Ποια Ελλάδα οραματίζεστε αγαπητοί;

«Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα, χωρίς εμένα» έγραφε ο στίχος του Αν. Πανταζή το μακρινό 1982. Πέρασαν κιόλας σαράντα χρόνια και το τραγούδι παραμένει επίκαιρο και το θυμούνται όλο και περισσότερο αρκετοί Μητροπολίτες στην Ελλάδα. Δηλώνουν προβληματισμένοι με τα όσα «πλασάρονται» ως δήθεν πρωτοποριακά στην Ελλάδα.

Οι σοβαροί τουλάχιστον Αρχιερείς. Όχι εκείνοι που αρέσκονται να βλέπουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη και να στέλνουν για ψύλλου πήδημα δελτία Τύπου και ανακοινώσεις. Αυτοί δεν έχουν τέτοιες σκοτούρες.

Γυρίζουν στα χιόνια, παίρνουν τα βουνά και τα όρη και νομίζουν ότι η δημοσιότητα από μόνη της είναι και έργο. Η δημοσιότητα βοηθά. Η ουσία είναι στα έργα, αγαπητοί. Να σηκώνεις μανίκια. Γιατί οι πιστοί δεν μετρώνται μόνο από τα «χιτς» που κάνουν στις φωτογραφίες σας, αλλά αν πατάνε πόδι στις ενορίες σας.

Στο πρόβλημά μας τώρα. Τον τελευταίο καιρό -και δεν είναι δείγμα μόνο των υπουργών της σημερινής κυβέρνησης αλλά και της προηγούμενης- πλασάρονται σιγά – σιγά αυτές οι προοδευτικές ιδέες.

«Να τις περάσουν ως κάτι σύνηθες και μετά να τις αφομοιώσουν ως δεδομένες. Να τις νομοθετήσουν και όσοι αντιδράσουν να αποκτήσουν τη ρετσινιά του οπισθοδρομικού και του συντηρητικού», έλεγε μητροπολίτης της γενιάς των 50ρηδων που δεν θεωρείται και από τους συντηρητικούς.

Η ΠτΔ, ο Πατέλης και η Δόμνα

Έχουμε και λέμε. Μετρήστε… «πρωτοπορίες». Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε το Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών στη Ριτσώνα. Μίλησε για το δικαίωμα του ατόμου να διαθέτει το σώμα του μετά θάνατον, όπως επιθυμεί. Είναι απόλυτο δικαίωμά του φυσικά.

Όταν όμως η ΠτΔ αναγνωρίζει το δικαίωμα της μειοψηφίας θα περιμέναμε να αποδέχεται τα δικαιώματα και να σέβεται την πίστη της πλειοψηφίας. Άλλωστε, όταν κάποιος επιλέξει να αποτεφρωθεί σημαίνει πως δεν πιστεύει.

Αυτή η ερμαφρόδιτη κατάσταση που ισχύει στα αποτεφρωτήρια όπου καλούν ιερείς να τελέσουν την Εξόδιο Ακολουθία και μετά να βάλουν τον νεκρό στο… μίξερ των οστών – γιατί δεν πρόκειται για αποτέφρωση αλλά για σύνθλιψη του σώματος του κεκοιμημένου- από που προκύπτει;

Ποιοι είναι αυτοί οι ιερείς και ποιες οικογένειες λειτουργούν συνδυάζοντας δύο εντελώς αντίθετες πρακτικές και νοθεύοντας την ορθόδοξη χριστιανική παράδοση; Καλό θα ήταν οι επιχώριοι μητροπολίτες να δουν τι συμβαίνει στα αποτεφρωτήρια.

Από την άλλη το στέλεχος της κυβέρνησης ο κ. Πατέλης συνεχώς πρωτοπορεί. Αντί να ασχολείται με τα θέματα της οικονομίας συχνά πυκνά προβάλλει μια δήθεν κουλτούρα που η διαφορετικότητα είναι και προσόν. Η Εκκλησία αποδέχεται και αγκαλιάζει κάθε άνθρωπο.

Όσο διαφορετικός και αν είναι. Όμως η σεξουαλική προτίμηση δε μπορεί να είναι ούτε ειδοποιός διαφορά που σε κάνει ούτε καλύτερο, ούτε χειρότερο. Στην κρεβατοκάμαρα του καθενός δεν χτίζονται οι κοινωνίες του αύριο. Ο καθένας ας τα βρει με τον εαυτό του. Και η -σοβαρή- Εκκλησία θα είναι στο πλευρό του καθενός. Είτε ανήκει στις πλειοψηφίες, είτε στις μειοψηφίες. Όμως κανείς δε μπορεί να επιβάλλει στον άλλο μία «τάση».

Τελευταίο παράδειγμα η κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου, υφυπουργός εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων. Είπε (sic) πως η Ελλάδα «είναι πίσω στον τομέα της υιοθεσίας των ομόφυλων ζευγαριών όπως συμβαίνει σε χώρες της Ευρώπης και αυτό είναι αδικία».

Κι αυτά τα λέει η υπεύθυνη υπουργός για τις υιοθεσίες! Λες και η υιοθεσία είναι σαμπουάν να το διαλέξεις στο ράφι του σουπερμάρκετ και επειδή έχουν συσσωρευτεί «στοκ» στα ιδρύματα θα πρέπει να τα δώσουμε άρον άρον…

“Μελχισεδέκ”