Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο για τον Άγιο Λουκά τον Ιατρό στην Ι.Μ.Παναγίας Δοβρά

Το διήμερο 10 και 11 Ιουνίου πανηγύρισε ο υπό ανέγερση Ιερός Ναός του Αγίου Λουκά του Ιατρού Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά Βεροίας.

Ανήμερα της εορτής το πρωί τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο, ενώ έλαβαν μέρος ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος και ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων.

Στο τέλος τελέστηκε μνημόσυνο για τον μακαριστό Μητροπολίτη Σταυροπηγίου κυρό Αλέξανδρο, κατά σάρκα αδελφό του Μητροπολίτου κ. Παντελεήμονος, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως πέντε ετών από της κοιμήσεως του.

Στην Ιερά Ακολουθία έψαλλαν ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Βεροίας κ. Νικόλαος Χανουμίδης και ο Λαμπαδάριος του Ιερού Προσκυνηματικού Ναού του Αγίου Αντωνίου Βεροίας κ. Βασίλειος Γουδώνης μετά χορού Ιεροψαλτών.

Ο Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων ευχαρίστησε τους Αρχιερείς για τη συμμετοχή τους στην ιερά πανήγυρη και ανέφερε μεταξύ άλλων:

Πριν από λίγες ημέρες εορτάσαμε πανηγυρικά την δεκάτη πέμπτη επέτειο της μετακομιδής του ιερού λειψάνου του αγίου Λουκά, του μεγάλου αυτού και συγχρόνου αγίου της Εκκλησίας μας, στην Ιερά Μονή της Παναγίας Δοβρά. Και σήμερα τιμώντας την ιερή μνήμη του εορτάζουμε συγχρόνως και την εξηκοστή επέτειο της κοι­μήσεώς του.

Πριν από εξήντα χρόνια ο άγιος Λουκάς, ο αρχιεπίσκοπος Συμφε­ρουπόλεως, ο ιατρός και θαυ­μα­τουργός, έκλεισε τα μάτια του στη γη, έκλεισε τα χοικά μάτια του, που ήταν ήδη τυφλά, στα εγκόσμια πράγματα αλλά και στους πόνους, τις θλίψεις και τους διωγμούς που τον συνόδευαν σε ολόκληρη τη ζωή του, για να τα ανοίξει και πάλι στον ουρανό, για να δεί τον ανα­στάντα και εν δόξη αναληφθέντα Κύριο, τον οποίο εορτάσαμε και εμείς χθες, και του οποίου υπήρξε διά βίου εκλεκτός δούλος, όπως μας είπε τόσο ωραία χθες ο Άγιος Σταγών, αλλά και διάκονος και μάρτυς.

Έκλεισε πριν από εξήντα χρόνια τα μάτια του στη γη ο άγιος Λουκάς για να τα ανοίξει και πάλι στον ουρανό και να απολαύσει «α οφθαλ­μος ουκ είδε και ούς ουκ ήκουσε και επί καρδίαν ανθρώπου ουκ ανέβη, α ητοίμασεν ο Θεός τοις αγαπώσιν αυτόν».

Και ο άγιος Λουκάς αγάπησε τον Θεό «εξ όλης της ψυχής και εξ όλης της καρδίας και εξ όλης της ισχύος του και εξ όλης της διανοίας του», και τον αγάπησε ιδιαιτέρως στα προ­σωπα των αδελφών του των ελα­χίστων. Τον αγάπησε, όπως απο­δεικνύεται και με τα αναρί­θμη­τα θαύματα που επιτελεί με τη χάρη του Θεού, θεραπεύοντας και παρηγορώντας τους ανθρώπους.

Και είναι πολύ συγκινητικό και συγχρόνως εντυπωσιακό σε πόσο σύντομο διάστημα, σε εξήντα μο­λις χρόνια από την κοίμησή του, τα τριάντα βέβαια από τα οποία το άθεο καθεστώς τον κρατούσε εκβιαστι­κα στην αφάνεια, ο άγιος Λουκάς έγινε γνωστός στα πέρατα του κόσμου, ανεδείχθη ο προστάτης και ο προσωπικός ανάργυρος ια­τρος χιλιάδων ασθενούντων, ο οποίος εμφανίζεται σε νοσούντες και ιατρούς, συνομιλεί μαζί τους και κατευθύνει τις επεμβάσεις τους, αλλά και δίδει οδηγίες και παρηγορεί τους συγγενείς και τους οικείους τους, δείχνοντάς μας πως ο Θεός τιμά και θαυμαστώνει τους αγίους του σε κάθε γενεά, αλλά και στη δική μας, την ολιγόπιστη, στην οποία υπερπερισσεύει η χάρη του διά των αγίων του.

Ευγνώμονες προς τον άγιο Λου­κα, τον ιατρό και θαυματουργό, που μας αξίωσε και μας ευλόγησε να τον έχουμε όχι μόνο προστάτη και φύλακα αλλά και ιατρό και συμπαραστάτη στη ζωή μας, τιμού­με χθες και σήμερα την ιερή μνήμη του και την εξηκοστή επέτειο της κοιμήσεώς του με τη συμμε­τοχή αγίων αδελφών· χθες προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος και σήμερα προεξήρχε ο Σεβα­σμιώτατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, ο οποίος τόσο ωραία μας μίλησε για τον Άγιο.

Τους είμαι ευγνώμων για την παρουσία τους και τη συμμετοχή τους στις λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου μας, μια και σήμερα κλείνει και η Ιατρική Εβδομάδα, την οποία καθιερώσαμε εδώ και τρία χρόνια προς τιμήν του αγίου Λουκά, τιμώντας συγχρόνως και τους ιατρούς και τους νοσηλευτές. Εκφράζω, λοιπόν, στους αγιωτάτους Αρχιερείς, την ευγνωμοσύνη και τη δική μου και του Αγίου Καθηγουμένου αλλά και των πατέρων, διότι σήμερα μας ελάμπρυναν και μας ετίμησαν σε αυτή τη μεγάλη εορτή και για την Ιερά Μητρόπολή μας και για τη Μονή μας.

Ευχόμεθα ταπεινώς ο Άγιος Λουκάς να σκέπει, να διαφυλάττει και να μας θεραπεύει από τον κορωνοιό, ο οποίος εσχάτως ταλαιπωρεί όχι μόνο την πατρίδα μας αλλά και όλο τον κόσμο. Ευχόμεθα η χάρη του να είναι παντού, να σκέπει τους πάντες και να έχουμε πλούσια την ευλογία του.