Ποδαρικό με απέναντι (και) τον Ιεροσολύμων

Patriarch Theophilos of Jerusalem © Sean Hawkey/WCC

Την πρώτη περίοδο της νέας χρονιάς, με πληροφορούν αξιόπιστες πηγές μου, αναμένεται να αναγνωρίσει και ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος την αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας. Ο Ιεροσολύμων θα είναι ο τρίτος Προκαθήμενος στη σειρά που θα ακολουθήσει τη γραμμή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου και του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου. Δε θα υποκύψει στις πιέσεις των Ρώσων να βρεθεί απέναντι στο Φανάρι. Απόφαση του είναι να ταχθεί στο πλευρό του Οικουμενικού Πατριαρχείου και να μην ακολουθήσει τον παραλογισμό και την απομονωτική τακτική των Ρώσων που, όπως το πάνε, στο τέλος δε θα μιλάνε… ούτε μεταξύ τους. Μόνος και ακλόνητος σύμμαχός των Ρώσων στην ουκρανική διελκυστίνδα φαίνεται να μένει ο Πατριάρχης Αντιοχείας. Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων παρά τις πιέσεις και τις απειλές που δέχεται από την Εκκλησία της Μόσχας ότι αρχικά η Εκκλησία του θα υποστεί σοβαρό πλήγμα στον θρησκευτικό τουρισμό και αν επιμείνει θα… πέσει από το θρόνο φαίνεται να ακολουθεί την οδό της ενότητας.

Απειλούσαν να τον ρίξουν
Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων αποφάσισε, μου λένε, να ακολουθήσει το δρόμο της ενότητας της Εκκλησίας. Και ο δρόμος της ενότητας είναι να μην ρίξει νερό στο μύλο του διχασμού της Ορθοδοξίας και να κινηθεί στο πνεύμα και τη γραμμή του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Τους τελευταίους μήνες υπογείως και κρυφίως διάφορα κέντρα από τη Ρωσία περισσότερο και λιγότερο από άλλους διεθνείς προορισμούς, απειλούσαν τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων μέχρι και με έκπτωση από το θρόνο του. Επικαλούμενοι δήθεν «ντοκουμέντα» περί πωλήσεων ακινήτων στην Αγία Πόλη των Ιεροσολύμων, υπήρχε η φήμη πως ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων αν ακολουθούσε τη γραμμή του Οικουμενικού Πατριάρχη, θα εξωθούνταν σε παραίτηση. – Παραμένει άγνωστο αν και σε ποιο βαθμό έχουν γίνει μακροχρόνιες μισθώσεις και πωλήσεις, κατά πόσο είναι απόλυτα νόμιμα ή έχουν γίνει κάτω από αδιαφανείς διαδικασίες. Όμως πάνω σε αυτό το σκεπτικό η ρωσική Εκκλησία ασκούσε αφόρητες πιέσεις στον κ. Θεόφιλο και ζητούσε να μην ενδώσει στη γραμμή του Αθηνών και του Αλεξανδρείας. Τελικά, ο κ. Θεόφιλος αποφάσισε να ταχθεί με τη φωνή της λογικής και βεβαίως του ισχυρού, δηλαδή του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Χάνουν κατά κράτος
Με εξαίρεση συγκεκριμένους μητροπολίτες που συνδέονται άμεσα και αυτόνομα σε όλες τις Αυτοκέφαλες Εκκλησίες (Εκκλησία Ελλάδος, Κύπρου κ.ά.) οι Ρώσοι φαίνεται να χάνουν το παιχνίδι της Ουκρανίας. Ο ένας μετά τον άλλο Προκαθήμενο δεν υποκύπτουν σε απειλές και πιέσεις. Στην παγκόσμια Ορθόδοξη σκακιέρα φαίνεται πως οι Ρώσοι αντί να κερδίζουν χάνουν και τα κεκτημένα τους αφού το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναδεικνύεται σε πόλο ενότητας και όλοι συγκεντρώνονται γύρω του. Παρά τα σοβαρά του λάθη. Γιατί και στο Φανάρι μόνο…. Αγιοι δεν είναι.