Ποιμαντικές επισκέψεις του Μητροπολίτη Καστορίας Καλλινίκου

Ο Μητροπολίτης Καστοριάς συνεχίζει τις ποιμαντικές του επισκέψεις στην Μητροπολιτική του περιφέρεια.

Αρχικά την μνήμη του οσίου Αντωνίου του Μεγάλου και του Αγίου νεομάρτυρος Γεωργίου του εξ Ιωαννίνων επέλεξε να εορτάσει στην ομώνυμη κώμη Άγιος Αντώνιος.

Ο Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Καστοριάς παρουσία τόσο των ιερέων του Ναού όσο και πλήθος ευλαβούς λαού.

Ανήμερα της εορτής την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου μετέβη στο ιστορικό χωριό Άγιος Αντώνιος εν καιρώ χειμώνος στην περιοχή των Κορεστείων. Είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά αυτή την ακριτική περιοχή και τους αξιόλογους κληρικούς που υπηρετούν επί πολλά έτη σε αυτά τα δύσβατα μέρη της Μητροπόλεως.

Αφού χοροστάτησε στην ακολουθία του όρθρου προεξήρχε της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας παρουσία των ιερέων π. Σωκράτη Παπαδόπουλου και π. Νικολάου Καλιαμανίδη και των διακόνων π. Παύλου και π. Παντελεήμονα. Στην εορτή συμμετείχε και ο Βουλευτής Νομού Καστοριάς κ. Ζήσης Τζικαλάγιας.

Στο κήρυγμα του ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στα τελευταία λόγια του Μεγάλου Αντωνίου, όπως τα διασώζει ο βιογράφος του Μέγας Αθανάσιος, όπου ο άγιος Αντώνιος προτρέπει τους μοναχούς του να είναι νηφάλιοι για να μη χάσουν τους κόπους τους, να μη φοβούνται τον διάβολο, αλλά να «αναπνέουν τον Χριστό», να αποφεύγουν τους σχισματικούς και τους αιρετικούς, να θάψουν το σώμα του και, τέλος, να αφήσουν τα ενδύματά του στους Επισκόπους Μ. Αθανάσιο και Σεραπίωνα και να λάβουν το τρίχινο ένδυμά του οι μοναχοί.

Αμέσως μετά μετέβη στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Τσιριλόβου για να ευχηθεί στην εορτάζουσα Γερόντισσα Αντωνία. Κατόπιν τέλεσε την εξόδιο ακολουθία ενός νέου ανθρώπου στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νέας Ζούζουλης.

Το απόγευμα της ίδια ημέρας τέλεσε τον εσπερινό του Μεγάλου Αθανασίου στο χωριό Μελισσότοπος. Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν στον νέο Μητροπολίτη ο εφημέριος του ναού π. Πορφύριος Καράτζιος αλλά και το εκκλησίασμα που περίμενε τον νέο του Αρχιερέα με λουλούδια και το επιφώνημα “Άξιος”.

Μετά το πέρας του εσπερινού ο Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος έκοψε βασιλόπιτα για τον εφημέριο και τα μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου του Ιερού Ναού. Κατόπιν στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων πραγματοποίησε την καθιερωμένη σύναξη νέων με θέμα τον βίο και την πολιτεία του Αγίου Καλλινίκου.

Την επομένη, προεξήρχε της ακολουθίας του όρθρου και της Θείας Λειτουργίας στον περικαλλή πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Δισπηλιού, με την συμμετοχή του εφημερίου του Ναού π. Γεωργίου Καράτζιου.

Στο κήρυγμα του ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στο τεράστιας σημασίας έργο που επιτέλεσε ο Μέγας Αθανάσιος, σε σχέση με τους άλλους δύο Μεγάλους συγχρόνους του, τον Αυτοκράτορα Μέγα Κωνσταντίνο και τον μοναχό Μέγα Αντώνιο, και στην μέθοδο απόκρουσης της μεγάλης αίρεσης του αρνησίχριστου Αρείου.

Αμέσως μετά πραγματοποίησε επίσκεψη στο Δημοτικό Σχολείο Δισπηλιού και το Νηπιαγωγείο έχοντας την ευκαιρία να απευθύνει λόγο παιδαγωγικό προς τους μαθητές, να τους δώσει ένα δώρο και ένα γλύκισμα.

Την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου ο Μητροπολίτης έχοντας ως μέριμνα να γνωρίσει τα σχολεία της περιοχής επισκέφτηκε το 1ο Δημοτικό Σχολείο Άργους Ορεστικού καλεσμένος από την Διευθύντρια του σχολείου κ. Αλεξάνδρα Μιχαλοπούλου και τους δασκάλους του σχολείου.

Αρχικά αφού γνώρισε το διδακτικό προσωπικό επισκέφτηκε τους χώρους διδασκαλίας, μίλησε στους μαθητές στην αίθουσα τελετών τηρουμένων των μέτρων κατά του covid 19. Αφού άκουσε τις απορίες και απάντησε στις ερωτήσεις των παιδιών τους έδωσε ένα αναμνηστικό της επίσκεψής του.

Την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου, ο Μητροπολίτης επισκέφτηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, στην επιστροφή επισκέφτηκε τον πνευματικό του πατέρα Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο.

Το απόγευμα της Παρασκευής 21 Ιανουαρίου μετά από πρόσκληση του προέδρου του Συλλόγου “Αρμονία” κ. Μιχαήλ Ζήλα ο Μητροπολίτης επισκέφτηκε τον σύλλογο με αφορμή την κοπή Βασιλόπιτας. Αρχικά ο Μητροπολίτης αφού άκουσε για τις δραστηριότητες του συλλόγου, τα μικρότερα μέλη έκαναν παρουσίαση παραδοσιακών χορών. Κατόπιν έκοψαν την βασιλόπιτα, όπου ο Ποιμενάρχης ευχήθηκε καλή και ευλογημένη χρονιά με κάθε επιτυχία στις δραστηριότητες του συλλόγου.