Ποιμενάρχης όλων των ουκρανικών ενοριών στην Αυστραλία ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος

“Ψήφο εμπιστοσύνης” έδωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Μακάριο, ανήμερα της επετείου των τριών ετών από την εκλογή του.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αποφασίστηκε ότι όλες οι ουκρανικές κοινότητες και ενορίες στα όρια της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, που υπαγόταν μέχρι σήμερα στη δικαιοδοσία του Μητροπολίτη Ιεραπόλεως κ. Αντώνιου, από τούδε και στο εξής περνούν στη δικαιοδοσία της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.

Πλέον, θα μνημονεύουν ως κανονικό ποιμενάρχη τους τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο. Στην ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου μάλιστα, τονίζεται ότι τόσο ο κ. Βαρθολομαίος όσο και η Αγία και Ιερά Σύνοδος, συγχαίρουν τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο για την “επιτυχή ποιμαντορία και διακονία του στην πέμπτη ήπειρο”.

Με την κίνηση αυτή της Συνόδου, ουσιαστικά αναγνωρίζεται η διοικητική ικανότητα αλλά και η αγάπη του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας για τις ουκρανικές ενορίες, προκειμένου να τις ενισχύσει και να μεριμνήσει για την πρόοδο και προαγωγή τους.

Επίσης, στη δικαιοδοσία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας περνάνε και οι υπόλοιπες ουκρανικές κοινότητες στην Αυστραλία, δεδομένου ότι η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας δεν έχει κανονική δικαιοδοσία στη Διασπορά.

Ακόμη, η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου διευκρινίζει ότι “η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία ουδέποτε αναγνώρισε τον Μητροπολίτη Φιλάρετο ως «Πατριάρχη Κιέβου» ή την ύπαρξη «Πατριαρχείου Κιέβου».

Για τον λόγο αυτό, η ίδρυση Βικαριάτου στην Αυστραλία υπό τον αυτοαποκαλούμενο «Πατριάρχη» “είναι αντικανονική και απαράδεκτη, μη αναγνωριζομένη υπό της Ορθοδόξου Εκκλησίας”.

Τέλος, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου γνωστοποιεί ότι ο αυτοαποκαλούμενος «Αρχιμανδρίτης» Νεκτάριος Αλεξανδράτος, φερόμενος ως ο «Πρόεδρος» του ψευδοβικαριάτου, παρεπιδημών εν Αυστραλία, δεν είναι κανονικός κληρικός.

Επομένως, όλα τα μυστήρια και οι αγιαστικές πράξεις αυτού είναι ανυπόστατες και δεν έχουν κανονικό κύρος.

Επίσης, τα πιστοποιητικά που εκδίδονται από τον ίδιο, δεν αναγνωρίζονται από κανένα κανονικό Ορθόδοξο Πατριαρχείο και από καμία κανονική Αυτοκέφαλη Εκκλησία.