Ποιμαντορική επίσκεψη του Μητροπολίτη Σουηδίας στη Δανία

© Αναστάσιος Γαλανόπουλος

Ποιμαντορική επίσκεψη στη Δανία πραγματοποίησε ο Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας από την Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2021 έως και την Κυριακή, 14 Νοεμβρίου 2021.

Ο Μητροπολίτης, συνοδευόμενος από τους Αρχιμανδρίτες κ.κ. Σωσίπατρο Στεφανούδη και Αλέξανδρο Λουκάτο, αφίχθη στην πρωτεύουσα της Δανίας, Κοπεγχάγη, το απόγευμα της Παρασκευής, 12 Νοεμβρίου 2021.

Το Σάββατο, 13 Νοεμβρίου 2021 ο Μητροπολίτης κ. Κλεόπας συναντήθηκε με εκπροσώπους της ομογενείας στην πόλη Roskilde, η οποία απέχει 30 περίπου χιλιόμετρα από την Κοπεγχάγη, και στην ενορία που τιμάται στο όνομα του Νεομάρτυρος Γεωργίου του εν Ιωαννίνοις, τα θυρανοίξια του οποίου τελέστηκαν στις 18 Νοεμβρίου 2018.

Το βράδυ του Σαββάτου, ο Μητροπολίτης με την συνοδεία του, τους δύο κληρικούς, παρεκάθισε σε δείπνο που προσέφερε ο Πρέσβης της Ελλάδος στη Δανία κ. Νικόλαος Κοτροκόης. Στο δείπνο παρεκάθισαν επίσης ο επιτετραμμένος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Δανία κ. Ιάκωβος Γκιρακοσιάν και οι συνεργάτες της Ελληνικής Πρεσβείας κ.κ. Γεώργιος Γαϊτάνης και Σωκράτης Τραγότσης.

Την επομένη, Κυριακή, 14 Νοεμβρίου 2021, ο Μητροπολίτης προέστη της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στο ναό του Αγίου Γεωργίου. Στο κήρυγμά του, αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Καλού Σαμαρείτη, που είναι ο ίδιος ο Χριστός και στα πρόσωπα των πληγωμένων από τη ζωή και από μας τους ίδιους αδελφών μας, προσκαλώντας τους χριστιανούς και ιδιαίτερα τους κληρικούς να λάβουν θέση σε καθημερινά ζητήματα ανθρωπίνων σχέσεων και συμπεριφορών, φέρνοντας τον καθένα μας προ των ευθυνών μας.

Ακολούθως, χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρέσβης κ. Νικόλαος Κοτροκόης και ο Επιτετραμμένος κ. Ιάκωβος Γκιρακοσιάν.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία συμμετείχαν οι Αρχιμανδρίτες κ.κ. Σωσίπατρος Στεφανούδης και Αλέξανδρος Λουκάτος, τους δε ύμνους έψαλλαν οι κ.κ. Παντελεήμων Σμυρνάκης, Αναστάσιος Γαλανόπουλος και Δημήτριος.

Ακολούθησε δεξίωση στην αίθουσα του ναού, όπου ο Μητροπολίτης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με μέλη της ενορίας και το Εκκλησιαστικό της Συμβούλιο.

Το απόγευμα της ιδίας, ο Μητροπολίτης επέστρεψε στην έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως στη Στοκχόλμη, συνοδευόμενος από τον π. Σωσίπατρο, ο δε π. Αλέξανδρος επέστρεψε οδικώς στο Όσλο.