Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο για τον Άγιο Δημήτριο στο Βουκουρέστι προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Βεροίας (ΦΩΤΟ)

Την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου το πρωί στον αύλειο χώρο του Πατριαρχικού Ιερού Ναού των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Βουκουρέστι τελέστηκε Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου.

Στο Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξήρχε και κήρυξε τον θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων και συμμετείχαν Ιεράρχες του Πατριαρχείου Ρουμανίας με την παρουσία πλήθους πιστών που συνέρρευσαν στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας προκειμένου να συμμετάσχουν στους αυριανούς εορτασμούς του πολιούχου της πόλεως, του Αγίου Δημητρίου του Νέου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων βρίσκεται αυτές τις ημέρες στο Βουκουρέστι όπου μετέφερε τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, κατόπιν ευγενούς προσκλήσεως του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ρουμανίας κ. κ. Δανιήλ, καθώς το έτος 2022 ανακηρύχθηκε από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Ρουμανίας ως έτος προσευχής και αναμνηστικό έτος των ησυχαστών αγίων Συμεών του Νέου Θεολόγου, Γρηγορίου Παλαμά και Παϊσίου από το Νέαμτς.

Τον Μητροπολίτη Βεροίας συνοδεύουν ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Νεκτάριος Λασκαρίδης, ο Αρχιερατικός Επίτροπος περιχώρων Βεροίας Αρχιμ. Σωσίπατρος Πιτούλιας, ο Αρχιμ. Γρηγόριος Μάζα, ως επίσημος μεταφραστής, ο Αρχιδιάκονος π. Παντελεήμων Παπαεμμανουήλ και ο Ιεροδιάκονος π. Κοσμάς Καραγιάννης εκ μέρους του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Μέγαν εύρατο εν τοις κινδύνοις σε υπέρμαχον η οικουμένη».

Τα θαύματα και η φήμη του εορταζομένου σήμερα αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του μυροβλύτου, τα οποία από την ημέρα του μαρτυρίου του μέχρι και σήμερα διαδίδονται στα πέρατα της οικουμένης, είναι αυτά τα οποία επέβαλαν και την αλλαγή του αρχικού απολυτικίου του μεγαλωνύμου μάρτυρος Δημητρίου, ώστε εις το εξής να μην εγκωμιάζεται μόνο ως μέγας υπέρμαχος της γενεθλίου πόλεώς του, της Θεσσαλονίκης, αλλά και ως μέγας υπέρμαχος της οικουμένης.

Και ο χαρακτηρισμός αυτός δεν αποτελεί απλώς μία ρητορική υπεβολή αλλά είναι μία χειροπιαστή πραγματικότητα, διότι κάθε εποχή και κάθε άνθρωπος, κάθε πόλη και κάθε χώρα, μπορεί να προσκομίσει τα δικά της τεκμήρια και τη δική της μαρτυρία για τα μεγάλα και θαυμαστά τα οποία επετέλεσε ο μεγαλομάρτυς και μυροβλύτης Δημήτριος με τη δύναμη του Θεού.

Ηγεμόνες και πατριάρχες, κληρικοί και λαικοί, σπουδαίοι και άσημοι, σοφοί και ταπεινοί, πλούσιοι και πτωχοί έγιναν αποδέκτες της βοηθείας και της αρωγής του. Έγιναν κοινωνοί των θαυμάτων του. Έγιναν μάρτυρες του μύρου, το οποίο αναβλύζει από το χαριτόβρυτο και μαρτυρικό λείψανό του. Και αυτό το μύρο ανέβλυζε όχι μόνο κατά το παρελθόν, όταν το ιερό λείψανο φυλασσόταν στον τάφο του, εντός του κιβωρίου του μεγαλοπρεπούς ναού του αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, εκεί όπου κανείς δεν επιτρεπόταν να σκάψει για να λάβει έστω και το ελαχιστότατο τμήμα του εις ευλογία, διότι εξήρχετο φωτιά και φωνή ακουόταν, σύμφωνα με τα αγιολογικά κείμενα, η οποία απαγόρευε επιτακτικά τη συνέχιση της ανασκαφής. Αλλά αναβλύζει και μέχρι σήμερα από κάθε τμήμα του σεπτού του λειψάνου του θαυματουργού αγίου εκπέμποντας άρρητη ευωδία.

Αποτελεί γι᾽ αυτό μεγάλη ευλογία για την πόλη της Θεσσαλονίκης αλλά και για ολόκληρη την Ορθόδοξη Εκκλησία του Χριστού, ότι μετά από απουσία οκτώ περίπου αιώνων, κατά τους οποίους τα ιερά και μυρόβλυτα λείψανα του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου βρισκόταν ξεχασμένα σε ξένη γη, στο SanLorenzoinCampo της Ιταλίας, επέστρεψαν και πάλι στην πατρίδα τους, τον Οκτώβριο του 1978 η τιμία κάρα, και τον Απρίλιο του 1980 τα υπόλοιπα ιερά λείψανα. Και είχα την τιμή και το προνόμιο ως Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης να εργασθώ για την επιστροφή τους από την Ιταλία στη Θεσσαλονίκη και να τα συνοδεύσω κατ᾽ αυτήν.

Αυτόν τον θαυματουργό άγιο, τον γενναίο οπλίτη της παρατάξεως Κυρίου, τον μεγαλώνυμο Δημήτριο, τιμούμε σήμερα και εμείς μαζί σας, στον περικαλλή αυτόν ναό με την άδεια και την ευλογία του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ, προς τον οποίο εκφράζουμε τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μας για τη σημερινή θεία Λειτουργία.

Τον ευχαριστούμε όμως από καρδίας και για την πρόφρονα πρόσκλησή του να μεταφέρουμε στην πόλη σας και στην Εκκλησία της Ρουμανίας από την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας τμήμα του ιερού και χαριτοβρύτου λειψάνου του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, του θαυματουργού, και τις ιερές εικόνες του μεγάλου ιεράρχου και πατρός της Εκκλησίας μας αλλά και των προ δεκαετίας περίπου αγιοκαταταχθένων οικογενών του, των αγίων γονέων και αδελφών του.

Τον ευχαριστούμε όλως ιδιαιτέρως και για την τιμητική πρόσκλησή του να συμμετάσχουμε στις εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν των τριών αγίων μυστικών θεολόγων, του αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 1000 ετών από την κοίμησή του, του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, του θεολόγου του ακτίστου φωτός, και του αγίου Παισίου του Βελιτσόφσκυ, με αφορμή τη συμπλήρωση 300 ετών από τη γέννησή του, στους οποίους ο Μακαριώτατος Πατριάρχης σας αφιέρωσε το τρέχον έτος.

Χαιρόμεθα ιδιαιτέρως, γιατί με την ευκαιρία της παρουσίας μας εδώ, έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε και πάλι τη μεγάλη ευσέβεια του ρουμανικού λαού, την αγάπη του προς τους αγίους της Εκκλησίας μας και την αφοσίωσή του στην ορθόδοξη πίστη και τις ευσεβείς παραδόσεις της, και να συνεορτάσουμε σήμερα τον μεγαλομάρτυρα και μυροβλύτη άγιο Δημήτριο, τον πολιούχο και προστάτη της Θεσσαλονίκης, αλλά και αύριο τον ομώνυμό του και δικό σας πολιούχο και προστάτη όσιο Δημήτριο του εκ Βασσαράβωφ.

Και θα πρέπει να δοξάζουμε τον Θεό γιατί η Εκκλησία μας, η Ορθόδοξος Εκκλησία μας, έχει αναδείξει τόσους αγίους, σε κάθε γενεά, σε κάθε τόπο και χώρο, τους οποίους μπορούμε να τιμούμε καθημερινά και να διδασκόμεθα από τη ζωή τους, από την άσκηση και το μαρτύριό τους, από τα θαύματα και τα έργα τους.

Δεν έχει σημασία το γεγονός ότι έζησαν και αγίασαν με διαφορετικούς τρόπους, σημασία έχει το γεγονός ότι αγίασαν αγωνιζόμενοι να ζήσουν την εν Χριστώ ζωή. Αγίασαν με τη χάρη του Παναγίου Πνεύματος, η οποία τα ασθενή θεραπεύει και τα ελλείποντα αναπληροί. Αγίασαν με τον αγώνα της καθάρσεως και της προσευχής και έτσι αξιώθηκαν να ενωθούν με τον Θεό, να δεχθούν την έλλαμψη του θείου φωτός και να γίνουν αγωγοί της θείας χάριτος, την οποία μεταδίδουν στους ανθρώπους, οι οποίοι τους τιμούν και τους ευλαβούνται, ασπάζονται τα ιερά λείψανά τους, μελετούν τα έργα τους και, κυρίως, αγωνίζονται να βαδίσουν στα ίχνη της επιγείου ζωής των αγίων.

Γι᾽ αυτό και οι άγιοι της Εκκλησίας μας είτε είναι ιεράρχες είτε μάρτυρες είτε ασκητές, είτε έζησαν στους πρώτους χριστιανικούς χρόνους είτε είναι σύγχρονοί μας, μας μεταδίδουν το ίδιο μήνυμα, το οποίο είναι πάντοτε επίκαιρο και ίσως περισσότερο στις ημέρες μας, κατά τις οποίες οι συγκρούσεις και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των ανθρώπων οξύνονται είτε σε διαπροσωπικό είτε σε παγκόσμιο επίπεδο.

Και αυτό είναι ότι η εν Χριστώ ζωή είναι μυστική και κεκρυμμένη ζωή που βιώνεται όχι με κοσμικά σχήματα ευσεβείας, όχι με διαρκή επικοινωνία με τους ανθρώπους μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, αλλά με εσωτερική και αδιάλειπτη επικοινωνία με τον Θεό, με εργασία πνευματική, με αγώνα καθάρσεως, με εκζήτηση της χάριτος και του ελέους του Θεού.

Διότι μόνο με τη δύναμη του Θεού και τη δύναμη της επικλήσεως του Αγίου Ονόματός του, όπως ακριβώς έκανε και ο μαθητής του σήμερα εορταζομένου αγίου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου, ο άγιος μεγαλομάρτυς Νέστωρ, όπως ακριβώς έκαναν και οι τρεις θεοφόροι πατέρες στους οποίους είναι αφιερωμένο το έτος 2022 από την Εκκλησία σας, μπορεί ο άνθρωπος να κατισχύσει στον πνευματικό αγώνα και να αρθεί από της γης εις τα άνω, «όπου ήχος καθαρός εορταζόντων» και όπου οι άγιοι εκλάμπουν ως ήλιος, καθορώντες το άρρητο κάλλος του θείου προσώπου, του Σωτήρος και Λυτρωτού μας Ιησού Χριστού.

Εκφράζοντας για μία ακόμη φορά τη συγκίνησή μου και την ευγνωμοσύνη μου προς τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ για τη φιλόφρονα πρόσκλησή του και για την ευλογία του, εύχομαι ταπεινώς η χάρη του αγίου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του μυροβλύτου και των αγίων και θεοφόρων πατέρων που τιμώνται κατά το παρόν έτος, να τον ενισχύει και τον ενδυναμώνει στο δύσκολο έργο του, και να ενισχύει και να ευλογεί και όλον τον ευσεβή και φιλάγιο κλήρο και λαό της Ρουμανίας”.