Ποιμαντορική επίσκεψη του Μητροπολίτης Ιταλίας στην Τεργέστη

Το τετραήμερο 18 – 21 Ιουνίου 2021 ο Μητροπολίτης Ιταλίας κ. Πολύκαρπος πραγματοποίησε ποιμαντορική επίσκεψη στην μεγαλώνυμη και ιστορική Κοινότητα των Ορθοδόξων Ελλήνων Τεργέστης με την ευκαιρία της μεγάλης Εορτής της Αγίας Πεντηκοστής, αφιχθείς στην πόλη οδικώς το απόγευμα της Πέμπτης 17 Ιουνίου.

Τo πρωΐ της Παρασκευής 18ης Ιουνίου ο Σεβασμιώτατος, συνοδευόμενος από τους αρχιμανδρίτη Γρηγόριο Μηλιάρη, Ιερατικώς Προιστάμενο, κ. Στυλιανό Ρίτσο, Πρόεδρο της Κοινότητος, κ. Μαρίνα Παππά-Κέδρου, Επίτιμο Γενική Πρόξενο της Ελλάδος και κ. Μιχαήλ Χατζάκη, Επίτιμο Πρόξενο της Κύπρου, επεσκέφθη στην έδρα του τον εξοχώτατο κ. Massimiliano Fedriga, Πρόεδρο της Αυτόνομης Περιφέρειας Φρίουλι-Ιουλιανής Βενετίας. Η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ εγκάρδιο κλίμα και ο κ. Περιφερειάρχης υποσχέθηκε κάθε δυνατή συμπαράσταση στην τοπική Κοινότητα και Εκκλησία μας. Ακολούθως επεσκέφθη στο γραφείο της την Επίτιμη Γενική Πρόξενο της Ελλάδος στην Τεργέστη κ. Μαρίνα Παππά-Κέδρου, γόνο επιλέκτου και ιστορικής ελληνορθοδόξου οικογενείας της πόλεως.

Τo πρω;i του Σαββάτου 19 Ιουνίου χοροστάτησε κατά την Θεία Λειτουργία του Ψυχοσαββάτου προ της Αγίας Πεντηκοστής στο ιστορικό Παρεκκλήσιο των Αγίων Αποστόλων του Ελληνορθοδόξου Κοιμητηρίου Τεργέστης, το οποίον αποτελεί ιστορικό διατηρητέο μνημειακό συγκρότημα του Ιταλικού Κράτους. Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας προεξήρχε του καθιερωμένου Ιερού Μνημοσύνου υπέρ αναπαύσεως πάντων των κεκοιμημένων τριεστίνων ελληνορθοδόξων.

Ακολούθως, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της Κοινότητος επιθεώρησε το Κοιμητήριο και τα εις αυτό επιτελούμενα ανακαινιστικά έργα με χρηματοδότηση της Αυτόνομης Περιφέρειας Φρίουλι-Ιουλιανής Βενετίας.

Το απόγευμα, συνοδευόμενος από τον π. Γρηγόριο, επεσκέφθη τον ναό και την έδρα της ιστορικής Σερβικής Ορθοδόξου Κοινότητος του Αγίου Σπυρίδωνος, υπαντηθείς υπό του Ιερατικώς Προισταμένου και του Προέδρου αυτής.

Την Κυριακή 20 Ιουνίου, της Αγίας Πεντηκοστής, τέλεσε Αρχερατική Θεία Λειτουργία στον περικαλλή και ιστορικό Ναό του Αγίου Νικολάου και της Αγίας Τριάδος της μεγαλωνύμου Κοινότητος των Ορθοδόξων Ελλήνων Τεργέστης και εν συνεχεία προεξήρχε της Ακολουθίας του Μεγάλου Εσπερινού του Αγίου Πνεύματος η της Γονυκλισίας, αναγνώσας τις σχετικές ευχές.

Επακολούθησε δεξίωση προς τιμή του Σεβασμιωτάτου στην παρακείμενη Κοινοτική Αίθουσα στην οποία προσήλθαν όλοι οι εκκλησιασθέντες κατά την Θ. Λειτουργία πιστοί μας. Το απόγευμα της ιδίας ημέρας συνεργάσθη στην έδρα αυτής μετά του Προεδρείου της Κοινότητος, ήτοι του Προέδρου και των δύο Αντιπροέδρων.

Την Δευτέρα 21 Ιουνίου, του Αγίου Πνεύματος, τέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία για την β’ πανήγυρι του Ιερού Κοινοτικού Ναού του Αγίου Νικολάου και της Αγίας Τριάδος, έχων ως συλλειτουργούς τους αρχιμανδρίτη Γρηγόριο, Ιερατικώς Προιστάμενο της Κοινότητος και πρωτοπρεσβύτερο Ράσκο, Ιερατικώς Προιστάμενο της Σερβορθοδόξου Κοινότητος.

Στην Θ. Λειτουργία παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος Τεργέστης Mons. Giampaolo Crepaldi και ο Δήμαρχος της πόλεως. Μετά του πρώτου ο Σεβασμιώτατος είχε εγκάρδια αδελφική συνομιλία στο γραφείο του Ιερού Ναού.

Ακολούθησε εόρτιος δεξίωση στο περίφημο Caffè degli Specchi, επί του ιστορικού κτηρίου Στρατή, της πάλαι ποτέ ομωνύμου ευπόρου ελληνικής οικογενείας της Τεργέστης. Στην δεξίωσι προσήλθε και ο Αρχιραββίνος της ιστορικής Εβραικής Κοινότητος σοφολογιώτατος κ. Alexander Meloni, με τον οποίον ο Σεβασμιώτατος είχε εγκάρδια συνομιλία.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας ο Σεβασμιώτατος συνοδευόμενος από τον Ιερατικώς Προιστάμενο, τον Πρόεδρο της Κοινότητος και τους Προξένους της Ελλάδος και της Κύπρου επεσκέφθηκε στο γραφείο τους διαδοχικά τον Δήμαρχο Τεργέστης κ. Roberto Dipiazza και τον εξοχώτατο Νομάρχη Τεργέστης κ. Valerio Valenti. Και οι δύο συναντήσεις διεξήχθησαν σε εγκάρδιο και εποικοδομητικό κλίμα, ευχαριστήσας ο Σεβασμιώτατος αμφοτέρους για την συμπαράσταση του Δήμου και της Νομαρχίας προς την ιστορική Κοινότητά μας. Το εσπέρας της ιδίας ο Σεβασμιώτατος επέστρεψε οδικώς στην έδρα του, το μεγαλώνυμο και ιστορικό Campo dei Greci της Γαληνοτάτης των Ενετών Πολιτείας.

Σε όλες τις συναντήσεις του – Περιφερειάρχη, Αρχιεπίσκοπο, Δήμαρχο, Νομάρχη – ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε το αναμφισβήτητο γεγονός ότι δεν νοείται η πόλις της Τεργέστης χωρίς το ελληνορθόδοξο στοιχείο, το οποίο ευεργέτησε και συνεχίζει να ευεργετεί την πόλη τα μέγιστα και ποικιλοτρόπως.

Πηγή: fanarion.blogspot.com