Ποιες αποφάσεις ελήφθησαν με το πέρας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου

Συνήλθε, υπό την προεδρεία του Οικουμενικού Πατριάρχη, η Αγία και Ιερά Σύνοδος με τακτικές συνεδρίες την Τρίτη, 3η, και την Τετάρτη, 4η Οκτωβρίου 2023, της νέας Συνοδικής περιόδου και του νέου Εκκλησιαστικού Έτους.

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος ξεκίνησε με τις προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη και του πρώτου τη τάξει των νέων Συνοδικών Παρέδρων, Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου.

Κατά τη πρώτη συνεδρία, μετά από εισήγηση της Κανονικής Επιτροπής, κατετάγη στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας η Μοναχή Γαβριηλία (Παπαγιάννη), η Κωνσταντινουπολίτις, η εν Λέρω τελειωθείσα, η οποία διακρίθηκε για τις κατά Χριστόν αρετές της ελεημοσύνης, της φιλανθρωπίας και της απολύτου αφοσιώσεως και εμπιστοσύνης στο θέλημα του Κυρίου.

Επίσης, η Αγία και Ιερά Σύνοδος εξέφρασε την ευχή και διατύπωσε την προτροπή να επιστρέψουν γρήγορα στην πατρίδα και τα σπίτια τους τα χιλιάδες παιδιά από την Ουκρανία, τα οποία βιαίως μετεφέρθηκαν στην Ρωσική Ομοσπονδία.

Τέλος, και στις δύο συνεδρίες εξετάστηκαν όλα θέματα της ημερήσιας διάταξης, για τα οποία και ελήφθησαν οι αντίστοιχες αποφάσεις.