Πλήθος προσκυνητών για τον Τίμιο Σταυρό στον Άγιο Λουκά της Ι. Μ. Παναγίας Δοβρά (ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ)

Το απόγευμα της Τρίτης, 9ης Απριλίου, στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Λουκά του Ιατρού στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά Βεροίας πραγματοποιήθηκε η υποδοχή του Τιμίου Σταυρού από το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά Βερμίου.

Τον Τίμιο Σταυρό που δωρήθηκε από τον Αυτοκράτορα της Τραπεζούντας Μανουήλ τον Γ’ τον Μεγαλοκομνηνό στην παλαίφατη Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά του Πόντου και περιέχει μεγάλο τμήμα του Τιμίου Ξύλου, μετέφερε ο εφημέριος του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Σουμελά Αρχιμ. Χριστόδουλος Μετεντζίδης και τον υποδέχθηκε ο Ποιμενάρχης μας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, επικεφαλής της μοναστικής αδελφότητος και των ευσεβών προσκυνητών.

Ακολούθως τελέστηκε η Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου μετά του Παρακλητικού Κανόνος του Αγίου Λουκά του Ιατρού χοροστατούντος και ομιλούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Παντελεήμονος.

Πλήθος πιστών από την ευρύτερη περιοχή της Ημαθίας κατέκλυσαν τον υπό κατασκευή Ιερό Ναό για να προσκυνήσουν τον Τίμιο Σταυρό και το χαριτόβρυτο Ιερό Λείψανο του Θαυματουργού Αγίου Λουκά που θησαυρίζεται στην Ιερά Μονή και τίθεται σε προσκύνηση κάθε Τρίτη απόγευμα.

Μετά το πέρας της Ακολουθίας ο Τίμιος Σταυρός επέστρεψε στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά στο όρος Βέρμιο, όπου φυλάσσεται μαζί με την Θαυματουργό Εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παντελεήμων κηρύττοντας τον θείο λόγο ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» κ. Γεώργιο Τανιμανίδη, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τον π. Χριστόδουλο που μετέφερε τον Τίμιο Σταυρό, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

“Την περασμένη Κυριακή, Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, λιτα­νεύ­­σαμε στους ιερούς μας ναούς σύμφωνα με το Τυπικό της Εκ­κλησίας μας τον Σταυρό του Κυ­ρίου μας, για να τον προσκυνή­σουμε και να αντλήσουμε δύναμη και ελπίδα για τον πνευματικό μας αγώνα.

Και σήμερα, πριν από λίγο υπο­δε­χθήκαμε εδώ, στην Ιερά Μονή της Παναγίας Δοβρά και στον ιερό ναό του αγίου Λουκά τον Τίμιο Σταυρό από το Ιερό Προσκύνημα της Πα­να­γίας Σουμελά. Υποδεχθήκαμε τον Σταυρό, ο οποίος δωρήθηκε από τον αυτοκράτορα Μανουήλ τον Γ´ της Τραπεζούντος στην πα­λαίφατη Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο και περιέχει μεγάλο τμήμα Τιμίου Ξύλου, για να τον προσκυνήσουμε και να λάβουμε και τη δική του χάρη μαζί με την ευλογία του ιερού και χα­ρι­τοβρύτου λειψάνου του αγίου Λου­κα, του ιατρού και θαυματουργού.

Και είναι πράγματι μεγάλη ευλο­γία να προσκυνούμε το ιερό αυτό θησαύρισμα της Εκκλησίας μας, όχι απλώς γιατί αποτελεί ένα ανε­κτίμητο ιστορικό κειμήλιο, αλλά γιατί, όπως είπα, περιέχει μεγάλο τμήμα από το Τίμιο Ξύλο του Σταυρού «εν ω ετάθη Χριστός», για τη δική μας σωτηρία .

Είναι πολύ σπουδαίο πράγμα, γρα­φει ο άγιος Λουκάς, η προ­σκύνηση του τιμίου Σταυρού του Κυρίου μας, διότι μαρτυρεί την πι­στη και την αγάπη μας στον Υιό του Θεού, ο οποίος μας έσωσε από την εξουσία του διαβόλου.

Υπάρχει όμως και ένας άλλος σκοπός, συνεχίζει ο άγιος, για τον οποίο τον προσκυνούμε στο μέσο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Και ο σκοπός αυτός γίνεται κατανοη­τος, όταν ακούσουμε τον λόγο του Κυρίου μας που λέγει: «εν τη υπο­μονή κτήσασθε τας ψυχάς υμών».
Αν έχει τόσο μεγάλη σημασία για τη σωτηρία μας η υπομονή, συμ­φω­να με τον λόγο του Χριστού, τότε δεν υπάρχει καλύτερος διδά­σκαλος που θα μπορούσε να μας διδάξει την υπομονή από τον Σταυ­ρο του Κυρίου μας.

Αν έχουμε τον Σταυρό του Κυ­ρίου χαραγμένο στην καρδιά μας· αν συγκινούμεθα επαναλαμβάνο­ντας τα λόγια του Συμβόλου της Πίστεως «Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου»· αν σε κάθε δυσκολία και θλίψη που επι­τρέπει ο Θεός βλέπουμε νοερά τον Σταυρό του Χριστού, τότε θα μα­θουμε πως μπορούμε να αποκτή­σουμε την υπομονή.

Αν έχεις, συνεχίζει ο άγιος Λου­κας, φοβερό πόνο που σε βασανίζει και δεν μπορείς να υπομένεις αλ­λο, δες τον Σταυρό, δες τον Υιό του Θεού με το κεφάλι σκυμμένο να φορά το ακάνθινο στεφάνι. Σκε­ψου πόσο πόνο προκαλούσαν στον Σωτήρα μας τα αγκάθια και θα μάθεις να υπομένεις τον πόνο σου.

Αδυνάτισαν τα χέρια σου, δεν μπορούν πιά να κάνουν δουλειά και γι᾽ αυτό έχασες το κουράγιο σου; Δες τα άχραντα χέρια του Χρι­στού με τα οποία έκανε αμέτρητα θαύματα, και τώρα είναι καρφω­μένα στον Σταυρό. Φαντάσου πόσο πονούσαν, πληγωμένα από τα καρ­φιά και σηκώνοντας το βάρος του σώματος. Θυμήσου ταυτόχρονα και τις δικές σου ασχήμιες, αυτές που έκανες με τα χέρια σου. Σκε­ψου τα όλα αυτά και θα σου είναι πιο εύκολο να υπομένεις τον πόνο.

Βλέπεις, συνεχίζει ο άγιος Λου­κας, πως με τον Σταυρό αυξάνει η υπο­μονή σου; Βλέπεις πως διδά­σκεσαι από τον Σταυρό τη μεγάλη αυτή αρετή, χωρίς την οποία δεν θα μπορέσεις να εισέλθεις από τη στενή πύλη και να ακολουθήσεις τη μακριά και τεθλιμμένη οδό των θλίψεων που οδηγεί στη βασιλεία των ουρανών.
Και τα γράφει αυτά ο άγιος Λου­κας, έχοντας δοκιμάσει ο ίδιος και ασθένειες και πόνους και πολλές δοκιμασίες, και έτσι είχε γνωρίσει τη δύναμη του Σταυρού στη ζωή του. Γι᾽ αυτό και καταλήγει:

Να δοξάσουμε και να ευχαριστή­σουμε τον Κύριό μας, ο οποίος με τον Σταυρό του μας δίδει τη δύνα­μη να υπομένουμε τις θλίψεις σ᾽ αυ­τη την πρόσκαιρη ζωή και να σώζουμε με την υπομονή τις ψυχές μας. Να τον ευχαριστήσουμε και για την ευλογία που μας χάρισε απόψε να προσκυνήσουμε αυτόν τον Σταυρό, που υποδεχθήκαμε από το Ιερό Προσκύνημα της Πα­ναγίας Σουμελά, αλλά παράλληλα να ευχαριστήσουμε και τον Πρόε­δρο και το Διοικητικό Συμβούλιο που ανταποκρίθηκαν στο αίτημά μας και προσέφεραν έτσι σε περισ­σο­τε­ρους αδελφούς μας την ευκαι­ρία να τον προσκυνήσουν.

Ας την αξιοποιήσουμε λοιπόν, και αντλώντας δύναμη από τη δυ­ναμη του Χρι­στού, ο οποίος επί του Σταυρού συνέ­τριψε τον διάβολο και την αμαρτία και μας χάρισε την άφεση, να συντρίψουμε και εμείς με τη νη­στεία, με τη μετάνοια, με την εξο­μολόγηση, με τον προσω­πι­κο μας αγώνα τις αδυναμίες, τις κακίες και τα πάθη που υπάρχουν μέσα στην ψυχή μας.

Και διδασκόμενοι το μεγάλο μα­θη­μα της υπομονής από τον Σταυ­ρο του Χριστού, ας συνε­χίσουμε τον αγώνα και κατά το υπόλοιπο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρα­κο­στης, για να αξιωθούμε όχι μόνο να δοξάσουμε την ανά­σταση του Κυρίου μας, αλλά και να αναστη­θούμε και εμείς μαζί του”.