρμαχο πάσης της οικουμένης. Ισχύει, διότι η γη είναι πλήρης των θαυμάτων του μεγαλομάρτυρος αγίου· είναι πλήρης της χάριτος και του μύρου του, το οποίο αναβλύζει μέχρι σήμερα και πληροί ευωδίας όχι μόνο πνευματικής αλλά και αισθητής τα πνευματικά και σωματικά μας αισθητήρια.

Γι᾽ αυτό και τιμάται και γεραίρεται ο μεγαλώνυμος μάρτυς του Χριστού Δημήτριος σε όλη τη γη. Γι᾽ αυτό και είναι χιλιάδες οι πιστοί, οι οποίοι σπεύδουν αυτή την ημέρα της ετησίου μνήμης του αλλά και καθ᾽ όλη τη διάρκεια του χρόνου στον περικαλλή ιερό ναό του στη Θεσσαλονίκη, για να προσκυνήσουν και να ασπασθούν το χαριτόβρυτο ιερό λείψανό του και να λάβουν τη χάρη του.

Γι᾽ αυτό και σείς εδώ, ο ευλαβής λαός του Βουκουρεστίου, τιμάτε και πανηγυρίζετε κατ᾽ έτος τη μνήμη του στεφανίτου μεγαλομάρτυρος αγίου Δημητρίου του Θεσσαλονικέως, το όνομα του οποίου φέρει και ο εορταζόμενος κατά την αυριανή ημέρα άγιος Δημήτριος ο νέος και θαυματουργός, ο προστάτης και πολιούχος της πόλεώς σας.

Δεν έχουν όμως μόνο κοινό το όνομα οι δύο άγιοι. Δεν έχουν μόνο κοινά τα θαύματα. Δεν έχουν κοινές τις θαυμαστές επεμβάσεις για τη σωτηρία των κατοίκων των πόλεων, της Θεσσαλονίκης και του Βουκουρεστίου, τις οποίες από υπερβάλλουσα αγάπη και κατά θεία παραχώρηση προστατεύουν. Έχουν κοινούς και τους αγώνες υπέρ του Χριστού, κοινή και την αγάπη προς τον Χριστό, κοινό και τον πλούτο των αρετών που κοσμούσαν την ψυχή τους και αγίαζαν και τα σώματά τους.

Δεν χρειάζεται να ανατρέξει κανείς μόνο στην ιστορία για να διδαχθεί τα θαύματα του αγίου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου. Δεν χρειάζεται να μελετήσει τα βιβλία των θαυμάτων του, τα οποία τα περιγράφουν, γιατί τα θαύματα συνεχίζονται και στις ημέρες μας, συνεχίζονται και ανάμεσά μας, συνεχίζονται και ενώπιόν μας, αποδεικνύοντας ότι η αγιότητα δεν είναι κάτι που έρχεται και παρέρχεται σαν τα κοσμικά πράγματα, τα οποία εξαφανίζονται σύντομα και χάνονται, αλλά παραμένει και ακτινοβολεί και ευωδιάζει για να ελκύει και εμάς και να μας παρακινεί να αγωνισθούμε για να την αποκτήσουμε.

Και για να την αποκτήσουμε θα πρέπει να θέσουμε ως στόχο της ζωής μας την κάθαρση της ψυχής και σώματός μας από την αμαρτία, από τα πάθη και τα ελαττώματα, από τις κακίες και τις αδικίες, ώστε να μπορεί να ενοικεί μέσα μας ο Θεός, ο μόνος καθαρός και ακήρατος, και με τη χάρη του να ολοκληρώνει το έργο της καθάρσεώς μας.

Διότι, εάν ο άγιος μεγαλομάρτυς Δημήτριος επέτυχε να φθάσει σε τέτοιο ύψος αγιότητος, ώστε να αξιωθεί να υπομείνει και το χριστομίμητο πάθος του λογχισμού της πλευράς του, και έλαβε τόσο μεγάλη χάρη από τον Θεό, ώστε τα ρείθρα του μύρου και των θαυμάτων του να κατακλύζουν την οικουμένη, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ζωή του, το σώμα του και η ψυχή του ήταν καθαρά «από παντός μολυσμού σαρκός και πνεύματος».

Η καθαρότητα της ψυχής και του σώματος ήταν αυτή που έκανε τον Θεό να επιλέξει την ταπεινή Κόρη της Ναζαρέτ, την Υπεραγία Θεοτόκο, ανάμεσα από εκατομμύρια γυναίκες, και να την υψώσει «υπεράνω των ουρανών», να την αξιώσει να γίνει Μητέρα του Υιού του αλλά και μητέρα των ανθρώπων, χάριν των οποίων θαυματουργεί διά των ιερών της εικόνων.

Μία από τις παλαιότερες και πολύ θαυματουργές εικόνες της Παναγίας μας μεταφέραμε και εμείς αυτές τις ημέρες, κατόπιν ευγενούς προσκλήσεως του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ, στην πόλη σας, για να συνεορτάσει μαζί σας τη μνήμη του πολιούχου σας αγίου Δημητρίου του νέου, ο οποίος επίσης διεκρίνετο για την καθαρότητα και την οσιότητα του βίου του.

Μεταφέραμε την ιστορική και χαριτόβρυτη εικόνα της Παναγίας Σουμελά, της Παναγίας του Πόντου, από το ομώνυμο Ιερό Προσκύνημα στο Βέρμιο της Ημαθίας, στο οποίο ευλαβώς φυλάσσεται τα τελευταία εβδομήντα περίπου χρόνια, μετά τον άδικο και βάναυσο ξερριζωμό του Ποντιακού Ελληνισμού από τις πατρογονικές του εστίες, για να την προσκυνήσετε και να την ασπασθείτε, αλλά και για να λάβετε τη χάρη και την ευλογία της Υπεραγίας Θεοτόκου και της θαυματουργής της εικόνος.

Είναι γνωστή, άλλωστε, η ευλάβεια των πατέρων σας προς το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά του Πόντου, και αυτή μας παρακίνησε να ανταποκριθούμε με μεγαλύτερη ακόμη χαρά στην πρόσκλησηκαί να μεταφέρουμε αυτές τις ημέρες τη θαυματουργό εικόνα της Σουμελιώτισσας Παναγίας στην πόλη σας με την ευκαιρία του πανηγυρικού εορτασμού του πολιούχου σας αγίου Δημητρίου του νέου.

Καθώς όμως σήμερα τιμούμε και τον άγιο μεγαλομάρτυρα Δημήτριο τον μυροβλύτη, θελήσαμε να σας φέρουμε και την ευλογία του ιερού και χαριτοβρύτου λειψάνου του, κομίζοντας τμήμα του το οποίο κατέχει ως ανεκτίμητο και ουράνιο θησαυρό η Ιερά Μητρόπολή μας. Έτσι τιμούμε σήμερα τον μεγαλομάρτυρα του Χριστού άγιο Δημήτριο με την παρουσία και της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας μας, κατά την παλαιά συνήθεια των Θεσσαλονικέων, και απολαμβάνουμε διπλή τη χάρη και την ευλογία, ώστε να ενισχυόμεθα στον αγώνα της παρούσης ζωής, για να επιτύχουμε και εμείς διά της καθαρότητος της ψυχής και της ζωής μας να προσεγγίσουμε τον Θεό και να κληρονομήσουμε με τη χάρη του την αιώνιο ζωή μετά πάντων των αγίων.

Επιτρέψτε μου κλείνοντας να εκφράσω την ευγνωμοσύνη και τις θερμότατες ευχαριστίες μου και εκ μέρους των πατέρων που με συνοδεύουν αλλά και εκ μέρους των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» προς τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ για την φιλόφρονα πρόσκλησή του και την ευλογία να λειτουργήσω σήμερα επί τη μνήμη του αγίου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του μυροβλύτου στη δική του πατριαρχική καθέδρα.

Εύχομαι ταπεινά η χάρη και η ευλογία της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας Σουμελά και του αγίου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου να τον ενισχύουν στη θεοφιλή πατριαρχεία του και να σκέπουν πάντοτε τον ευσεβή και φιλάγιο ιερό κλήρο και λαό της Ρουμανίας.