Ποιοι Προκαθήμενοι θα έλθουν στην Αθήνα για το συνέδριο του περιοδικού “Θεολογία”

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος έχει την ιδιαίτερη τιμή να ανακοινώσει ότι το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για τα 100 χρόνια του περιοδικού Θεολογία, με γενικό τίτλο: «Η Ορθόδοξη Θεολογία εν πορεία στην “άυλη πραγματικότητα” της ύστερης νεωτερικότητας», το οποίο θα διεξαχθεί στην Αθήνα από 11 έως 14 Οκτωβρίου 2023, θα τιμήσουν διά της παρουσίας τους οι κάτωθι Ορθόδοξοι Προκαθήμενοι των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών:

Ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, συνοδευόμενος υπό του Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, του Μητροπολίτου Λαοδικείας κ. Θεοδωρήτου του Μ. Εκκλησιάρχου κ. Αετίου, Διευθυντού του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου κ. Ελευθερίου Χρυσοχόου, του Πατριαρχικού Διακόνου κ. Επιφανίου Kamianovych και συνεργατών αυτού εκ των Γραμματέων του Πατριαρχείου.

Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β’. Ο Μητροπολίτης Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμων, κατά την έναρξη του Συνεδρίου, θα αντιπροσωπεύσει τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας μέχρι την άφιξη αυτού την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Γεώργιος μετά του Διακόνου κ. Μιχάλη Νικολάου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος μετά του Διακόνου κ. Topanxha Vital.

Επίσης, θα εκπροσωπηθούν οι κάτωθι Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες:

Το Πατριαρχείο Αντιοχείας και τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη θα εκπροσωπήσουν ο Μητροπολίτης Βεροίας και Αλεξανδρέττας (Χαλέπι) κ. Εφραίμ και ο Επίσκοπος Σελευκείας κ. Ρωμανός.

Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο Γ’ θα εκπροσωπήσει ο Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος κ. Νεκτάριος, μετά του εν Αθήναις Εξάρχου του Παναγίου Τάφου Αρχιμ. Ραφαήλ Γρίβα.

Την Εκκλησία της Σερβίας και τον Πατριάρχη Σερβίας κ. Πορφύριο θα εκπροσωπήσει ο Επίσκοπος Μπρανιτσέβου κ. Ιγνάτιος.

Την Εκκλησία της Ρουμανίας και τον Πατριάρχη Ρουμανίας κ. Δανιήλ θα εκπροσωπήσει ο Αρχιεπίσκοπος Μπουζαίου και Βραντσέας κ. Κυπριανός και ο π. Γεώργιος Holbea.

Την Εκκλησία της Βουλγαρίας και τον Πατριάρχη Βουλγαρίας κ. Νεόφυτο θα εκπροσωπήσει ο Μητροπολίτης Βράτσης κ. Γρηγόριος, ο Επίσκοπος Μπελογκραντσίκ (Λευκουπόλεως) κ. Πολύκαρπος και ο Διάκονος Simeon Borisov Ivaylov.

Την Εκκλησία της Γεωργίας και τον Αρχιεπίσκοπο Μιτσχέτης και Καθολικό Πατριάρχη πάσης Ιβηρίας (Γεωργίας) κ. Ηλία Β’ θα εκπροσωπήσουν ο Μητροπολίτης Αχαλτσίχε και Ταο-Κλαρτζέτι κ. Θεόδωρος (Τσουάτζε), ο Μητροπολίτης Γκόρι και Ατένι κ. Ανδρέας (Γβαζάβα) και ο Πρωτοπρεσβ. Γεώργιος Zviadadze.

Την Εκκλησία της Πολωνίας θα εκπροσωπήσουν οι καθηγητές Θεολογίας κ. Jerzy Ostapczuk και Jerzy Betlejko.

Επιπλέον, θα παραστούν οι επικεφαλής των Αυτονόμων Ορθόδοξων Εκκλησιών:

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελσιγκίου και πάσης Φιλανδίας κ. Λέων, μετά του Διακόνου Andreas Salminen και του κ. Jelisei Heikkila.

Ο Μητροπολίτης Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ. Στέφανος, καθώς και από την Ημιαυτόνομο Εκκλησία της Κρήτης ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος μετά του Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού.